Ta zupa to arcydzieło włoskiej kuchni. Krem z pieczonych pomidorów z serowym twistem
Kiedy lato odchodzi w zapomnienie, w naszych kuchniach coraz częściej zaczynają pojawiać się zupy. Świetnie rozgrzewają, są proste w przygotowaniu, a w dodatku pozwalają przemycić do codziennego jadłospisu sporą porcję warzyw. Dziś przedstawimy wam przepis na krem z pieczonych pomidorów z serowym twistem. Danie inspirowane jest kuchnią włoską, będzie ciekawą alternatywą dla klasycznej pomidorowej.
Jeśli w twojej kuchni znalazły się ostatnie sztuki letnich pomidorów z ogrodu, koniecznie zrób z nich tę pyszną zupę krem. Takie danie nie tylko jest niezwykle smaczne, ale i pozwoli ci przygotować zdrowy obiad dla całej rodziny bez długiego przesiadywania w kuchni. Nie wszyscy wiedzą, że w pomidorach poddanych obróbce termicznej jest więcej prozdrowotnego likopenu, niż w tych w wersji surowej. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Wspiera odporność, a także pomaga dbać o zdrowie układu odpornościowego. Dlatego nie czekaj i już dziś zrób włoską zupę krem z pieczonych pomidorów z serowym twistem.
Sprawdź także: Robi porządek w jelitach, ale też syci na długi czas. Przepis na zupę oczyszczającą
Kuchnia włoska to przede wszystkich świetnej jakości składniki, proste połączenia smaków, oraz aromatyczne przyprawy. Produktem, który niezwykle często pojawia się w przepisach są oczywiście pomidory, idealnie sprawdzają się do pizzy, lasagny, czy sosów do makaronów. Włosi przygotowują z nich również pyszny krem pomidorowy. Włochy należą do krajów śródziemnomorskich, nic więc dziwnego, że w ich kuchni można znaleźć sporo ryb, owoców morza, świeżych warzyw i owoców. Istotne są również przyprawy, takie jak: oregano, bazylia, tymianek, estragon i rozmaryn - nadają daniom niepowtarzalnego smaku, dodatkowo świetnie wpływają na trawienie oraz działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i przeciwutleniająco.
We włoskich potrawach nie może zabraknąć również oliwy z oliwek, nie tylko nadaje im niepowtarzalnego aromatu, ale i jest niezwykle zdrowa. Oliwa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają genialny wpływ na układ krążenia, wspiera pracę serca, reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga dbać o prawidłowy poziom cholesterolu. Wspierają także układ nerwowy, mają działanie antyoksydacyjne, a także są korzystne dla kondycji skóry.
Wśród przysmaków słonecznej Italii nie sposób nie wymienić serów. Od delikatnej mozzarelli, przez twardy i wyrazisty parmezan, po kremowe mascarpone i ricottę. Nie można zapomnieć również o włoskich wędlinach, wśród najpopularniejszych wyróżniamy: prosciutto cotto - gotowaną szynkę, prosciutto crudo - surową szynkę dojrzewającą, pancettę - włoski boczek, oraz salame. Podczas gotowania dań kuchni włoskiej w swoim domu, warto sięgnąć po te smakołyki, możesz szukać ich podczas "włoskich tygodni" w popularnych marketach.
Do przygotowania pomidorowej zupy po włosku, będziesz potrzebować:
- 2 kg pomidorów,
- 2 cebule,
- 1 główkę czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 150 ml bulionu,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- garść świeżej bazylii,
- odrobina chili,
- pieprz i sól do smaku,
- opcjonalnie: tarty parmezan do posypania.
Do podania:
- bagietka,
- kulka mozzarelli,
- oliwa z oliwek,
- garść świeżej bazylii.
Umyj i osusz pomidory, wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Może być także naczynie żaroodporne. Cebulę obierz, pokrój na mniejsze części, główkę czosnku wystarczy przekroić na pół, wszystko umieść pomiędzy pomidorami. Całość polej oliwą z oliwek. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez 30-40 min. Kiedy warzywa się upieką, wyjmij czosnek, odłóż na bok, a pomidory i cebulę wrzuć do garnka. Upieczony czosnek wyciśnij i dorzuć do reszty składników. Zalej wszystko bulionem, dopraw solą, pieprzem i chili do smaku, dodaj mascarpone, bazylię i zblenduj zupę na gładką masę. Całość podgrzej przez chwilę na małym ogniu. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii, możesz także posypać zupę tartym parmezanem.
Do zupy doskonale pasować będą grzanki z mozzarellą i bazylią. Bagietki pokrój na kromki, skrop je oliwą, połóż na nich plaster mozzarelli i upiecz wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 15-20 minut), aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni. Na gotowych grzankach połóż listki bazylii.
Co kurkuma robi z ciałem? Stosuj ją codziennie, efekty są spektakularne
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie