Reklama
Reklama

Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Ma dużo białka i błonnika, mało tłuszczu

Na półkach sklepowych można znaleźć wiele zamienników krowiego mleka. Dla osób, które nie tolerują laktozy, często są one jedyną opcją dodatku do kawy czy zupy. W ostatnich latach sympatią cieszy się - nieznane jeszcze wszystkim - mleko grochowe. Co to jest i jak smakuje? Okazuje się, że świetnie imituje tradycyjny nabiał.

W 2016 roku amerykańska firma Ripple Foods wypuściła na rynek pierwsze mleko grochowe. Dopiero w ostatnich latach napój zyskał na większej popularności - ze względu na swój smak i właściwości. Przekonaj się, dlaczego to zdrowy zamiennik zwykłego mleka.

Mleko z grochu - zdrowy zamiennik zwykłego mleka

Mleko grochowe to napój roślinny, który wytwarza się z żółtego grochu. Coraz chętniej korzystają z niego kawiarnie, które proponują go jako zdrowy, całkowicie wegański dodatek do kawy. Choć istnieją już roślinne zamienniki, jak mleko owsiane, migdałowe czy sojowe, to nie smakują one jak zwyczajne mleko i często nie mogą być pite przez osoby z alergiami. Tymczasem mleko z grochu cieszy się dużą popularnością, bo ma zbliżony smak i konsystencję do krowiego mleka półtłustego. Dodatkowo nie zawiera w składzie silnych alergenów i dobrze się pieni, dlatego można je wykorzystać do różnego rodzaju napojów.

Reklama

Proces pozyskiwania mleka grochowego jest skomplikowany. Co ciekawe, został opatentowany przez polskich naukowców z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego. Polega na biotechnologicznym przetwarzaniu nasion suchego żółtego grochu, następnie ich upłynnieniu i modyfikacji składu w celu wydobycia naturalnej słodyczy (skrobię z grochu poddaje się tzw. enzymatycznej konwersji, czyli przekształcaniu substancji przez enzym). Mleko z grochu pozostaje cały czas naturalne i nie traci żadnych wartości odżywczych.

Jakie właściwości ma mleko grochowe?

Produkt swoim smakiem i konsystencją świetnie imituje zwykłe mleko krowie. Czy dostarcza jednak wartościowych dla organizmu wartości odżywczych? Okazuje się, że skład jest zachęcający i warto po nie sięgać. Jakie właściwości ma mleko grochowe? Przede wszystkim nie ma laktozy, dlatego może być spożywane przez osoby z jej nietolerancją.

Groch, z którego produkuje się napój roślinny, składa się z w 10 proc. z wody, w 2 proc. z tłuszczów, w ponad 20 proc. z białka i ponad 50 proc. z węglowodanów. Ma dużo białka (aminokwasów egzogennych, których organizm sam nie produkuje, ale potrzebuje do prawidłowej pracy) i naturalne cukry, za to mało tłuszczu (zawiera kwasy omega-3). Właśnie z tego powodu jest polecane w dietach odchudzających - zarówno keto, jak i tych niskokalorycznych.

Mimo że mleko pozyskiwane jest z grochu, nie powoduje dolegliwości układu pokarmowego. Nie wywołuje wzdęć, a wręcz pomaga w lepszej perystaltyce jelit. Błonnik i prebiotyki, których dostarcza, ułatwiają trawienie i dbają o właściwą mikroflorę jelitową. 

Jakie właściwości ma mleko grochowe? Co ciekawe, zawiera więcej wapnia niż mleko zwierzęce. Jest także źródłem potasu i magnezu. Dostarcza też witamin A, C, E i tych z grupy B. Korzystnie wpływa na zdrowie układów mięśniowo-kostnego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Do czego używać mleka grochowego?

Ze względu na skomplikowany proces pozyskiwania napoju roślinnego trudno jest go przygotować w domu. Stacjonarnie możesz go kupić w większych supermarketach, sklepach z ekologiczną żywnością lub kawiarniach. Bez problemu zamówisz produkt także przez internet. Podczas zakupów czytaj dokładnie etykiety. Może zdarzyć się, że napój zostanie sztucznie dosłodzony albo pojawią się w nim szkodliwe oleje i zagęszczacze. Wybieraj produkt z jak najbardziej naturalnym składem. 

Chcesz spróbować, jak smakuje mleko grochowe? Najlepiej używać go do kawy jako roślinny zamiennik mleka krowiego. Jest lekko słodkie, nie warzy się w gorących napojach i dobrze się pieni. Możesz wykorzystać go do przyrządzenia smacznego cappuccino czy latte. Miłośnicy matchy również mogą połączyć ją ze spienionym mlekiem z grochu.

Źródło: terazgotuje.pl, elle.pl

Zobacz też:

Warto kupić, gdy są w promocji. Zrobisz z nich zdrowy i sycący koktajl na odchudzanie

Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie. Tego warzywa w Polsce nie brakuje

Japończycy dodają prawie do wszystkiego. Pomaga w trawieniu i odchudzaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nabiał | napoje | dodatki