Reklama
Reklama

Zamiast kupować, zrób w domu. Chrupiący chleb z gara lepszy niż z piekarni

Czasem nie potrzeba wymyślnych składników i skomplikowanych przepisów, aby zjeść coś naprawdę wybitnego. Kromka świeżego, chrupiącego i własnoręcznie przygotowanego chleba z dodatkiem masła to rarytas, któremu trudno się oprzeć. Jeśli nie masz jeszcze sprawdzonego przepisu na domowe pieczywo, wypróbuj naszą recepturę na chrupiący chleb z gara.

Pieczenie domowego chleba może zdawać się trudnym i pracochłonnym zadaniem. Wcale nie musi tak być. Chcąc przygotować długo wyrastające pieczywo na żytnim zakwasie,  rzeczywiście trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przydaje się też trochę wprawy. Za to prosty, chrupiący chleb z gara możesz szybko upiec na śniadanie, jeśli w sobotni poranek zamarzy ci się ciepły bochenek.  

Sprawdź także: Wykładam borówki na ciasto i zalewam masą budyniową. Szybki deser na weekend

Reklama

Przepis na chrupiący chleb z gara

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 700 g mąki pszennej (typ 650),
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru, 
  • 500 ml letniej wody (około 37°C), 
  • 1½ łyżeczki soli, 
  • 2 łyżki płynnego masła, 
  • olej (do posmarowania gara).

Jak zrobić chrupiący chleb z gara?

Pokrusz drożdże do szklanki. Dodaj cukier i około 100 ml wody. Wymieszaj - do rozpuszczenia drożdży. Przykryj szklankę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. W tym czasie rozczyn spieni się i powiększy swoją objętość. 

Przesiej do miski mąkę. Dodaj sól, resztę wody i rozczyn. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj płynne masło. 

Gotowe ciasto przełóż do czystej, lekko natłuszczonej miski (odpowiednio dużej - ciasto co najmniej dwukrotnie powiększy swoją objętość) i odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Przygotuj żeliwny garnek o średnicy około 25 cm. Dno natłuść olejem. Wstaw gar do piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 210°C. 

Na podsypanej mąką stolnicy ponownie wyrób wyrośnięte ciasto. Jeśli to konieczne, dosyp trochę mąki - tylko tyle, by można uformować ciasto w bochenek.  

Ostrożnie przełóż uformowany bochenek do gorącego garnka. Piecz pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°C, zdejmij z gara pokrywkę i piecz chleb przez kolejnych 30 minut. Ostudź na kratce. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pod pierzynką z sera kryje się pyszne nadzienie. To naleśniki idealne

Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit

Zamiast zapychać się chlebem, zrób wrapa. Nie ma mąki, same zdrowe składniki i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo