Reklama
Reklama

Wyrazista zupa krem z marchwi na rozgrzewkę. Pomysł na rozgrzewający, tani obiad

Jesienią w wielu domach królują zupy. Dietetycy zapewniają, że są one świetnym posiłkiem na zdrowy obiad lub kolację. Możesz przemycić w nich mnóstwo warzyw, dodatkowo są sycące, pożywne, świetnie nawadniają, a w chłodne dni pozwolą ci się rozgrzać. ​Zupy kremy to właściwie dania jednogarnkowe, które wielu osobom wystarczają za cały posiłek. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić pyszną zupę krem z marchewki.

Pożywne, pełne cennych dla zdrowia składników, a przy tym niesamowicie smaczne. Zupę krem można przygotować niemal ze wszystkich warzyw, a każde przetworzyć na dziesiątki sposobów - w zależności od wybranych dodatków i przypraw. Niejedno imię ma także zupa krem z marchwi. Może być słodka, korzenna albo wyrazista i pikantna. Ugotowana według poniższego przepisu ma wyjątkowy charakter, dzięki dodatkowi chrzanu. Koniecznie przygotuj ją z marchwi duszonej w śmietanie - ta wyjęta z wywaru nada zupie zupełnie inny smak.  

Sprawdź także: Zupa długowieczności. Przepis prosto z Sardynii na długie i zdrowe życie

Przepis na zupę krem z marchwi

Przygotowanie zupy jest banalnie proste. Możesz zaserwować ją z grzankami, podprażonymi pestkami dyni, słonecznika, lub orzechami. Do przygotowania zupy krem z marchwi, będziesz potrzebować: 

  • około 700 ml wywaru  warzywnego,  
  • 400 g marchwi,
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • 125 ml kwaśnej śmietany (18 proc.), 
  • 2-3 łyżki chrzanu (do smaku), 
  • natka pietruszki (do dekoracji), 
  • sól, świeżo zmielony pieprz,  
  • sól.

Jak zrobić zupę krem z marchwii? 

Obierz marchew i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż na maśle klarowanym. Po chwili dodaj śmietanę. Duś marchew w śmietanie do miękkości.  

Dodaj do marchwi w śmietanie ugotowane ziemniaki i chrzan (najlepiej świeżo starty). Zblenduj. Połącz z przecedzonym wywarem. Zagotuj. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. 

Zupę krem z marchwi podawaj z posiekaną natką pietruszki i grzankami. Możesz też udekorować ją kleksem śmietany i prażonymi nasionami dyni lub słonecznika. 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa