Reklama
Reklama

Zapomniane polskie jabłko. Jest o wiele zdrowsze niż nowoczesne odmiany, szarlotka wychodzi niepowtarzalna

Na drzewach powoli dojrzewają pyszne, polskie jabłka. Dzięki czemu końcówka sierpnia i początek wrześnie to czas, kiedy na targach, ryneczkach, czy w warzywniakach można znaleźć jedne z najpyszniejszych odmian, czyli antonówki. Jeśli uda ci się je spotkać, koniecznie zaopatrz się w większą ilość i zrób obłędną szarlotkę z antonówek.

Nadchodząca jesień to czas, kiedy po sezonie obfitującym w truskawki, maliny i jagody, przychodzi moment na polskie jabłka. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej nieco zapomnianej już odmianie, jaką jest antonówka. Co z niej zrobić, oraz dlaczego antonówka jest zdrowsza niż nowoczesne odmiany? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Zapomniane polskie jabłko

W sklepach zazwyczaj znajdziemy takie odmiany jabłek jak jonagold, szampion, gala, czy lobo, często zapominając, jak smaczne są antonówki. To stara wczesnojesienna odmiana jabłoni domowej pochodząca z Rosji, jej owoce dojrzewają pod koniec sierpnia oraz we wrześniu. Owoce są soczyste, nieco kwaskowate, mają średnią wielkość oraz zielony, czasem żółtawy kolor, niekiedy z czerwonawym rumieńcem. Dojrzałe owoce mają przyjemny zapach, niektórym przypominający landrynki. Jabłonie te są odporne na przymrozki. Owoce antonówki mają szerokie zastosowanie kulinarne, sprawdzają się do jedzenia na surowo, pieczenia i gotowania.

Reklama

Dlaczego antonówka jest zdrowsza niż nowoczesne odmiany?

Antonówki, podobnie jak inne odmiany jabłek, zawierają pektyny, rodzaj błonnika pokarmowego, mają one działanie prebiotyczne, dzięki czemu wspierają mikroflorę jelitową. Ponadto błonnik świetnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Wspiera także utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu. Jest także istotnym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ wpływa na sytość i podkręca metabolizm, dzięki czemu usprawnia proces odchudzania.

W antonówkach nie brakuje także cennych antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, oraz chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Warto dodać, że stare odmiany jabłek, takie jak antonówki, mają więcej prozdrowotnych antyoksydantów od nowoczesnych odmian, które często spotkać można w marketach.

Zawierają także sporo witaminy A, tych z grupy B, C, E i K, a także minerały potas, magnez, wapń, fosfor, czy żelazo. Taki kompleks składników korzystnie wpływa na zdrowie oczu, odporność organizmu, kondycję skóry, włosów i paznokci, a także pomaga dbać o układ krążenia, nerwowy, czy procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.

Zgodnie z angielskim przysłowiem "one apple a day keeps the doctor away" zajadanie jednego jabłka dziennie pomoże ustrzec się od wizyt u doktora. Nie jest to tylko utartre powiedzonko. Według badań regularne jedzenie jabłek korzystnie wpływa na układ krążenia, zmniejszając ryzyko wielu chorób serca, a także regulując ciśnienie krwi. Jabłka mają także wpływa na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko cukrzycy i insulinoporności. Sporym zaskoczeniem może być fakt, że jabłka zawierają substancje, które zmniejszają ryzyko rozwoju astmy.

Sprawdź także: Już dojrzewają na drzewach. Mają delikatny miąższ, są soczyste, bez kwaśnych nut, na mus do naleśników idealne

Co zrobić z antonówki?

Antonówkę można zajadać na przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do słodkich śniadań, zarówno w wersji surowej, jak i podduszonej. Podprażone jabłka z cynamonem bardzo dobrze komponują się z owsianką, domowym musli z jogurtem, a także jako nadzienie do naleśników i placków. Surowe jabłka można dorzucić do zielonego koktajlu, na przykład tego ze szpinakiem, malinami i sokiem z cytryny.

Jabłka pasują również do wytrawnych dań, na przykład jako nadzienie do pieczonych mięs, na przykład kaczki czy gęsi. Miłośnicy lekkich potraw mogą postawić na sałatkę i połączyć antonówkę  z mieszanką sałat, serem blue, orzechami włoskimi i miodowo-musztardowym sosem.

Z antonówki można wyczarować także przepyszne przetwory, od dżemów, przez soki, kompoty, aż po musy. Oczywiście jabłka te świetnie sprawdzają się także w różnych ciastach, przede wszystkim w szarlotce.

Szarlotka z antonówek - przepis

Do przygotowania pysznej szarlotki z antonówek, będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 1 żółtko.

Masa jabłkowa: 

  • 1,5 kg antonówek,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczkę cynamonu.

Przygotowanie:

  1. W misce zagnieć zimne masło z mąką pszenną, cukrem i żółtkiem. Kiedy ciasto będzie gładkie, zawiń je w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Jabłka umyj i obierz, zetrzyj na tarce i odstaw na kwadrans, aby puściły sok. Następnie odciśnij z nich nadmiar płynu.
  3. Dodaj do jabłek cukier i cynamon i wszystko wymieszaj.
  4. Formę wyściel papierem do pieczenia, połowę ciasta wyłóż na spód.
  5. Wyłóż jabłka, na wierzch zetrzyj drugą porcję ciasta.  
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę i dziesięć minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  7. Kiedy szarlotka przestygnie, wierzch oprósz cukrem pudrem. Możesz podawać ją z gałką lodów waniliowych.

Źródła: terazgotuje.pl, odzywianie.wprost.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Pozostają jędrne i wyraziste w smaku. Zrób dziś, zimą wesprą odporność

Klasyczne mielone pójdą w odstawkę. Podkarpackie hreczanyki to niebo w gębie

Seniorzy powinni jeść w różnej formie. Ma ciekawy smak, dobrze wpływa na serce i stawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | jabłka