Czyści jelita jak odkurzacz, dobrze wpływa na poziom cukru. W sklepie omijamy, bo źle się kojarzą
Otręby mogą się wyjątkowo źle kojarzyć przez to, że są nimi karmione konie. Mimo to nadają się do spożywania przez ludzi. Co więcej, mogą one znacząco poprawić funkcjonowanie organizmu. Porzuć wszelkie przekonania dotyczące otrębów i jedz dwie łyżki dziennie, a pozytywnie się zaskoczysz.
Otręby wytwarzane są podczas przemiału ziaren takich jak m.in. pszenica, owies, żyto, kukurydza czy gryka. Jest to zewnętrzna warstwa ziarna, czyli jego otoczka. Składnik wydaje się bardzo niepozorny, ale jego właściwości zdrowotne sprawiają, że jest zupełnie inaczej.
Skład otrębów może się różnić, w zależności od tego, z jakiego zboża powstały, ale mimo to łączą je pewne cechy. Przede wszystkim otręby zawierają bardzo dużo cennego błonnika. Dostarczają głównie witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, selenu, wapnia i manganu. Dodatkowo są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Wysoka zawartość błonnika w otrębach sprawi, że jedzenie ich wesprze układ pokarmowy. Składnik poprawi perystaltykę jelit, wspierając oczyszczanie ich ze złogów i toksyn. Tym samym zapobiegnie zaparciom i ureguluje rytm wypróżnień. Ponadto zwiększy ilość produkowanego soku trawiennego, przez co wesprze trawienie tłustych, ciężkich pokarmów.
Otręby pomogą w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Ponownie za sprawą błonnika, już niewielka ilość otrębów wystarczy, żeby się najeść. Uczucie sytości będzie się utrzymywać przez dłuższy czas, zapobiegając podjadaniu między posiłkami.
Regularnie jedzone otręby obniżą poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, chroniąc organizm przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze. Do tego otręby ograniczą wchłanianie cukru i spowolnią wzrost poziomu glukozy po posiłku. W ten sposób zapobiegną zachorowaniu na cukrzycę.
Poza tym otręby mogą pozytywnie wpływać na układ nerwowy. Poprawiają pamięć, koncentrację i szybszą naukę. Zapobiegną występowaniu stanów depresyjnych, poprzez poprawę samopoczucia.
Wyróżnia się wiele rodzajów otrębów, a to jakie są, zależy od tego, z jakiego zboża powstały. Najczęściej spotykane w sklepach są otręby pszenne i owsiane. Poza tym dostępne są też m.in. orkiszowe, żytnie lub te z samopszy. Wszystkie z nich są bardzo zdrowe.
Za najzdrowsze uważa się jednak otręby z samopszy. Obfitują one w białko i aminokwasy takie jak fenyloalanina, metioina, tyrozyna. Zawierają również magnez, żelazo, cynk i mangan. Spośród wszystkich otrębów mają one najmniej kalorii i najwięcej błonnika.
Otręby są bardzo uniwersalne w smaku, więc mogą być jedzone na wiele sposobów. Co ważne, można jeść je na surowo, więc między innymi sprawdzą się jako dodatek do świeżych, zielonych sałatek czy koktajli.
Poza tym najpopularniejszym zastosowanie otrębów jest wzbogacanie nimi chleba i bułek. Łatwo je włączymy do diety, dodając je do ciasta na naleśniki, placki, gofry czy omlety. Wkomponują się w owsianki czy jogurty z owocami.
Źródło: zdrowie.interia.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej
Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie