Reklama
Reklama

Zapach, który przyciąga do kuchni. Rozgrzewają lepiej niż herbata z imbirem

Babeczki dyniowe są najpyszniejszymi wypiekami, jakie przyrządzisz jesienią. Są wilgotne, miękkie, delikatne, pełne aromatycznych przypraw korzennych. Rozpływają się w ustach, a na wierzchu mają pyszną, chrupiącą kruszonkę, która podkręca teksturę muffinek.

Jak zrobić purée dyniowe?

Do przyrządzenia aromatycznych babeczek dyniowych będziesz potrzebować purée dyniowego - jak je zrobić? Do przygotowania półproduktu najlepiej wybrać dynię hokkaido, piżmową lub muskatową - mają delikatny, słodkawy smak i mało wody. 

Na początku warzywo umyj, przekrój na pół, usuń pestki i włókna, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz je skropić małą ilością oleju) i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 35-45 minut, aż miąższ będzie miękki (łatwo przebijesz go widelcem). Wyjmij dynię i wystudź, a następnie oddziel miąższ od skórki i zblenduj na gładkie purée.   

Reklama

Gotową masę można od razu wykorzystać do pieczenia muffinek. Jeśli nie zużyjesz całej, możesz ją przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić na 2-3 miesiące.

Babeczki dyniowe - przepis

Składniki:

  • 420 g purée dyniowego, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 150 g brązowego cukru, 
  • 100 g cukru białego, 
  • 75 ml oleju rzepakowego, 
  • 50 ml śmietany 18%, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu. 

Kruszonka: 

  • 50 g mąki pszennej, 
  • 50 g brązowego cukru, 
  • 50 g masła. 

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon. Wymieszaj trzepaczką i odstaw. 

W osobnej misce ubij brązowy cukier, cukier, olej roślinny i śmietanę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i purée z dyni. Wymieszaj do połączenia składników. 

Dodaj mąkę i mieszaj, aż w masie nie będzie już grudek. 

Przygotuj kruszonkę, mieszając ze sobą wszystkie składniki na jednolitą konsystencję mokrego piasku. 

Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Wlej ciasto do każdej foremki, do ok. 3/4 wysokości. Posyp wierzch kruszonką. 

Wstaw babeczki dyniowe do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez ok. 16-18 minut, do suchego patyczka. 

Babeczki wyjmij i całkowicie ostudź przed podaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewająca zapiekanka na szybki, jesienny obiad. Jeden dodatek sprawia, że do kolacji nie poczujesz głodu

Rodzina będzie zdziwiona, z czego zrobione są te placki. Oto przepis

Wędlina z PRL-u w środku ziemniaczanych kotletów. Pomysł na obiad zaskakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery | ciastka | warzywa