Mieszam mięso mielone z pieczarkami i zawijam w cukinię. Mam na obiad roladki palce lizać
Nudzą cię powtarzalne obiady i zwyczajne przepisy, które co kilka dni odtwarzasz? Czas to zmienić - nawet jeśli nie masz zaawansowanej wiedzy kulinarnej. Mięso mielone z pieczarkami zawijane w cukinię to letni hit, lekki, lecz sycący. Bardzo łatwy w wykonaniu, niewymagający skomplikowanych składników i przypraw. Posmakuje całej rodzinie.
Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, bogatym w cenne składniki odżywcze i bardzo niskokalorycznym. Jej subtelny smak sprawia, że z łatwością dopasowuje się do wielu potraw - zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych.
Wartości odżywcze cukinii:
- zawiera duże ilości witamin C, A, K oraz witamin z grupy B,
- dostarcza minerałów, takich jak potas, magnez, mangan,
- jest źródłem błonnika pokarmowego, wspierającego trawienie,
- wspomaga nawodnienie organizmu (ponad 90% zawartości cukinii to woda).
Dzięki tym właściwościom cukinia wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga metabolizm i może być cennym elementem diety osób dbających o sylwetkę.
Przeczytaj też: Młoda ma najwięcej witamin i wartości odżywczych. Bogata w błonnik, wspiera pracę jelit
To danie wyróżnia się prostym składem i niewielkim nakładem pracy. Jednocześnie prezentuje się elegancko na talerzu i świetnie smakuje - również po podgrzaniu.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 2 średnie cukinie,
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub mieszanego),
- 200 g pieczarek,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- opcjonalnie: tarty ser mozzarella lub parmezan,
- szklanka domowego sosu pomidorowego (passata, bazylia, czosnek).
Przygotowanie:
- Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry - najlepiej za pomocą mandoliny lub ostrej obieraczki. Oprósz solą i odstaw na kilka minut, aby zmiękła. Następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie do momentu, aż odparują nadmiar wody. Dopraw do smaku.
- Mięso mielone podsmaż oddzielnie. Po usmażeniu połącz z podsmażonymi warzywami. Uzyskaną masę dokładnie wymieszaj i dopraw według uznania.
- Na każdy plaster cukinii nałóż porcję farszu i zwiń w roladkę. Jeśli plasterki są zbyt cienkie lub łamliwe, możesz układać je z lekką zakładką.
- Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i - w razie potrzeby - posyp tartym serem.
- Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż cukinia zmięknie, a wierzch lekko się zarumieni.
- Roladki możesz przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Po odgrzaniu zachowują swój smak i konsystencję.
Przepis na roladki z cukinii jest elastyczny i można go łatwo modyfikować, np. zamiast mięsa mielonego: soczewica, tofu lub ugotowana kasza gryczana (wersja wegetariańska lub wegańska), a zamiast pieczarek: szpinak, cukrowy groszek, papryka. Dla ostrzejszego smaku potrzebny będzie dodatek chili lub wędzonej papryki, a np. zamiast sosu pomidorowego: jogurtowy z czosnkiem lub ziołowy pesto.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Naleśniki w wersji premium. Na drugi dzień są jeszcze lepsze
Herbatniki przekładam kremem, dodaję owoce. Letni hit bez pieczenia, banalnie prosty
Zielona sałatka na grilla z bobem. Prosty przepis pełny białka