Reklama
Reklama

Zaskocz bliskich jesiennym sernikiem. Owoce smakują w nim obłędnie

Sernik Złota Gruszka swoją nazwę zawdzięcza - jak nietrudno się domyślić - słodkim gruszkom w złocistym karmelu, które stanowią jego wykończenie. To kremowy, rozpływający się w ustach deser. Podany na stół na paterze na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Sernik Złota Gruszka to prawdziwa jesienna rozkosz. Na spodzie z herbatników kryje się aksamitna masa serowa, a wierzch zdobią gruszki, podgrzane na maśle z dodatkiem imbiru i brązowego cukru. Całość skąpana w naturalnym karmelu tworzy deser, który zachwyca wyglądem, aromatem i smakiem. Jest wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy, ale równie dobrze sprawdzi się podczas eleganckiej uroczystości.

Sernik Złota Gruszka - przepis

Składniki:

Składniki na spód: 

  • 160 g herbatników zbożowych, 
  • 100 g płynnego masła. 

Składniki na masę serową: 

Reklama
  • 1 kg twarogu sernikowego, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%), 
  • 200 g cukru pudru,  
  • 5 jajek, 
  • budyń waniliowy bez cukru (40 g), 
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Składniki na karmelizowane gruszki: 

  • 2 gruszki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 4 łyżki brązowego cukru, 
  • 1/2 łyżeczki imbiru. 

Sposób wykonania:

Rozdrobnij herbatniki w malakserze na proszek. Połącz z masłem. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut. Nie wyłączaj piekarnika. 

Zmiksuj twaróg ze śmietaną. Utrzyj jajka z cukrem pudrem. Połącz masę jajeczną z proszkiem na budyń, skórką otartą z cytryny i ekstraktem waniliowym. Wmieszaj masę jajeczną do twarogu. 

Przelej masę twarogową na podpieczony spód. Wstaw tortownicę z powrotem do piekarnika. Na dnie umieść naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Piecz sernik przez 50 minut. Wystudź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przełóż na kilka godzin do lodówki. 

Usuń z gruszek gniazda nasienne. Miąższ pokrój na plasterki. Rozgrzej na dużej patelni masło i ułóż plasterki gruszek. Oprósz je imbirem i brązowym cukrem. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut (w połowie czasu obróć na drugą stronę), aż cukier całkowicie się rozpuści, a gruszki zarumienią. 

Wyłóż gruszkami wierzch schłodzonego sernika. Oblej karmelem z patelni. 

Co zrobić z gruszek?

Jeżeli zostało ci trochę gruszek, możesz je wykorzystać niemal do każdego posiłku w ciągu dnia. Na śniadanie świetnie sprawdzą się kanapki lub gofry z dżemem gruszkowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby świeże lub karmelizowane gruszki dodać do owsianki z orzechami i cynamonem. Na obiad możesz przygotować naleśniki z serem i włożyć do nich nieco owoców podgrzanych na patelni. Krem z pieczonej dyni z gruszką to z kolei cudowny sos do makaronu. Na kolację warto sięgnąć po pieczywo na zakwasie z dodatkiem żurawiny i gruszki - zdrowe, lekko słodkie, wprost idealne do serów i twarożku. Tak wykorzystane owoce wprowadzą świeżość i różnorodność do codziennej diety.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ponad 200-letni przepis kuchni galicyjskiej. Kawałki jabłek otoczone aromatycznym ciastem

Obłędnie pyszna surówka z jabłkiem i marchewką. Do niedzielnego obiadu w sam raz

Ta zupa to przysmak wschodniego Podkarpacia. Treściwa, pożywna, lepsza od barszczu ukraińskiego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | gruszki