Zaskocz bliskich jesiennym sernikiem. Owoce smakują w nim obłędnie
Sernik Złota Gruszka swoją nazwę zawdzięcza - jak nietrudno się domyślić - słodkim gruszkom w złocistym karmelu, które stanowią jego wykończenie. To kremowy, rozpływający się w ustach deser. Podany na stół na paterze na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Sernik Złota Gruszka to prawdziwa jesienna rozkosz. Na spodzie z herbatników kryje się aksamitna masa serowa, a wierzch zdobią gruszki, podgrzane na maśle z dodatkiem imbiru i brązowego cukru. Całość skąpana w naturalnym karmelu tworzy deser, który zachwyca wyglądem, aromatem i smakiem. Jest wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy, ale równie dobrze sprawdzi się podczas eleganckiej uroczystości.
Składniki:
Składniki na spód:
- 160 g herbatników zbożowych,
- 100 g płynnego masła.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
- 200 g cukru pudru,
- 5 jajek,
- budyń waniliowy bez cukru (40 g),
- skórka otarta z 1 cytryny,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na karmelizowane gruszki:
- 2 gruszki,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki imbiru.
Sposób wykonania:
Rozdrobnij herbatniki w malakserze na proszek. Połącz z masłem. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut. Nie wyłączaj piekarnika.
Zmiksuj twaróg ze śmietaną. Utrzyj jajka z cukrem pudrem. Połącz masę jajeczną z proszkiem na budyń, skórką otartą z cytryny i ekstraktem waniliowym. Wmieszaj masę jajeczną do twarogu.
Przelej masę twarogową na podpieczony spód. Wstaw tortownicę z powrotem do piekarnika. Na dnie umieść naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Piecz sernik przez 50 minut. Wystudź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przełóż na kilka godzin do lodówki.
Usuń z gruszek gniazda nasienne. Miąższ pokrój na plasterki. Rozgrzej na dużej patelni masło i ułóż plasterki gruszek. Oprósz je imbirem i brązowym cukrem. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut (w połowie czasu obróć na drugą stronę), aż cukier całkowicie się rozpuści, a gruszki zarumienią.
Wyłóż gruszkami wierzch schłodzonego sernika. Oblej karmelem z patelni.
Jeżeli zostało ci trochę gruszek, możesz je wykorzystać niemal do każdego posiłku w ciągu dnia. Na śniadanie świetnie sprawdzą się kanapki lub gofry z dżemem gruszkowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby świeże lub karmelizowane gruszki dodać do owsianki z orzechami i cynamonem. Na obiad możesz przygotować naleśniki z serem i włożyć do nich nieco owoców podgrzanych na patelni. Krem z pieczonej dyni z gruszką to z kolei cudowny sos do makaronu. Na kolację warto sięgnąć po pieczywo na zakwasie z dodatkiem żurawiny i gruszki - zdrowe, lekko słodkie, wprost idealne do serów i twarożku. Tak wykorzystane owoce wprowadzą świeżość i różnorodność do codziennej diety.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ponad 200-letni przepis kuchni galicyjskiej. Kawałki jabłek otoczone aromatycznym ciastem
Obłędnie pyszna surówka z jabłkiem i marchewką. Do niedzielnego obiadu w sam raz
Ta zupa to przysmak wschodniego Podkarpacia. Treściwa, pożywna, lepsza od barszczu ukraińskiego