Zamiast kupować, zrób w domu. Chrupiący chleb z gara lepszy niż z piekarni
Czasem nie potrzeba wymyślnych składników i skomplikowanych przepisów, aby zjeść coś naprawdę wybitnego. Kromka świeżego, chrupiącego i własnoręcznie przygotowanego chleba z dodatkiem masła to rarytas, któremu trudno się oprzeć. Jeśli nie masz jeszcze sprawdzonego przepisu na domowe pieczywo, wypróbuj naszą recepturę na chrupiący chleb z gara.
Pieczenie domowego chleba może zdawać się trudnym i pracochłonnym zadaniem. Wcale nie musi tak być. Chcąc przygotować długo wyrastające pieczywo na żytnim zakwasie, rzeczywiście trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przydaje się też trochę wprawy. Za to prosty, chrupiący chleb z gara możesz szybko upiec na śniadanie, jeśli w sobotni poranek zamarzy ci się ciepły bochenek.
Sprawdź także: Wykładam borówki na ciasto i zalewam masą budyniową. Szybki deser na weekend
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 700 g mąki pszennej (typ 650),
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 500 ml letniej wody (około 37°C),
- 1½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki płynnego masła,
- olej (do posmarowania gara).
Pokrusz drożdże do szklanki. Dodaj cukier i około 100 ml wody. Wymieszaj - do rozpuszczenia drożdży. Przykryj szklankę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. W tym czasie rozczyn spieni się i powiększy swoją objętość.
Przesiej do miski mąkę. Dodaj sól, resztę wody i rozczyn. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj płynne masło.
Gotowe ciasto przełóż do czystej, lekko natłuszczonej miski (odpowiednio dużej - ciasto co najmniej dwukrotnie powiększy swoją objętość) i odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę.
Przygotuj żeliwny garnek o średnicy około 25 cm. Dno natłuść olejem. Wstaw gar do piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 210°C.
Na podsypanej mąką stolnicy ponownie wyrób wyrośnięte ciasto. Jeśli to konieczne, dosyp trochę mąki - tylko tyle, by można uformować ciasto w bochenek.
Ostrożnie przełóż uformowany bochenek do gorącego garnka. Piecz pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°C, zdejmij z gara pokrywkę i piecz chleb przez kolejnych 30 minut. Ostudź na kratce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pod pierzynką z sera kryje się pyszne nadzienie. To naleśniki idealne
Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit
Zamiast zapychać się chlebem, zrób wrapa. Nie ma mąki, same zdrowe składniki i syci na długo