Reklama
Reklama

Wykorzystaj znane połączenie smaków w innych sposób. Oto bakłażan po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku są klasyką polskiej kuchni, najczęściej przygotowaną zimą, na święta Bożego Narodzenia. A co przygotować latem? Oczywiście bakłażana po kaszubsku. Marynata i dodatki są takie same, ale zamiast ryby wykorzystaj aromatyczne i rozpływające się w ustach warzywo śródziemnomorskie.

Jeśli lubisz smak śledzi po kaszubsku, to na pewno taki letni zamiennik przypadnie ci do gustu. Zamiast ryby wykorzystaj bakłażana. Sezon na to warzywo trwa od sierpnia do października, dlatego teraz potrawa będzie smakować najlepiej. Nie zwlekaj i przetestuj recepturę.

Bakłażan po kaszubsku - przepis

Składniki:

  • średni bakłażan, 
  • 2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 100 g przecieru pomidorowego, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 5 suszonych śliwek, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 3 łyżki octu, 
  • łyżeczka cukru, 
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • szczypta pieprzu, 
  • szczypta majeranku. 

Sposób wykonania:

Bakłażana oczyść i obierz. Pokrój go w grube plastry, posól i odstaw na pół godziny. Następnie osusz i pokrój w mniejsze kawałki, wielkości jednego kęsa. 

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj bakłażana i smaż go partiami do zbrązowienia, nie nakładając na siebie kawałków warzywa. Kiedy cały bakłażan będzie już miękki, dodaj posiekany drobno czosnek i kontynuuj smażenie do momentu jego zezłocenia. Zdejmij całość z ognia i przełóż do osobnej miski. 

Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki śliwki i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Dodaj ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Wymieszaj do połączenia, a na koniec dolej pozostały olej. Całość zamieszaj i podsmażaj razem przez ok. 2 minuty. 

Słoiki dokładnie wyparz. Układaj w nich warstwami: cebulę z przecierem pomidorowym i bakłażany z czosnkiem. Zakręć, odłóż do wystudzenia, a chłodne wstaw do lodówki. Bakłażany po kaszubsku są gotowe do spożycia już na drugi dzień. Podawaj je na zimno lub po lekkim podgrzaniu. 

Jakie wartości odżywcze ma bakłażan?

Bakłażan po kaszubsku to nie tylko dobry dodatek do kaszy, makaronu czy pajdy świeżego chleba, ale też źródło wartościowych składników odżywczych. Warzywo w 90 proc. składa się z wody. Właśnie dlatego świetnie nawadnia i jest niskokaloryczne. W 100 g bakłażana znajduje się tylko ok. 20 kcal.

Co więcej, warzywo dostarcza też organizmowi potasu, magnezu czy wapnia. To bogate źródło błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływającego na pracę jelit i trawienie. Bakłażan obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, przyspiesza metabolizm i detoksykuje ciało. 

Co ciekawe, do wartości odżywczych bakłażana trzeba też zaliczyć związki fenolowe o silnym antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym działaniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | kuchnia polska