Wyrazista zupa krem z marchwi na rozgrzewkę. Pomysł na rozgrzewający, tani obiad
Jesienią w wielu domach królują zupy. Dietetycy zapewniają, że są one świetnym posiłkiem na zdrowy obiad lub kolację. Możesz przemycić w nich mnóstwo warzyw, dodatkowo są sycące, pożywne, świetnie nawadniają, a w chłodne dni pozwolą ci się rozgrzać. Zupy kremy to właściwie dania jednogarnkowe, które wielu osobom wystarczają za cały posiłek. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić pyszną zupę krem z marchewki.
Pożywne, pełne cennych dla zdrowia składników, a przy tym niesamowicie smaczne. Zupę krem można przygotować niemal ze wszystkich warzyw, a każde przetworzyć na dziesiątki sposobów - w zależności od wybranych dodatków i przypraw. Niejedno imię ma także zupa krem z marchwi. Może być słodka, korzenna albo wyrazista i pikantna. Ugotowana według poniższego przepisu ma wyjątkowy charakter, dzięki dodatkowi chrzanu. Koniecznie przygotuj ją z marchwi duszonej w śmietanie - ta wyjęta z wywaru nada zupie zupełnie inny smak.
Sprawdź także: Zupa długowieczności. Przepis prosto z Sardynii na długie i zdrowe życie
Przygotowanie zupy jest banalnie proste. Możesz zaserwować ją z grzankami, podprażonymi pestkami dyni, słonecznika, lub orzechami. Do przygotowania zupy krem z marchwi, będziesz potrzebować:
- około 700 ml wywaru warzywnego,
- 400 g marchwi,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 125 ml kwaśnej śmietany (18 proc.),
- 2-3 łyżki chrzanu (do smaku),
- natka pietruszki (do dekoracji),
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- sól.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż na maśle klarowanym. Po chwili dodaj śmietanę. Duś marchew w śmietanie do miękkości.
Dodaj do marchwi w śmietanie ugotowane ziemniaki i chrzan (najlepiej świeżo starty). Zblenduj. Połącz z przecedzonym wywarem. Zagotuj. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Zupę krem z marchwi podawaj z posiekaną natką pietruszki i grzankami. Możesz też udekorować ją kleksem śmietany i prażonymi nasionami dyni lub słonecznika.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow
Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne
Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak