Reklama
Reklama

Zdrowy, tani i sycący obiad na jesień. W roli głównej dynia i ryż

​Potrawka dyniowa z ryżem to prawdziwa królowa jesiennego jadłospisu, jest rozgrzewająca, kolorowa i pełna smaku. Kremowa dynia w połączeniu z delikatnym ryżem i aromatycznymi ziołami sprawia, że każda łyżka to czysta przyjemność. Takie danie będzie idealne na chłodne dni, gdy potrzebujesz odrobiny ciepła i pożywnego obiadu na talerzu. Koniecznie zrób potrawkę w większej ilości, takie jednogarnkowe danie świetnie sprawdzi się na kilka dni.

Jesień stoi pod znakiem dyni. Warzywo to jest bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej. Świetnie wpływa na trawienie, zdrowie oczu, wspiera także kondycję skóry. Dodatkowo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Doskonale sprawdzi się w deserach, śniadaniowych placuszkach i koktajlach, zupach, oraz warzywnych daniach jednogarnkowych. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na aromatyczną potrawkę dyniową z ryżem, która przypomina nieco risotto. Jej smak podkreśli cebula, czosnek, tarty parmezan, oraz dodatek świeżego tymianku. 

Sprawdź także: To nie bigos ani gulasz. Poznaj przepis na rozgrzewającą kapustę po budapesztańsku

Przepis na potrawkę dyniową z ryżem 

W tym daniu możesz wykorzystać, każdy gatunek dyni jadalnej. My polecamy piżmową lub hokkaido, ponieważ nie wymagają obierania. Co prawda poniższy przepis jest wegetariański, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dorzucić do niego posmażone na oliwie kawałki kurczaka lub indyka. Wówczas danie będzie jeszcze bardziej sycące. 

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto, 
  • 500 g surowej dyni hokkaido, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 200 ml białego wina, 
  • 1 l bulionu lub wody,
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól, czarny pieprz, odrobina kurkumy lub curry,
  • świeży tymianek i czarnuszka lub czarny sezam do dekoracji.

Jak zrobić potrawkę dynią z ryżem? 

Dynię umyj (możesz ją także obrać), usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na oliwie podsmaż cebulkę, a po chwili dodaj czosnek. Gdy całość zacznie ładnie pachnieć, wsyp na patelnię suchy ryż i przesmażaj 2-3 minuty, aż ryż będzie błyszczący. Dodaj połowę porcji dyni i mieszając, przesmażaj przez kolejne 2-3 minuty. 

Wlej na patelnię wino i mieszając, poczekaj, aż odparuje. Dopraw solą, kurkumą i czarnym pieprzem, po czym gotuj risotto na średnim ogniu, co jakiś czas dolewając chochelkę gorącego bulionu. Ważne, aby bulion był gorący, aby nie obniżać temperatury całej potrawy. Gdy ryż będzie półtwardy, dodaj resztę dyni i kontynuuj gotowanie. Dorzucenie dyni partiami sprawi, że jej część rozpadnie się, tworząc pyszny, aksamitny sos, a druga część zachowa formę kawałków, dzięki czemu danie zyska na estetyce.  

Gdy ryż będzie już miękki, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i parmezan. Dokładnie wymieszaj. Potrawkę dyniową z ryżem podawaj od razu po przygotowaniu, dekorując świeżym tymiankiem lub innymi, ulubionymi ziołami. Możesz też posypać czarnym sezamem lub czarnuszką. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne