Już pojawiła się w warzywniakach - świeża jak sałata, zdrowa jak kapusta. Trzeba jeść na mocne kości
Ta wyjątkowa kapusta w końcu pojawiła się w warzywniakach. Jedzona na surowo przypomina sałatę, a przy tym jest o wiele zdrowsza. Koniecznie zajadaj, jeśli chcesz mieć zdrowe kości i stawy. Dodatkowo wzmocni odporność.
Kapusta stożkowa jest warzywem należącym do rodziny kapustnych. Na rynku jest obecna od wielu lat, jednak dopiero od niedawna zdobywa popularność. Okazuje się, że nie jest to wcale nowa odmiana. Jest to ciekawsza forma tradycyjnej i znanej kapusty głowiastej.
Kapusta ta charakteryzuje się stożkowatym kształtem. Jej główka jest nieco mniejsza i pokryta jest zielonymi, chrupiącymi liści. Jej nietypowy wygląd przyciąga i intryguje, ale ciekawa jest również jej tekstura.
Liście kapusty stożkowej różnią się od zwykłej kapusty tym, że są delikatniejsze. Nie są tak włókniste, są cieńsze, bardziej soczyste i chrupiące. Mogą niektórym przypominać wręcz sałatę lodową. Przez to będą przyjemniejsze do jedzenia na surowo.
Kapustę stożkową warto jeść, ponieważ jest pyszna i chrupiąca, a przy tym dostarczy licznych składników odżywczych. Przede wszystkim to bardzo dobre źródło witaminy C, B9, potasu, fosforu, wapnia, żelaza. Przy tym zawiera dużo błonnika i mało kalorii, bo jedynie 29 kcal na 100 g kapusty.
Taką kapustą powinny się zajadać przede wszystkim osoby, które chcą zadbać o swoje kości i stawy. Zawartość dobrze przyswajalnego wapnia zwiększy gęstość tkanek kostnych. Tym samym ochroni przed rozwojem osteoporozy, wszelkimi złamaniami i uszkodzeniami. Dodatkowo pozytywnie wpłynie na kondycję zębów.
Kapusta stożkowa dodatkowo wykazuje właściwości wspierające układ odpornościowy. Wpłynie na organizm przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Złagodzi przechodzone choroby i zapobiegnie wystąpieniu następnych infekcji.
Błonnik w kapuście stożkowej dobrze zadziała za to na układ pokarmowy. Przyspieszy metabolizm i ureguluje rytm wypróżniania. Jednocześnie nasyci po zjedzeniu niewielkiej ilości, przez co może być zbawieniem dla osób na diecie odchudzającej.
Kapusta stożkowa idealnie nadaje się do jedzenia na surowo. Łączy w sobie strukturę sałaty i właściwości odżywcze kapusty. Dzięki temu bardzo dobrze sprawdzi się we wszelkich zielonych sałatkach, z powodzeniem może zastąpić chętnie wykorzystywaną kapustę pekińską. Do tego można ją dodać do kanapek, tortilli, przystawek.
Ponadto kapusta stożkowa może zostać wykorzystana do dań na ciepło. Z nią zrobimy pyszne gołąbki, bigos, zasmażaną kapustę. Liści użyjemy zarazem do kiszenia, np. do tradycyjnej kapusty kiszonej czy azjatyckiego kimchi.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Azjaci jedzą od 1,5 tysiąca lat. Opóźnia starzenie, obniża poziom cukru, łagodzi stany zapalne
To zielone ziarenka mocy. Zbijają cholesterol, pomagają na bóle mięśni i głowy, dbają o sece