Zdrowy chleb z żurawiną i gruszką. Na zakwasie własnej roboty
Zapach świeżego, domowego pieczywa potrafi oczarować jak mało co. Samodzielnie upieczony chleb jest o wiele lepszy niż ten kupny. Tylko jak go zrobić? Okazuje się, że w całym procesie kluczowy jest zakwas. To właśnie on nadaje wypiekowi niezwykłego smaku i aromatu. Sprawdź przepis na domowy chleb z żurawiną i gruszką, który smakuje po prostu rewelacyjnie.
Jesień to doskonały czas na przygotowywanie różnego rodzaju wypieków. Mowa tu nie tylko o ciastach, babkach, muffinkach czy cynamonkach. Wiele osób decyduje się na upieczenie własnego, domowego chleba na zakwasie. Przygotowanie takiego wypieku jest nie tylko satysfakcjonujące, ale również praktyczne - uzyskujemy wówczas świetnej jakości produkt, który możemy wykorzystać na śniadanie lub kolację (do kanapek) czy na obiad (jako dodatek do zupy bądź gulaszu).
W całym procesie pieczenia domowego chleba kluczowy jest zakwas. Dobrze jest pamiętać o jego przygotowaniu znacznie wcześniej, ponieważ cały proces może zająć 4-5 dni. Do zakwasu na domowy chleb z żurawiną i gruszką należy wykorzystać mąkę żytnią (nada się na przykład mąka pełnoziarnista typu 2000).
Zakwas robimy w słoiku. Trzeba umieścić w nim około 30 gramów mąki oraz około 30 ml wody. Warto rozpocząć całą procedurą rano. Mieszamy wszystko czystą, drewnianą łyżką, a następnie zabezpieczamy słoiczek gazą i gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Po około 10-12 godzinach (wieczorem) należy wymieszać powstający zakwas.
Przeczytaj też: Pasta z grzybów leśnych. Najlepsza do zapiekanek, jajecznica z nią wychodzi wybitna
Następnego dnia rano, trzeba dodać do zakwasu około 20 g mąki i 20 ml wody. Wieczorem ponownie wymieszać zakwas. Całą procedurę z dodawaniem mąki i wody rano oraz mieszaniem zakwasu wieczorem należy powtarzać przez około 4-5 dni. Warto w międzyczasie wymienić słoik na czysty. Produkt będzie gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się pianka, a sam zakwas przybierze charakterystyczny, kwaśny zapach.
Po przygotowaniu zakwasu można zabierać się za zrobienie domowego chleba z żurawiną i gruszką. Rewelacyjnym dodatkiem, który również będzie doskonale smakował w pieczywie, są orzechy włoskie. Co konkretnie jest potrzebne do wykonania przepisu? Oto lista składników:
- 250 g mąki pszennej typu 650,
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 150 g zakwasu żytniego,
- 350-400 ml wody w temperaturze pokojowej,
- 10 g soli,
- 50 g suszonej żurawiny,
- średniej wielkości gruszka,
- 30 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania domowego chleba z żurawiną, gruszką i orzechami włoskimi:
- Najpierw zaopatrz się w dużą miskę. Umieść w niej aktywny zakwas żytni, mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Dodaj również obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę, żurawinę oraz poszatkowane orzechy włoskie. Następnie powoli dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto przez około 5-6 minut.
- Przygotuj keksówkę. Posmaruj ją wewnątrz oliwą lub olejem rzepakowym. Następnie obsyp bułką tartą i umieść w niej przygotowywane przed chwilą ciasto. Przykryj keksówkę czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.
- Gdy ciasto wyrośnie, nastaw piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza. Włóż do niego formę i piecz chleb przez około 30-40 minut. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy pieczywo nie jest już gotowe.
- Na koniec wyciągnij chleb z piekarnika i wyłóż na kratkę do ostygnięcia.
Domowy chleb z żurawiną, gruszką i orzechami włoskimi smakuje wyśmienicie w towarzystwie rozmaitych past. To także doskonały dodatek do zupy lub gulaszu. Z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza sałatka jarzynowa w wersji na bogato. Sekretem jest wyjątkowy sos
Zapiekane naleśniki. Puszyste i kremowe jak najlepszy sernik
Zamiast pierogów zrób Faszerowańce. Sycące danie z mięsno-ryżowym farszem