Reklama
Reklama

Zupa z młodej kapusty z tego przepisu jest wyśmienita. Zrób od razu na dwa dni

Młodą kapustą możemy cieszyć się tylko od maja do sierpnia, więc póki można, trzeba korzystać. Przygotowuję z niej pyszną, wiosenną zupę dla całej rodziny. Zawsze od razu robię na dwa dni i tobie też polecam. Jest wybitna w smaku, a przy tym niesamowicie zdrowa.

Gdy w warzywniakach i na targach króluje młoda kapusta, to nie sposób jej sobie odmówić. Można ją zasmażyć, przerobić na gołąbki, bigos czy kapuśniak. Ja za to przyrządzam taką wiosenną zupę. Cała rodzina chętnie się zajada, a choroby skutecznie nas omijają. 

Młoda kapusta to skarbiec witamin

Młoda kapusta wyróżnia się na tle innych warzyw swoim smakiem, delikatnością, a przy tym oferuje mnóstwo cennych składników. W liściach kryje się witamina C, K, E, A, B6, a z minerałów to bogactwo potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Przy tym ma naprawdę niewiele kalorii (25 kcal/100 g) i istotny dla organizmu błonnik. 

Reklama

W efekcie młoda kapusta wykazuje właściwości: 

  • wspierające odporność, 
  • antyoksydacyjne, chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, 
  • regulujące prawidłowe krzepnięcie krwi, 
  • wzmacniające kości, stawy i zęby (zapobiegnie osteoporozie czy próchnicy), 
  • regulujące trawienie (przyspieszy metabolizm), 
  • obniżające stężenie cholesterolu we krwi, 
  • pomagające w utrzymaniu prawidłowej wagi, 
  • wspierające zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Sprawdź także: Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie. Tego warzywa w Polsce nie brakuje

Wyśmienita zupa z młodej kapusty - przepis

Przepis na zupę z młodej kapusty jest ekspresowy. Wystarczy kilka chwil w kuchni i już można rozkoszować się warzywnym wywarem pełnym smaku. Choć nie ma w nim mięsa, to znajdziemy ryż, który w połączeniu z warzywami zapełni brzuchy na długo. Zjesz raz i tylko będziesz czekać do następnego obiadu. Najlepiej od razu przygotuj na dwa dni. 

Składniki: 

  • 1 główka młodej kapusty, 
  • 2 cebule, 
  • 2 marchewki,
  • 1 kawałek pora (zielona część), 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g ryżu, 
  • 2 l bulionu, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 10 ziaren pieprzu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania: 

  1. Wszystkie warzywa oczyść i obierz ze skórki. Z kapusty oberwij wierzchnią warstwę liści. 
  2. W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Gdy będzie ciepły, wrzuć na niego posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchew. 
  3. Po ok. 5 minutach do garnka wrzuć pokrojonego w plastry pora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 
  4. Na koniec do garnka wsyp ryż i posiekaną kapustę. Dodaj również ziele angielskie, ziarna pieprzu, tymianek, liście laurowe. Wszystko zalej bulionem i gotuj do miękkości kapusty. 
  5. Po zagotowaniu się zupy dodaj śmietankę 30 proc. oraz posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu. 
  6. Wyśmienita zupa z młodej kapusty jest gotowa do jedzenia. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub solo.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te kotleciki smakują jak u babci. Delikatne, aromatyczne, palce lizać

Do kanapek i wiosennych dań. Przepis na świeżą pastę benedyktyńską

Nie ma lepszej panierki. Moje dzieciaki wciąż proszą o te kotleciki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kapusta