Reklama
Reklama

Zupiarze będą w siódmym niebie. Pulpecikowa na wołowinie jest aromatyczna i bardzo sycąca

Zupy powinny znajdować się w diecie każdego. To skondensowane bogactwo minerałów, które łatwo przyjąć do organizmu. Choć są smaczne, to mają jeden znaczący problem. Dla wielu nie są one sycące. Zupą z tego przepisu z pewnością się najesz. Do tego przypadnie do gustu fanom mięsa.

Zupa pulpecikowa to aromatyczne i pyszne danie, które przygotujesz na bazie wołowiny i bulionu. Nie zabraknie również dawki warzyw, które dostarczą witamin. Zrobienie jej zajmuje dosłownie 30 minut, a znika w chwilę.

Dobra wołowina to podstawa. Jak wybrać dobre mięso?

Odpowiednio wybrana wołowina to połowa sukcesu zupy pulpecikowej. Mięso oddaje do niej bardzo dużo aromatu, dlatego ważne jest, aby nie było ono przypadkowe. W tym celu warto wybrać się do lokalnego, sprawdzonego sklepu mięsnego.

Oczywistym wyborem jest zakup wołowiny w kawałku, który później samodzielnie zmielimy. Przy tym należy zwrócić uwagę na takie aspekty jak zapach, kolor mięsa, kolor tłuszczu. Świeżą i dobrą wołowinę poznamy po tym, że jest niemalże bezwonna.

Jej kolor powinien być jednolicie czerwony. Ciemniejsze fragmenty będą wskazywać na to, że takie mięso już jakiś czas leży w lodówce sklepu. Wołowina o jasnym kolorze to także nie najlepszy wybór, gdyż barwa może wskazywać, że mięso było wielokrotnie myte lub moczone w solance.

Zwróć uwagę też na to, jak wygląda tłuszcz przy wołowinie. Powinien być on o barwie śmietankowej. Ciemniejsze przerosty oznaczają, że te kawałki mięsa pochodzą od starszych sztuk bydła.

Przepis na zupę pulpecikową. Znika w chwilę

Zupa pulpecikowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej mięsno-pomidorowy smak jest obłędny, a przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Potrawa nada się więc na szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy nie mamy pomysłu na nic innego.

Składniki na zupę pulpecikową:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 żółtka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 1 l wody
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki

Do zmielonej wołowiny wbij żółtka, dodaj szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i połącz wszystko za pomocą dłoni. Na duży talerz wysyp sporą porcję mąki pszennej. Teraz z wyrobionego mięsa zacznij formować małe kulki, które następnie obtoczysz w przygotowanej mące. 

W garnku rozpuść łyżkę masła. Na ciepły tłuszcz wkładaj pulpeciki. Gdy te będą się smażyć, posiekaj cebulę i po chwili dodaj ją do mięsa. Czosnek zetrzyj lub przeciśnij prosto do garnka. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaj do garnka z mięsem i chwilę smaż. 

Do garnka wlej pomidory z puszki, bulion i wodę. Składniki przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość pozostaw do zagotowania. Gdy tak się stanie, dodaj koncentrat i dla równowagi pół łyżeczki cukru. Zupę gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.

Po tym czasie zupa pulpecikowa jest gotowa. Podawaj ją udekorowaną posiekaną natką z pietruszki. Możesz zajadać się nią bez dodatków, ale danie dobrze dopełni porcja białego ryżu czy makaronu orzo.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa