Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania
Kotleciki rybne w cieście piwnym są wyjątkowo lekkie i chrupiące, idealnie doprawione. Dzięki nim nawet najwięksi przeciwnicy ryb polubią dorsza. Danie świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też na gorącą kolację. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś podał ją jako przekąskę, przystawkę czy nawet przegryzkę do domowego kina lub na imprezie ze znajomymi.
Kotleciki rybne w cieście piwnym to świetna propozycja na różne okazje - od domowych przyjęć po rodzinne obiady. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, zaskakują swoim smakiem i prostotą wykonania. Sprawdzą się jako przystawka, przekąska na ciepło lub dodatek do sałatki na kolację.
Świetnie komponują się z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym aioli. Możesz je zaserwować z frytkami, pieczonymi warzywami czy bagietką, jeśli chcesz, żeby danie nabrało jeszcze więcej sytości. Ciasto piwne nadaje kotlecikom rybnym wyjątkowej lekkości. To nie tylko smaczny, ale i ciekawy pomysł, który z pewnością zaskoczy bliskich.
Składniki:
- 1,5 kg filetów z dorsza,
- 300 g mąki ziemniaczanej,
- 330 ml piwa lager,
- 130 g mąki pszennej,
- 4 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka papryki słodkiej.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Rybę oczyść i pokrój w niewielkie kawałki wielkości dwóch kęsów, o grubości nie większej niż 3 cm.
W misce wymieszaj 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu. Odstaw.
W osobnej, dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, paprykę, pozostałą mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Delikatnie wymieszaj je z zimnym piwem i mieszaj do połączenia składników.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
W garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury 190 st. Celsjusza.
Obtocz rybę najpierw w mieszance mąki i przypraw, a następnie wkładaj do ciasta i dokładnie obtaczaj każdy kawałek. Kładź kotleciki rybne do rozgrzanego oleju partiami i smaż przez 2-3 minuty, obracając w razie potrzeby.
Kotleciki przenoś na kratkę i delikatnie powycieraj nadmiar tłuszczu ręcznikami papierowymi.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki i ulubionego sosu - na przykład tatarskiego czy cytrynowego.
Resztki przechowuj w lodówce przez 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić
Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję
Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie