Zupiarze będą w siódmym niebie. Pulpecikowa na wołowinie jest aromatyczna i bardzo sycąca
Zupy powinny znajdować się w diecie każdego. To skondensowane bogactwo minerałów, które łatwo przyjąć do organizmu. Choć są smaczne, to mają jeden znaczący problem. Dla wielu nie są one sycące. Zupą z tego przepisu z pewnością się najesz. Do tego przypadnie do gustu fanom mięsa.
Zupa pulpecikowa to aromatyczne i pyszne danie, które przygotujesz na bazie wołowiny i bulionu. Nie zabraknie również dawki warzyw, które dostarczą witamin. Zrobienie jej zajmuje dosłownie 30 minut, a znika w chwilę.
Odpowiednio wybrana wołowina to połowa sukcesu zupy pulpecikowej. Mięso oddaje do niej bardzo dużo aromatu, dlatego ważne jest, aby nie było ono przypadkowe. W tym celu warto wybrać się do lokalnego, sprawdzonego sklepu mięsnego.
Oczywistym wyborem jest zakup wołowiny w kawałku, który później samodzielnie zmielimy. Przy tym należy zwrócić uwagę na takie aspekty jak zapach, kolor mięsa, kolor tłuszczu. Świeżą i dobrą wołowinę poznamy po tym, że jest niemalże bezwonna.
Jej kolor powinien być jednolicie czerwony. Ciemniejsze fragmenty będą wskazywać na to, że takie mięso już jakiś czas leży w lodówce sklepu. Wołowina o jasnym kolorze to także nie najlepszy wybór, gdyż barwa może wskazywać, że mięso było wielokrotnie myte lub moczone w solance.
Zwróć uwagę też na to, jak wygląda tłuszcz przy wołowinie. Powinien być on o barwie śmietankowej. Ciemniejsze przerosty oznaczają, że te kawałki mięsa pochodzą od starszych sztuk bydła.
Zupa pulpecikowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej mięsno-pomidorowy smak jest obłędny, a przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Potrawa nada się więc na szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy nie mamy pomysłu na nic innego.
Składniki na zupę pulpecikową:
- 500 g mielonej wołowiny
- 3 żółtka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 1 l wody
- 250 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Do zmielonej wołowiny wbij żółtka, dodaj szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i połącz wszystko za pomocą dłoni. Na duży talerz wysyp sporą porcję mąki pszennej. Teraz z wyrobionego mięsa zacznij formować małe kulki, które następnie obtoczysz w przygotowanej mące.
W garnku rozpuść łyżkę masła. Na ciepły tłuszcz wkładaj pulpeciki. Gdy te będą się smażyć, posiekaj cebulę i po chwili dodaj ją do mięsa. Czosnek zetrzyj lub przeciśnij prosto do garnka. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaj do garnka z mięsem i chwilę smaż.
Do garnka wlej pomidory z puszki, bulion i wodę. Składniki przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość pozostaw do zagotowania. Gdy tak się stanie, dodaj koncentrat i dla równowagi pół łyżeczki cukru. Zupę gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie zupa pulpecikowa jest gotowa. Podawaj ją udekorowaną posiekaną natką z pietruszki. Możesz zajadać się nią bez dodatków, ale danie dobrze dopełni porcja białego ryżu czy makaronu orzo.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie