Reklama
Reklama

Złociste i chrupiące kotlety. Każdą ze stron wysmaruj innym składnikiem

Chrupiące, soczyste i pełne smaku - kotlety po bawarsku potrafią zaskoczyć największych fanów schabowych. Mają w sobie więcej składników niż tradycyjne kotlety. Są idealnym obiadem w chłodniejszy dzień, kiedy ma się ochotę na coś konkretnego. Spróbuj raz, a już zawsze będą pojawiały się w twojej kuchni obok ulubionych klasyków.

Chrupiące kotlety po bawarsku 

Chrupiące kotlety po bawarsku to klasyczne danie kuchni staroniemieckiej. W przeciwieństwie do klasycznego schabowego czy sznycla wiedeńskiego, tutaj dodaje się mięsu pikanterii musztardą i chrzanem. Dodatkowo nie możesz zapomnieć o podpieczeniu w piekarniku z dodatkiem tartego sera. Dzięki temu danie jest tak wyjątkowe, pyszne i chrupiące. Charakteryzuje się delikatnym, maślanym smakiem i lekką ostrością tartego sera. Jeśli lubisz grubsze panierki, możesz panierowanie powtórzyć dwukrotnie, nie wydłużając czasu smażenia i pieczenia. 

Przeczytaj też: Przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku. Idealna na jesienny obiad

Reklama

Chrupiące kotlety po bawarsku - przepis

Składniki:

  • 2 sznycle wieprzowe lub cielęce, 
  • 2 łyżki musztardy stołowej, 
  • 2 łyżki chrzanu tartego, 
  • 50 g tartego sera: parmezan, gouda lub cheddar, 
  • jajko, 
  • 200 g bułki tartej, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 czarnego pieprzu, 
  • szczypta gałki muszkatołowej. 

Dodatkowo: 

  • klarowane masło do smażenia. 

Sposób wykonania:

Rozbij plastry mięsa tłuczkiem bardzo cienko. Dopraw każdą stronę solą, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku. 

Posmaruj jedną stronę kotleta cienką warstwą musztardy, a drugą stronę chrzanem. 

Na jeden głęboki talerz wsyp bułkę tartą, a w drugim roztrzep jajko. Obtocz mięso najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzej klarowane masło. Smaż każdy sznycel równomiernie z obu stron, aż nabierze złocistobrązowego koloru. 

Umieść sznycle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posyp je lekko tartym serek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 10-15 minut. 

Chrupiące kotlety po bawarsku podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Najlepiej smakują z klasyczną sałatką ziemniaczaną. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obiad, który zasmakuje wszystkim. Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem

Proste ciasto na sobotę. Oto przepyszna kremówka z jabłkami

Ciasto z jabłkami dla leniwych. Wystarczy wymieszać składniki i upiec

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso | dania główne