Żydowska penicylina. Odżywczy rosół, który stawia na nogi w chorobie
Rosół to nie tylko aromatyczny i smakowity wywar. To również remedium na wiele dolegliwości. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że posiłek jest wartościowy i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dzięki dodatkowi kilku przypraw nabierze dodatkowych właściwości. Poznaj przepis na żydowską penicylinę i przekonaj się, jak ci pomoże.
Przeziębienia zimą zdarzają się dość często. Na szczęście dzięki naturalnym sposobom w łatwy sposób możemy im zaradzić. Przepis na ten rozgrzewający żydowski rosół jest prosty i sprawi, że szybko pozbędziesz się najbardziej uciążliwych objawów.
Żydowski rosół to nic innego jak tradycyjny bulion drobiowy, który wzbogacony jest o kilka cennych przypraw, dzięki którym wykazuje zdrowotne właściwości. Polscy Żydzi w przeszłości często musieli zmagać się z ubóstwem oraz brakiem dostępu do tradycyjnych lekarstw. Z tego powodu rozgrzewający rosół szybko zyskał wśród nich popularność i stał się uniwersalnym remedium na najbardziej popularne dolegliwości. Po II wojnie światowej zyskał miano "żydowskiej penicyliny", które jedynie podkreślało jego wyjątkowe właściwości.
Przepis na ten rosół jest bardzo podobny do klasycznej receptury. To, co go wyróżnia to dodatek kurkumy oraz goździków. Pierwszy z tych składników ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Pomaga organizmowi szybciej zwalczyć problematyczne drobnoustroje i wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo pomaga w detoksykacji organizmu, dzięki czemu chory szybciej upora się z przeziębieniem. Działanie kurkumy jest wzmocnione przez goździki, które również wykazują podobne właściwości. Wyróżnia je jednak działanie przeciwbólowe, które może pomóc przy bólu gardła czy głowy. Goździki poprawiają krążenie krwi i również wspierają detoksykację organizmu.
Tradycyjnie rosół żydowski podawany jest z knedlami, które przygotowywane są z macy i wody. Będzie jednak smakował równie dobrze z dodatkiem makaronu czy po prostu pity w formie napoju. Jest lekkostrawny, szybko nas rozgrzeje i dostarczy najpotrzebniejszych wartości odżywczych.
Zobacz także: Dodaj do rosołu zamiast maggi. Zupa zyska zupełnie nowy, niepowtarzalny smak
Składniki:
- 1 kurczak,
- 2 l wody,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 seler,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 3 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 5 goździków,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo: posiekana natka pietruszki do posypania.
Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Wkładamy go do dużego garnka wraz z obranymi warzywami — pietruszką, selerem, marchewką, czosnkiem, cebulą i porem. Zalewamy wodą, dodajemy goździki, kurkumę, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny bez przykrycia. Po tym czasie odcedzamy wywar, a mięso i marchew i dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy ponownie do zupy. Rosół podajemy z makaronem albo tradycyjnymi knedlami.
Źródło: terazgotuje.pl, polin.pl
Zobacz też:
Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową
Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch
Złociste mini pączki karnawałowe, które wszyscy uwielbiają. Przepis jest prosty