Zupa długowieczności. Przepis prosto z Sardynii na długie i zdrowe życie
Długie życie w dobrej kondycji to marzenie wielu z nas. Okazuje się, że najwięcej osób dożywających "setki" mieszka na włoskiej wyspie Sardynii. Z pewnością wpływ na to ma klimat i spokojny wyspiarski styl życia, jednak również dieta odgrywa tu ogromną rolę. W artykule znajdziesz przepis na zupę długowieczności z Sardynii, którą bez trudu przygotujesz we własnej kuchni.
Nie od dziś wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych, dlatego zalecają ją lekarze i dietetycy. Znajduje się w niej sporo warzyw, ryb, przypraw i ziół, a także oliwy z oliwek, która jest bogata w kwasy omega-3, wspierające układ krążenia oraz działające przeciwnowotworowo. Tymczasem tradycyjna polska kuchnia bogata jest w nasycone kwasy tłuszczowe, pochodzące z mięsa i produktów odzwierzęcych. Zwiększa to ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory. Dlatego, jeżeli chcesz zadbać o długie życie, warto zadbać o swój sposób odżywiania. Pomóc może ci w tym zupa długowieczności z Sardynii, sprawdź, jak ją zrobić oraz jakie ma właściwości.
Sardynia to włoska wyspa leżąca na Morzu Tyrreńskim, będącym częścią Morza Śródziemnego. Należy ona do tzw. niebieskiej strefy, czyli miejsca na Ziemi, w którym mieszka najwięcej osób, które dożyły swoich setnych urodzin. To właśnie tu mieszka rodzina Melis, która może pochwalić się rekordem Guinnessa w dziedzinie długowieczności - w 2012 roku dziewięcioro rodzeństwa miało łącznie, aż 818 lat, podczas gdy najstarsza siostra skończyła 105 lat. Okazuje się, że w ich jadłospisie nie mogło zabraknąć pewnej zupy. Mowa tu o włoskiej zupie minestrone, czyli pełnym warzyw i ziół sycącym daniu.
Jak zrobić zupę długowieczności? Podobnie, jak w przypadku naszej polskiej zupy jarzynowej, przepisów na włoskie minestrone jest wiele, różnią się również od siebie w zależności od regionu. Możesz modyfikować jej skład, dodając do niej swoje ulubione warzywa, czy przyprawy. Do przygotowania sardyńskiej zupy długowieczności, będziesz potrzebować: 120 g suszonego bobu, 120 g fasoli, 80 g ciecierzycy, czterech pomidorów, oliwy z oliwek dobrej jakości, jednej cebuli, dwóch marchewek, trzech ząbków czosnku, trzech łodyg selera naciowego, trzech ziemniaków, 240 g kopru włoskiego, garści świeżej pietruszki, garści świeżych listków bazylii, 180 g makaronu lub kuskusu, włoskiego twardego sera, np. Pecorino Romano lub parmezanu, soli i czarnego pieprzu do smaku.
Zacznij od namoczenia fasoli, bobu i ciecierzycy w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedź je i przepłucz wodą. Do dużego garnka wlej trzy łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, oraz pokrojone drobno marchewkę i seler, podsmaż, aż się zarumienią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojone w drobną kostkę pomidory, ziemniaki, koper włoski, ból, ciecierzycę, fasolę oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Wlej wodę, tak aby przykryła wszystkie składniki, powinna być dwa centymetry nad nimi. Poczekaj, aż wszystko zacznie wrzeć, następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż do miękkości na wolnym ogniu. Na koniec dorzuć makaron, dopraw całość solą i pieprzem, gotuj przez ok. siedem minut, aż makaron będzie miękki. Do miski wlej zupę, dodaj łyżkę oliwy z oliwek oraz odrobinę tartego sera, wierzch udekoruj świeżą pietruszką lub bazylią.
Zupa długowieczności z Sardynii bogata jest w rośliny strączkowe, znajdziemy tu zarówno fasolę, bób, jak i soczewice, są one świetnym źródłem roślinnego białka. Proteiny są niezwykle istotne w diecie, po ich zjedzeniu długo odczuwamy sytość, białko jest również niezbędnym składnikiem budulcowym wszystkich tkanek, wpływa także na prawidłową pracę mięśni. Dodatkowo w strączkach znajduje się sporo błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, a także przyspiesza przemianę materii, co będzie korzystne podczas procesu odchudzania. Dodatkowo błonnik pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru i "złego" cholesterolu we krwi. Rośliny strączkowe zawierają także witaminy z grupy B, które korzystnie oddziałują między innymi na układ nerwowy, a także wieli minerałów, takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, czy żelazo.
W minestrone nie może zabraknąć również pomidorów, które świetnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pomagają obniżyć wysoki cholesterol, działają przeciwmiażdżycowo, a także regulują ciśnienie krwi. Zawarty w pomidorach likopen, jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, a antynowotworowe. Polecane są także osobom, które chorują na cukrzycę, ponieważ pomagają wyrównać poziom cukru we krwi. Korzystnie wpływają także na zdrowie oczu. Zawierają także witaminę C, które wspiera odporność oraz witaminy A i E, które pomagają zbadać o urodę, w tym młody wygląd i kondycję skóry.
Podstawą tego dania jest również spora ilość oliwy z oliwek, która powinna znaleźć się w diecie wszystkich osób, które chcą zadbać o układ krążenia. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Pomaga regulować ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko chorób, np. udaru czy zawału. Pomaga obniżyć wysoki poziom cukru we krwi, dzięki czemu pomaga zapobiegać cukrzycy. Ma także działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Źródło: Smaker.pl, medonet.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność