Babcia zrywała w ogrodzie, a potem parzyła herbatę. Pomagała na bóle żołądka, przeziębienie i oczyszczenie organizmu
Bez problemu kupisz ją w postaci gotowego suszu. Możesz też nazrywać liści z ogródka, jak nasze babcie i zaparzyć pyszny, owocowy napar. Herbata z liści malin to naturalny domowy specyfik na przeziębienie i bóle brzucha. Kryje w sobie jednak znacznie więcej właściwości. Jak parzyć i jak pić taki napój?
Owocowy napar to jeden z tych rodzajów napojów, po które chętnie sięgamy, żeby się rozgrzać. Herbata z liści malin ma jednak więcej prozdrowotnych korzyści, dlatego zawsze warto ją mieć pod ręką. Jak parzyć świeże i suszone liście? Przekonaj się, aby cieszyć się maksymalną dawką ich leczniczych właściwości.
Herbata z liści malin to napój, który nasze babcie serwowały na przeziębienie. Nie tylko działał napotnie i zbijał gorączkę, ale przede wszystkim zwalczał stany zapalne i namnażające się bakterie. Liście malin zawierają dużą dawkę witaminy C, która jest silnym antyoksydantem. Właśnie dzięki tej substancji wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wzmacniają osłabiony układ odpornościowy.
Regularne picie herbaty z liści malin pomaga zwalczyć niekorzystne działanie wolnych rodników. Procesy starzenia się komórek są hamowane oraz zmniejsza się ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych (w tym nowotwory). Dodatkowo napój działa jak domowa kuracja detoksykująca i przyspiesza metabolizm - dzięki właściwościom moczopędnym i odtruwającym usuwa szkodliwe substancje z organizmu. Jest wykorzystywany do wsparcia leczenia zapalenia dróg moczowych.
Dawniej herbatę z liści malin stosowano także na różnego rodzaju bóle brzucha. Faktycznie, dziś też może pomóc przy nieżytach żołądka i jelit. Między innymi warto ją pić podczas rozstroju i biegunki, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Liście działają też rozkurczowo, więc napar z nich przygotowany może złagodzić skurcze menstruacyjne.
Napar ma bursztynowy kolor i delikatny, słodkawy smak z nutą goryczy. Herbatę z liści malin bez problemu można kupić w gotowych saszetkach lub w formie suszu. Dostępna jest w sklepach zielarskich, herbaciarniach lub supermarketach. Można ją też zamówić przez internet. Jeśli jednak hodujesz maliny w domowym ogródku, to do przygotowania prozdrowotnego naparu wykorzystaj świeże liście.
Są one źródłem cennych kwasów organicznych, błonnika pokarmowego i minerałów. Zawierają m.in. witaminy A, C, E i z grupy B. Parzenie liści pomaga podczas przeziębienia i grypy lub dolegliwości żołądkowych. Działa kojąco na układ nerwowy. Napar poleca się jednak też anemikom i sportowcom. Przeciwutleniacze chronią mięśnie i poprawiają funkcjonowanie serca oraz układu krążenia (mają właściwości przeciwzakrzepowe).
Jeśli chcesz spróbować naparu, najlepiej wybierz w sklepie naturalny susz. Jak parzyć herbatę z liści malin? Do szklanki, kubka lub filiżanki wsyp 1-2 łyżeczki suszu (ok. 3 g). Zalej wrzątkiem i przykryj spodkiem. Zostaw na ok. 5-10 minut, aby herbata stała się esencjonalna. Wypij.
Możesz też używać suszonych liści malin jako dodatku do tradycyjnej czarnej herbaty. Wówczas napar zyska więcej właściwości i nieco owocowy smak. Wystarczy, że zmieszasz oba liściaste susze razem (po łyżeczce) lub zaparzysz torebkę czarnej herbaty, a susz umieścisz w zaparzaczu (koszyczku). Parz do uzyskania odpowiedniej esencji.
Jeśli masz dostęp do świeżych liści malin, zerwij je i dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Wybierz tylko te liście, które są świeże i nie mają żadnych przebarwień. Następnie zalej łyżkę świeżych liści szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez 15-20 minut.
Jak pić herbatę z liści malin? Przy dolegliwościach ze strony żołądka czy jelit wystarczy jedna filiżanka dziennie. Nie powinno się przekraczać dwóch szklanek tej herbaty w ciągu doby.
Źródło: terazgotuje.pl, wylecz.to
Zobacz też:
Doskonały do potraw i do picia. Podkręca metabolizm, oczyszcza organizm, obniża cukier
Słynny miód z roztocza. Działa jak plaster na jelita, wzmacnia odporność, wspiera krążenie