Zielone kopytka na obiad. Nasze babcie chętnie używały tego składnika
Szukasz pysznego, wiosennego obiadu? W takim razie zaproponujemy lekkie i zdrowe kopytka z czosnkiem niedźwiedzim. Przyciągają uwagę swoim zielonym kolorem. Mogą być samodzielną potrawą albo dodatkiem do mięs i warzyw. Przekonaj się, jak prosto je zrobić.
Własnoręcznie robione kopytka z czosnkiem niedźwiedzim nie mają sobie równych. Cechują się delikatną i rozpływającą się w ustach konsystencją, a niezwykły aromat czosnku niedźwiedziego pozostaje w pamięci na długo. Te kopytka będą idealnym dodatkiem do mięs czy warzyw, ale sprawdzą się również jako samodzielne danie obiadowe - wystarczy trochę ulubionej okrasy. Warto dodać, że niskokaloryczny czosnek niedźwiedzi to bogate źródło witamin (szczególnie K i tych z grupy B), minerałów (magnezu i potasu) oraz silnych przeciwutleniaczy.
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 50 g czosnku niedźwiedziego,
- 125 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- sól do gotowania kopytek i ziemniaków.
Sposób wykonania:
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w średniej wielkości kostkę i gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez 10-15 minut w osolonej wodzie.
Odcedź ziemniaki i pozostaw je na gorącym, ale wyłączonym palniku przez 5 minut, od czasu do czasu wstrząsając.
Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj i osusz na kuchennej ściereczce. Następnie drobno je posiekaj.
W malakserze zblenduj ziemniaki z czosnkiem do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj mąkę i wymieszaj całość, aż powstanie gładkie i nieprzywierające do rąk ciasto. W razie potrzeby dosyp więcej mąki.
Pracując partiami, rozwałkuj ciasto na cienki rulonik na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój go w kawałki o długości ok. 1,5-2 cm za pomocą ostrego noża.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wkładaj kopytka na wrzątek i gotuj je na wolnym ogniu, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wybieraj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz posmarowany masłem.
Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim podawaj z dodatkiem okrasy z cebulki lub boczku. Świetnie smakują także z sosem pieczeniowym czy grzybowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jarskie kotlety na piątek i nie tylko. To potężna dawka witamin i minerałów
Polacy uwielbiają kuchnię Greków. Jajecznica w ich wydaniu to kulinarne niebo