Reklama
Reklama

Zapiekane cebule w panierce. To pyszna przekąska lub dodatek do mięsnego obiadu

Zapiekane cebule to wspaniała przystawka, którą można serwować na zimno lub ciepło. Mogą być też apetycznym dodatkiem do dania głównego. Tym bardziej że specjalna panierka mocno podkręca ich smak. Przekonaj się, jak prosto zrobić taką smaczną przekąskę.

Zapiekane cebule - przystawka lub dodatek do obiadu

Te zapiekane cebule zaskoczą cię delikatnością i głębią smaku. Pod wpływem wstępnego gotowania, a następnie pieczenia cebula traci swoją ostrość, stając się słodka, soczysta i cudownie aromatyczna. Chrupiąca, złocista skorupka z bułki tartej i parmezanu dodaje fantastycznej tekstury i apetycznego wyglądu. Zapiekana cebula sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs. Genialnie smakuje w towarzystwie czosnkowej bagietki z masłem lub lekkiej sałatki na bazie rukoli czy młodego szpinaku. 

Zapiekane cebule - przepis

Składniki:

  • 6 białych cebul podobnej wielkości, 
  • 100 g bułki tartej, 
  • 80 g parmezanu, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • oliwa lub rozpuszczone masło, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub majeranku. 

Sposób wykonania:

Cebule obierz, zanurz w całości w garnku z wrzącą wodą i gotuj ok. 10 minut. Następnie odcedź i pozwól wystygnąć.  

W miseczce wymieszaj bułkę tartą z drobno startym parmezanem, solą, czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem. Wymieszaj sypkie składniki i zacznij do nich wlewać oliwę lub rozpuszczone masło. Na początku 2-3 łyżki. Wymieszaj całość, aby suche składniki nasiąkły tłuszczem i zaczęły tworzyć grudki. W razie potrzeby dolej więcej płynnego tłuszczu. 

Ugotowane cebule przekrój w poprzek. Lekko odetnij najbardziej wystające końce, aby łatwo można było ułożyć cebule na płaskiej powierzchni. Łyżką nabieraj porcje serowego farszu i układaj na przekrojonych cebulach, dociskając łyżką. Nadzienie powinno ładnie wtopić się w przestrzenie między krążkami. 

Rozgrzej piekarnik do 180°C, poukładaj połówki cebuli na aluminiowej foremce do pieczenia lub ułóż w ceramicznym naczyniu. Lekko podlej wodą. Piecz przekąskę przez 30-35 minut, aż wierzch stanie się złocistobrązowy. Sprawdź, czy danie jest gotowe, nakłuwając je nożem. Jeśli gładko przebije cebulę, potrawa jest gotowa. W przeciwnym razie kontynuuj pieczenie przez ok. 5-7 minut.  

Zapiekane cebule wyjmij z piekarnika. Podawaj od razu lub po ostudzeniu jako przekąskę na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zapiekanki | dodatki