Reklama
Reklama

Zielone kopytka na obiad. Nasze babcie chętnie używały tego składnika

Szukasz pysznego, wiosennego obiadu? W takim razie zaproponujemy lekkie i zdrowe kopytka z czosnkiem niedźwiedzim. Przyciągają uwagę swoim zielonym kolorem. Mogą być samodzielną potrawą albo dodatkiem do mięs i warzyw. Przekonaj się, jak prosto je zrobić.

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim

Własnoręcznie robione kopytka z czosnkiem niedźwiedzim nie mają sobie równych. Cechują się delikatną i rozpływającą się w ustach konsystencją, a niezwykły aromat czosnku niedźwiedziego pozostaje w pamięci na długo. Te kopytka będą idealnym dodatkiem do mięs czy warzyw, ale sprawdzą się również jako samodzielne danie obiadowe - wystarczy trochę ulubionej okrasy. Warto dodać, że niskokaloryczny czosnek niedźwiedzi to bogate źródło witamin (szczególnie K i tych z grupy B), minerałów (magnezu i potasu) oraz silnych przeciwutleniaczy. 

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim - przepis

Składniki:

Reklama
  • 400 g ziemniaków, 
  • 50 g czosnku niedźwiedziego, 
  • 125 g mąki pszennej, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • sól do gotowania kopytek i ziemniaków. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w średniej wielkości kostkę i gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez 10-15 minut w osolonej wodzie. 

Odcedź ziemniaki i pozostaw je na gorącym, ale wyłączonym palniku przez 5 minut, od czasu do czasu wstrząsając. 

Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj i osusz na kuchennej ściereczce. Następnie drobno je posiekaj. 

W malakserze zblenduj ziemniaki z czosnkiem do uzyskania gładkiej masy. 

Dodaj mąkę i wymieszaj całość, aż powstanie gładkie i nieprzywierające do rąk ciasto. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. 

Pracując partiami, rozwałkuj ciasto na cienki rulonik na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój go w kawałki o długości ok. 1,5-2 cm za pomocą ostrego noża. 

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wkładaj kopytka na wrzątek i gotuj je na wolnym ogniu, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wybieraj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz posmarowany masłem. 

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim podawaj z dodatkiem okrasy z cebulki lub boczku. Świetnie smakują także z sosem pieczeniowym czy grzybowym. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jarskie kotlety na piątek i nie tylko. To potężna dawka witamin i minerałów

Polacy uwielbiają kuchnię Greków. Jajecznica w ich wydaniu to kulinarne niebo

Bez tej przyprawy wielu Polaków nie potrafi się obejść. Zrobisz ją w domu, bez chemii i polepszaczy smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kluski | dania główne | dodatki | kuchnia polska