Reklama
Reklama

Zakwas na żurek z przepisu mojej babci. Ta zupa przywołuje smak dzieciństwa

Na Wielkanoc żurek musi zostać podany, ale tylko ten na zakwasie z przepisu mojej babci. Od lat ta receptura krąży w mojej rodzinie i jest niezawodna. Z nim smak tej wyjątkowej zupy przywołuje smak dzieciństwa. Zdecydowanie jest najlepszy.

Dobry zakwas to podstawa żurku

Zakwas to element niezbędny, jeśli gotujemy tradycyjny żurek, barszcz biały czy barszcz wielkanocny. Choć mieszanka mąki, wody i przypraw wydaje się niepozorna i nieistotna, to w rzeczywistości to ona nadaje zupie smaku. Do tego sprawia, że żurek jest zawiesisty, gęsty i przyjemnie kremowy. 

Gotowy zakwas na żurek można zakupić niemalże w każdym sklepie. Natomiast żaden kupny wyrób nie zastąpi dobrego, domowego zakwasu. Efekt finalny, jaki otrzymamy po ugotowaniu zupy, będzie najlepszy, jeśli wszystko samodzielnie przyrządzimy. Co więcej, będziemy mieć pewność, że nasz zakwas ma prosty, zdrowy skład bez konserwantów i ulepszaczy smaku. 

Reklama

Zakwas na żurek - przepis babci

Zakwas na żurek z przepisu babci to gwarancja jakości dobrej zupy. Z nim żur wychodzi aksamitny, a zarazem pełen smaku i aromatu. Co jednak najważniejsze, jest bardzo prosty w przygotowaniu, co sprawia, że nawet niedoświadczony kucharz będzie w stanie zrobić z nim pyszny żurek. Koniecznie przygotuj go na Wielkanoc, a nawet teściowa będzie pytać, gdzie dostałaś tak dobry zakwas

Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej, 
  • 600 ml letniej przegotowanej wody, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 3 liści laurowe. 

Mąkę wsyp do słoika, dolej do niej wodę, zakręć i dokładnie wstrząśnij. Mieszaj do momentu, aż nie będzie grudek. Ząbki czosnku obierz i spłaszcz je nożem. Dodaj je do słoika. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Ponownie wymieszaj. 

Słoik przykryj gazą i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Zakwas codziennie przemieszaj. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Przelej go do szklanej butelki i przechowuj w lodówce. 

Sprawdź także: Idealny zamiennik żelatyny. Ma sporo błonnika, kwasy omega-3 i kwas foliowy

Ile zakwas na żurek może stać w lodówce?

Zakwas na żurek należy przechowywać w szklanej butelce w lodówce. Przed przelaniem go należy wyciągnąć wszystkie przyprawy. Tak przygotowany zakwas na żurek może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Jeśli pozostaną nam resztki zakwasu, można go przelać do świeżo przygotowanej mieszanki wody i mąki. Dzięki temu przyspieszymy proces tworzenia się zakwasu i nie zmarnujemy resztek.

Jak rozpoznać, że zakwas na żurek jest zepsuty?

To zapach gra główną rolę w rozpoznaniu, czy zakwas na żurek nadal nadaje się do spożycia. Dobry zakwas ma przyjemny, nieco chlebowy, kwaskowy zapach. Jeśli w jego woni będzie wyraźnie wyczuwalna stęchlizna, zgnilizna czy nawet pleśń, oznacza to, że zakwas jest zepsuty. Z takiej mieszanki nie należy korzystać, aby nie doprowadzić do zatrucia.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Sałatka makaronowa z kurczakiem. Prostszego przepisu nie znajdziesz

Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało

Smaczne, szybkie i bardzo sycące danie na obiad. Oto klops z młodą kapustą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | Wielkanoc