Reklama
Reklama

Zamiast kotletów zrób schab w sosie pomidorowym. Oto twój pomysł na dzisiejszy obiad

Kupiłeś schab w promocyjnej cenie? Brakuje ci pomysłu, co z niego zrobić? A może wśród twoich domowników znajdują się zdeklarowani miłośnicy kotletów? Jeśli, na któreś z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na schab w sosie pomidorowym. Mięso wychodzi wyraziste, delikatne i pyszne. Idealnie sprawdzi się na obiad.

Schab w sosie pomidorowym to szybki, prosty i pyszny przepis na soczyste mięso pełne smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. W razie potrzeby wieprzowinę możesz zastąpić wołowiną czy drobiem, modyfikując potrzebny czas pieczenia do rodzaju produktu.  

Sprawdź także: Gulasz z grzybów z piekarnika. Przepis przywiozłam z Budapesztu

Przepis na schab w sosie pomidorowym 

Gotowe danie możesz zaserwować na kilka sposobów, świetnie smakować będzie z podpiekanymi ziemniakami, frytkami, lub purée. Warto dorzucić tu także warzywa, te gotowane na parze lub z grilla, np. brokuła, kalafiora, marchew, czy fasolkę szparagową. Idealnie sprawdzi się także prosta sałatka lub surówka z kapusty i marchewki. 

Do przygotowania schabu w sosie pomidorowym, będziesz potrzebować: 

  • 1,5 kg schabu w kawałku, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 200 ml przecieru pomidorowego, 
  • 100 ml wody, 
  • 200 g żółtego sera lub mozzarelli, 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Jak zrobić schab w sosie pomidorowym? 

Schab umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go na plastry o grubości ok. 2 cm. Lekko je rozbij, ale mięso powinno dalej pozostać dość grube - zmięknie w późniejszym procesie pieczenia. Plastry mięsa oprósz ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ułóż je równomiernie w dużym naczyniu do zapiekania, nie smarując go wcześniej olejem. 

Czosnek rozgnieć i umieść go w małej, głębokiej miseczce. Stopniowo wlewaj olej, a na końcu szczyptę soli. Ucieraj do momentu uzyskania gładkiej pasty. Dodaj przecier pomidorowy i paprykę. Wymieszaj. Do pasty pomidorowo-czosnkowej dodaj wodę i wymieszaj, by rozluźnić sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso przykryj tartym serem, a następnie polej je sosem pomidorowym. 

Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 90 minut. Na początku przykryj je folią aluminiową lub pokrywką, którą zdejmij na 30 minut przed końcem. 

Schab w sosie pomidorowym przełóż na talerz. Sos z naczynia żaroodpornego przelej do niewielkiej miseczki, by móc swobodnie maczać mięso i dozować w razie potrzeby. Danie podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym.  


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza przekąska andrzejkowa. Bułeczki nadziej pysznym farszem

Ciasto krówkowe w nowym wydaniu. Po pierwszym kęsie goście będą zdziwieni

Na imprezie andrzejkowej zawsze się sprawdza. Nie tylko panowie są zachwyceni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne