Zapach, który przyciąga do kuchni. Rozgrzewają lepiej niż herbata z imbirem
Babeczki dyniowe są najpyszniejszymi wypiekami, jakie przyrządzisz jesienią. Są wilgotne, miękkie, delikatne, pełne aromatycznych przypraw korzennych. Rozpływają się w ustach, a na wierzchu mają pyszną, chrupiącą kruszonkę, która podkręca teksturę muffinek.
Do przyrządzenia aromatycznych babeczek dyniowych będziesz potrzebować purée dyniowego - jak je zrobić? Do przygotowania półproduktu najlepiej wybrać dynię hokkaido, piżmową lub muskatową - mają delikatny, słodkawy smak i mało wody.
Na początku warzywo umyj, przekrój na pół, usuń pestki i włókna, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz je skropić małą ilością oleju) i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 35-45 minut, aż miąższ będzie miękki (łatwo przebijesz go widelcem). Wyjmij dynię i wystudź, a następnie oddziel miąższ od skórki i zblenduj na gładkie purée.
Gotową masę można od razu wykorzystać do pieczenia muffinek. Jeśli nie zużyjesz całej, możesz ją przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić na 2-3 miesiące.
Składniki:
- 420 g purée dyniowego,
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g brązowego cukru,
- 100 g cukru białego,
- 75 ml oleju rzepakowego,
- 50 ml śmietany 18%,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki kardamonu.
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g brązowego cukru,
- 50 g masła.
Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon. Wymieszaj trzepaczką i odstaw.
W osobnej misce ubij brązowy cukier, cukier, olej roślinny i śmietanę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i purée z dyni. Wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj mąkę i mieszaj, aż w masie nie będzie już grudek.
Przygotuj kruszonkę, mieszając ze sobą wszystkie składniki na jednolitą konsystencję mokrego piasku.
Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Wlej ciasto do każdej foremki, do ok. 3/4 wysokości. Posyp wierzch kruszonką.
Wstaw babeczki dyniowe do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez ok. 16-18 minut, do suchego patyczka.
Babeczki wyjmij i całkowicie ostudź przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rodzina będzie zdziwiona, z czego zrobione są te placki. Oto przepis
Wędlina z PRL-u w środku ziemniaczanych kotletów. Pomysł na obiad zaskakuje