Reklama
Reklama

Z pieczonej dyni i jesiennego owocu robię krem do makaronu. Wszyscy proszą o dokładkę

Znudził ci się klasyczny makaron z sosem pomidorowym? Jeśli tak, koniecznie spróbuj kremowego sosu na bazie pieczonej dyni. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a smak na pewno pozytywnie cię zaskoczy. Makaron z kremem z pieczonej dyni to idealne danie na chłodniejsze dni, świetnie rozgrzewa i wprowadzi cię w klimaty jesieni.

Krem z pieczonej dyni do makaronu to pomysł na obiad idealny dla rodziców niejadków, które uparcie odmawiają jedzenia warzyw. W połączeniu z kilkoma składnikami będzie smakował genialnie, a ty zaserwujesz rodzinie zdrowy posiłek - taki sos ma mnóstwo witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Dodatkowo świetnie rozgrzeje cię w nadchodzące jesienne dni. W poniższym artykule znajdziesz dokładny przepis, podpowiemy ci także, dlaczego warto jeść krem z pieczonej dyni.

Sprawdź także: Ta zupa to arcydzieło włoskiej kuchni. Krem z pieczonych pomidorów z serowym twistem

Pieczona dynia z gruszką

W przepisie na krem do makaronu w roli głównej występuje przede wszystkim pieczona dynia. Warzywo to zawiera sporo błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na trawienie, pomaga regulować pracę jelit, przyspiesza przemianę materii oraz wpływa na sytość po posiłku. Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna, w 100 g ma tylko 26 kcal, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą kontrolować swoją masę ciała.

Zawarte w dyni karotenoidy pozytywnie działają na kondycję skóry oraz zdrowie oczu. Mają także działanie przeciwutleniające, pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Dynia zawiera witaminę A, która ma działanie wspierają wzrok, witaminę E, która działa antyoksydacyjnie i korzystnie działa na kondycję skóry, oraz witaminy z grupy B, które między innymi pomagają dbać o układ nerwowy i krążenia. Jest także dobrym źródłem potasu, dzięki czemu pomaga regulować ciśnienie krwi. Dyni przypisuje się także działanie przeciwwymiotne, wspierające odporność oraz układ sercowo-naczyniowy.

Nietypowym składnikiem kremu z pieczonej dyni jest gruszka. Owoc ten jest doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu pomaga zapobiegać zaparciom, a także świetnie działa na jelita. Jedzenie gruszek pomaga także zadbać o zdrowie serca, dobry wzrok, a także wykazują działanie przeciwzapalne. Spożywanie tych owoców pomaga także utrzymać prawidłową masę ciała.

W kremowym sosie znajdziemy także czerwoną cebulę oraz czosnek. Składniki te świetnie wpływają na układ krążenia, pomagają dbać o zdrowie serca, chroniąc je przed chorobami. Wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienie, a także zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Mają także właściwości zmniejszające stany zapalne, oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Czosnek i cebula to także składniki, które pomogą ci wzmocnić odporność organizmu oraz uchronią cię przed przeziębieniem i grypą.

Krem z pieczonej dyni do makaronu - przepis

Przepis na krem z pieczonej dyni do makaronu przedstawiła na swoim Instagramie Natalia Chmielewska, znana w sieci jako dietetyczka.nati. Do przygotowania czterech porcji, będziesz potrzebować:

  • ok. 400 g suchego makaronu,
  • ½ dyni hokkaido,
  • 80 g sera feta,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ½ pomarańczy,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 ml mleka,
  • sól i pieprz.

Do podania:

  • tarty ser, np. parmezan,
  • szczypta płatków chili,
  • świeże oregano, pietruszka lub bazylia.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię i gruszkę pokrój w mniejsze części (wcześniej pozbądź się pestek, nie musisz obierać ich ze skórki), wszystko ułóż na blasze. Dodaj czosnek w łupinkach, pokrojone kawałki cebulki, kawałki sera fety, skrop wszystko oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron. Upieczone warzywa zblenduj z sokiem pomarańczowym i mlekiem. Pamiętaj, aby czosnek wycisnąć z łupinek. Gotowy sos wymieszaj z makaronem, jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z makaronu. Podawaj z tartym parmezanem, płatkami chili i świeżym oregano, pietruszką lub bazylią.

Mama podała te udka na niedzielny obiad. Od razu wzięłam od niej przepis


Źródła: terazgotuje.pl, instagram.com/dietetyczka.nati

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe