Azjatycki owoc szczęścia. Trudno go obrać, cukrzycy powinni często jeść
Wielki cytrus, który możemy zauważyć w sklepach i warzywniakach wraz z początkiem okresu jesienno-zimowego, to bogactwo witamin i minerałów. Pomelo, spośród innych owoców, wyróżnia się rozmiarem i właściwościami zdrowotnymi. Przekonaj się, co sprawia, że warto włączyć je do swojego jadłospisu.
To jeden z największych cytrusów, które możemy dostać w sklepach. Pomelo ma grubą skórkę, pod którą kryje się miąższ napakowany składnikami odżywczymi. Sprawdź, jak możesz wykorzystać je w kuchni.
Owoc ten może wydawać się niezbyt popularnym cytrusem. Okazuje się jednak, że gdyby nie on, nie mielibyśmy grejpfrutów - powstały one poprzez połączenie dzikiej pomarańczy i właśnie pomelo. Warto dać mu szansę, szczególnie kiedy inne cytrusy są dla nas zbyt kwaśne.
Pomelo rośnie w klimacie tropikalnym, a uprawia się je głównie w Azji. Charakteryzuje się grubą, zielono-żółtą skórką i sporym rozmiarem. Przeciętny owoc ma nawet 25 cm średnicy, a jego waga może wahać się od 700 g do 2 kg. Pod grubą skórką i gorzkimi błonkami kryje słodko-kwaśny miąższ o delikatnym aromacie.
Pomelo to niskokaloryczny owoc - w 100 g miąższu znajdziemy jedynie 40 kcal. Ma niski indeks glikemiczny, przez co cukrzycy nie muszą się go obawiać. To, co go wyróżnia to jednak pokaźna dawka witaminy C. Dzięki niej pomelo uznawane jest za naturalny antyoksydant. Chroni przed działaniem wolnych rodników, spowalnia proces starzenia się i wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości nowotworów i poprawia wygląd skóry.
Sok z pomelo pomimo kwaśnego smaku, jest zasadotwórczy. Pomoże więc szczególnie osobom, które cierpią na zgagę i refluks. Spożywanie go może również ułatwić utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Niektórzy docenią go za pomoc w zwalczaniu kaca.
W owocu znajdziemy również witaminy A, B1, B2, B3 oraz B6, a także minerały jak magnez, potas czy wapń. Dzięki zawartości błonnika zapewnia sytość na długo, przez co z pewnością docenią go osoby na diecie.
Pomelo może również wpływać na zdrowie układu krwionośnego. Wynika to z zawartości potasu. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Gruba, gąbczasta skórka pomelo może stanowić problem podczas obierania, szczególnie kiedy próbujemy posługiwać się jedynie rękami. Z tego powodu warto wziąć nóż. Wystarczy, że za jego pomocą natniemy skórkę wzdłuż owocu - od góry do dołu. Następnie wystarczy odciąć wierzchołek i spód. Nacięta skórka będzie odrywać się bez problemu, wraz z białą, gorzką błonką, która pokrywa cząstki owocu. Warto ją oddzielić, aby cieszyć się słodkim miąższem bez posmaku goryczki.
Zobacz także: Brzydko pachnie, ale na serce działa zbawiennie. "Król owoców" za granicą to przysmak
Pomelo to pyszny owoc, który najczęściej jemy na surowo. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że idealnie komponuje się z wieloma daniami. Jego kwaśno-słodki smak idealnie urozmaici nawet najnudniejszą sałatkę. Warto dodawać je również do sałatek owocowych.
Pomelo to świetny składnik koktajli. Doda im świeżości oraz cytrynowego aromatu. Można mieszać je z najróżniejszymi owocami. Najlepiej sprawdzi się jednak banan, ponieważ zapewni smoothie kremową konsystencję i dodatkową dawkę słodkości. Z pomelo warto przygotować lody i sorbety. Można również wycisnąć owoc i pić z niego sok. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdobił desery lub był dodatkiem do owsianki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki