Wysoka, puszysta, delikatna i bez grama mąki. Sernikowa Chmurka to będzie hit na święta
Wyobraź sobie ciasto na święta, które jest leciutkie jak puch. Przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach. Nie jest za słodkie, za to ma lekki, waniliowy aromat. Sernikowa Chmurka to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego sernika, który zna już każdy. Mięciutkie i sprężyste ciasto bez grama mąki można też zrobić w wersji czekoladowej.
Sernikowa Chmurka to bardzo puszysta, pięknie wyrośnięta i lekka wersja sernika, która powstanie bez użycia proszku do pieczenia i mąki. Wystarczy tylko siedem łatwo dostępnych produktów, żeby przygotować deser idealny na święta. W wersji podstawowej jest serowo-waniliowy, ale wypiek można przyrządzić też z dodatkiem czekolady czy owoców lub w wersji mniej kalorycznej - bez cukru.
Do przygotowania Sernikowej Chmurki potrzebujesz produktów, które w większości na pewno masz już w domu.
Składniki:
- 200 g masła 82%,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- 200 g cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200 g serka mascarpone lub twarogu,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób wykonania:
Masło rozpuść i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Na początku oddziel białka od żółtek do dwóch czystych i suchych misek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
Do miski z żółtkami wsyp cukier. Miksuj przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Dodaj wystudzone, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i serek mascarpone (ewentualnie dobrze odcedzony twaróg). Dobrze wymieszaj do połączenia składników w jednolitą masę.
Następnie delikatnie przełóż ubitą pianę z białek do masy jajeczno-serowej z dodatkami. Rób to porcjami, tylko ostrożnie mieszając - tak, żeby piana nie opadła. Jeśli zrobisz to zbyt szybko lub za mocno, ciasto nie wyrośnie.
Przygotuj formę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Napowietrzoną masę przelej do tortownicy. Piecz przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza. Po tym czasie Sernikowa Chmurka nabierze złocistego koloru, a z wierzchu lekko zbrązowieje. Ciasto powinno być sprężyste.
Po upieczeniu - pozostaw wypiek w formie do całkowitego ostudzenia. Następnie przełóż do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzone. Możesz podać oprószone cukrem pudrem, z bitą śmietaną albo owocami. Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez max. 2-3 dni.
Chcesz przygotować Sernikową Chmurkę w wersji czekoladowej? Do masy jajeczno-serowej dodaj po prostu 50 g kakao lub roztopioną, schłodzoną czekoladę. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do masy dodać garść pokrojonych drobno owoców, np. malin i truskawek. Ciasto w tej wersji może nie urosnąć tak bardzo, ale nabierze owocowego posmaku. Sernikową Chmurkę upieczesz też w wersji dietetycznej - cukier zastąp erytrytolem lub stewią.
Sernikowa Chmurka wyrasta często ponad formę, mimo że nie ma w niej klasycznych spulchniaczy. W tradycyjnym serniku również nie używa się proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Kluczem do prawidłowego wyrośnięcia ciasta są dobrze ubite białka. Trzeba je dodać na końcu do pozostałych składników masy, zawsze bardzo ostrożnie, żeby nie zniszczyć powstałych w pianie bąbelków powietrza. Pamiętaj, że im dłużej będziesz mieszać, tym mniejsza szansa na wysokie wyrośnięcie deseru.
Ciasto nie lubi też dużych zmian temperatur. Jak piec sernik, żeby nie opadł? Nigdy nie otwieraj piekarnika, gdy wypiek jest w środku. Jeśli nie masz pewności, czy sernik ładnie się piecze, obserwuj (zza zamkniętych drzwiczek), czy brzegi ciasta się ścinają i brązowieją.
Po upływie czasu pieczenia zostaw sernik w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. W formie pozostaw go do pełnego wystudzenia - to sprawi, że nie oklapnie. Następnie przełóż go do lodówki, najlepiej na całą noc. Schłodzenie spowoduje, że piankowa, puszysta konsystencja pięknie się utrwali.
Źródło: terazgotuje.pl, przepisy-b.gulko.online
Zobacz też:
Chcesz zjeść coś lekkiego i pysznego? Zrób prostą sałatkę z ogórków konserwowych
Pieczony sernik z malinami. Ekspresowy przepis na święta i sylwestra
Ekspresowe ciasto z makiem i orzechami. Szybko zrobisz i szybko też zniknie, bo jest pyszne