Reklama
Reklama

Zmarzłeś? Na obiad zrób solidną grochówkę

Nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak domowa zupa. Dlatego, jeśli trudno przyzwyczaić ci się do jesiennych chłodów, a jednocześnie nie masz pomysłu na obiad, skuś się na solidną grochówkę. Jest gęsto, aromatyczna i sycąca, przygotowana według tradycyjnego przepisu na wędzonym boczku i kościach. Z pewnością zaspokoi głód, każdego głodomora.

Bazą grochówki jest oczywiście łuskany groch, który jest źródłem białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego, które świetnie cię nasycą. Ten przepis zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom mięsnych smaków, ponieważ znajduje się tu wędzony boczek oraz kiełbasa. Jeśli chcesz, aby zupa była wyjątkowo aromatyczna, nie zapomnij dodać przypraw, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, majeranku, oraz sporej ilości pieprzu. Gotową grochówkę zaserwuj z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką.

Sprawdź także: Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

Przepis na solidną grochówkę 

Do przygotowania solidnej grochówki, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 400 g grochu łuskanego, 
  • 300 g boczku wędzonego,  
  • 200 g kości wędzonych, 
  • 200 g kiełbasy wieprzowej (np. śląskiej albo podwawelskiej), 
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 ziele angielskie, 
  • 5 średnich ziemniaków, 
  • 1,5 litra wody + woda do gotowania grochu, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 płaska łyżeczka majeranku, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej do smaku, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 łyżka mąki pszennej. 

Jak zrobić solidną grochówkę? 

Groch namocz w letniej wodzie, najlepiej przez kilka godzin. Następnie odcedź go, wlej świeżą wodę, posól ją i gotuj na średnim ogniu aż do miękkości (około pół godziny), mieszając od czasu do czasu.  

Boczek i kości wędzone zalej wodą w garnku. Wstaw go na średniej mocy palnika. W tym czasie przygotuj marchewki, pietruszki i ziemniaki. Obierz je i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do wędzonek, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj też sól i pieprz. Gotuj około 15 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i zostaw na kolejne 20 minut. Wyciągnij boczek i pokrój go w kostkę. Tak samo zrób z marchewkami i pietruszkami. Wrzuć je ponownie do zupy, a kości wędzone wyciągnij.  

Groch przetrzyj przez sito i dodaj do garnka. Pokrój cebulę w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj kiełbasę oraz czosnek. Mieszaj od czasu do czasu i poczekaj aż całość się zarumieni. Dodaj do zupy, unikając przelewania tłuszczu. Na tę samą patelnię z olejem dodaj łyżkę mąki, zamieszaj i dodaj całość do zupy. Gotuj przez około 10 minut. Na koniec dopraw majerankiem i papryką słodką mieloną. W razie potrzeby dodaj jeszcze sól i pieprz. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa