Reklama
Reklama

Zrobiłam na próbę i cała rodzina przepadła. Te kotlety z twarogu są genialne

W trakcie upałów zrobienie obiadu to prawdziwe wyzwanie. Ochota na jedzenie spada, a w szczególności na mięso. Wtedy potrzeba przepisu do zadań specjalnych. Te kotlety bez mięsa zrobiłam raz na próbę, a rodzina już nie chce jeść nic innego. Zrobiłam je ze składnika, o którym mało kto w pierwszej chwili myśli.

Twaróg jest produktem tak uniwersalnym, że można go wykorzystać na 100 różnych sposobów. Sprawdzi się na słodko, na słono, na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Dostarcza on cennego białka, wapnia i fosforu. Ostatnio na obiad zrobiłam z twarogu wyborne kotlety. Rodzina oszalała na ich punkcie.

Kotlety z twarogu – sprawdzony przepis

Kotlety z twarogu to szybki sposób na pełnowartościowy obiad. Są one bogate w białko, warzywa i niepowtarzalny smak. Z tego przepisu wychodzą chrupiące i delikatne, idealne na upalne dni. Rodzina będzie zachwycona takim eksperymentem.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cukinii
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • bułka tarta

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki i marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Na ciepły tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i marchewkę. Podsmażaj je około 3 minuty, cały czas mieszając.

Następnie dorzuć paprykę i cukinię. Całość smaż kolejne 5 minut. Na koniec dorzuć starte pieczarki, smaż do przyrumienienia. Patelnię z warzywami zdejmij z ognia.

Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go widelcem. Dodaj do niego podsmażonego, ostudzone warzywa, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę i suszone pomidory. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Z masy uformuj małe kotleciki i każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej nową porcję oliwy. Gdy będzie ciepła, smaż na niej kotlety z obu stron na złocisty kolor. Po ściągnięciu z patelni przełóż je na ręcznik papierowy.

Z czym jeść kotlety twarogowe?

Kotlety twarogowe najlepiej jeść jeszcze ciepłe. Warto podać do nich też surówkę z ulubionych warzyw. Sprawdzą się również świeżo przygotowane ogórki małosolne lub ogórki kiszone. Do tego obiad uzupełnij wybraną kaszą lub kremowym puree ziemniaczanym.

Gdy jemy je jako przekąskę, kotlety twarogowe podawaj z sosem. Najlepiej smak dopełni sos czosnkowy czy greckie tzatziki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | dania wegetariańskie