Reklama
Reklama

Azjaci jedzą od 1,5 tysiąca lat. Opóźnia starzenie, obniża poziom cukru, łagodzi stany zapalne

Kapusta to warzywo, które w kuchni polskiej zajmuje szczególne miejsce. Robimy z niej surówki, bigos, czy zawijamy w nią gołąbki. W kuchni azjatyckiej również znajdziemy wiele pysznych dań z tym warzywem. W tamtych rejonach świata zamiast kapusty białej króluje pak choi. Jakie ma właściwości, oraz jak ją jeść, aby smakowała najlepiej. Podpowiadamy.

Według dietetyków, jeśli chcesz mieć dobre wyniki badań, oraz zmniejszyć ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, musisz jeść warzywa i owoce. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać minimum 400 g w ciągu dnia. Wiele osób ma z tym problem, podczas gdy w sklepach można znaleźć mnóstwo pysznych produktów, które dostarczą ci cennych składników odżywczych. Warto sięgać po różnorodne warzywa, nawet te, które na pierwszy rzut oka wyglądają nieco dziwnie. W poniższym artykule przyjrzymy się kapuście pak choi, która uważana jest za azjatycki superfood, a odpowiednio przyrządzona zachwyci cię smakiem.

Sprawdź także: Już pojawiła się w warzywniakach - świeża jak sałata, zdrowa jak kapusta. Trzeba jeść na mocne kości

Kapusta pak choi - azjatycki superfood

Na sklepowej półce wypatrzyłeś warzywo o nietypowym, bulwiastym kształcie, przypominającym skrzyżowanie pora, kopru włoskiego i kapusty? To prawdopodobnie pak choi, czyli kapusta właściwa chińska. Należy do rodziny kapustowatych, znana jest od 1500 lat, uprawia się ją w Chinach i południowo-wschodniej Azji, oraz niektórych miejscach w Europie. W Polsce nie jest powszechnie używana, za to w krajach azjatyckich jest niezbędnym składnikiem wielu pysznych potraw. W smaku kapusta pak choi jest świeża, chrupiąca z wyczuwalną nutą goryczki. Można przyrównać ją do naszej białej kapusty z posmakiem szpinaku. Podczas zakupów, warto wybierać mniejsze sztuki, będą mieć delikatniejszy smak.

Jakie właściwości ma pak choi?

Kapusta pak choi to skarbnica składników odżywczych. Obecna jest w niej witamina A, która ma działanie przeciwutleniające, korzystnie wpływa na wzrok, oraz kondycję skóry. Nie brakuje w niej także witaminy C, czyli naturalnego antyoksydantu oraz wsparcia dla odporności organizmu. Natomiast witamina K między innymi wpływa na funkcję krwiotwórcze oraz układ kostny. Warzywa kapustne, takie jak pak choi, mają także działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Kapusta właściwa chińska zawiera również cenne minerały, takie jak magnez, który wspiera układ krążenia, nerwowy i mięśniowy, selen, pomagający zapobiegać rozwojowi nowotworów, czy wapń wzmacniający kości i zęby.

Pak choi należy do warzyw, które doskonale wpiszą się w jadłospis osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jest niskokaloryczna, w 100 g ma zaledwie ok. 13 kcal. Ponadto ma niski indeks gliekmiczny, przez co nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, bezpiecznie mogą zajadać się nią cukrzycy, oraz osoby z insulinoopornością. Warto wspomnieć także o obecnym tu błonniku pokarmowym, który korzystnie wpływa na trawienie, pracę jelit, pomaga uniknąć zaparć i gazów, zapewnia sytość, oraz wspiera mikroflorę jelitową. Dodatkowo błonnik pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Jak jeść pak choi?


Ten rodzaj kapusty najlepiej sprawdzi się oczywiście w daniach kuchni azjatyckiej. Nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia. Można również zajadać ją na surowo. Świetnie smakuje jako dodatek do orientalnych zup, potrawek, dań z kurczakiem, wołowiną i owocami morza. Pak choi dobrze komponuje się zarówno z ryżem, jak i makaronem. Warto przyrządzić pak choi w warzywnym daniu stir fry, jest to technika, która polega na krótkim smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu w specjalnej, głębokiej patelni, czyli woku. Pak choi pasuje również do wegetariańskich i wegańskich dań z tofu.

Aby kapusta pak choi smakowała świetnie, wystarczy podsmażyć ją na oliwie z dużą ilością czosnku, imbiru, chili, oraz sosu sojowego. Będzie pysznym dodatkiem do potraw. Co ciekawe, sprawdzi się także w tradycyjnych polskich daniach, możesz na przykład zawinąć w jej liście farsz i przygotować gołąbki.

Surówka z pak choi

Do miski przełóż drobno poszatkowaną kapustę pak choi, startą marchew, oraz cienko pokrojone mango. Dodaj sos, który zrobisz z połączenia dwóch łyżek masła orzechowego, 4 łyżek soku z limonki, łyżki sosu sojowego, łyżeczki miodu i odrobiny chili. Wszystko wymieszaj i gotowe.

Źródła: terazgotuje.pl, ekologia.pl

Zobacz też:

To zielone ziarenka mocy. Zbijają cholesterol, pomagają na bóle mięśni i głowy, dbają o sece

Już nie pijemy jej tak często jak kiedyś, a szkoda. Zdrowy napój, który poprawia wygląd skóry i przyspiesza metabolizm

Jedne z najzdrowszych owoców świata. Intensywne w smaku, mają dużo błonnika, chronią wątrobę i jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa