Herbata, którą, mało kto zna. Chroni serce, przyspiesza metabolizm i zwalcza stany zapalne
Używano jej kilka tysięcy lat temu, a potem została na długo zapomniana. Choć w XIX wieku ponownie się nią zainteresowano, to już w XX - całkowicie porzucono hodowlę rośliny. Dopiero współcześnie kilka przedsiębiorstw podjęło ponowną uprawę liści yaupon, które cechują się pysznym smakiem i długą listą wyjątkowych właściwości.
Herbata yaupon to jeden z najstarszych naparów, które wykorzystywali już rdzenni mieszkańcy Ameryki. W smaku jest podobna do czarnej, ale i zielonej herbaty. Choć warto ją pić dla aromatu, to również dla cennych wartości odżywczych. Od lat roślina, z której liści przygotowuje się gorący napój, uznawana jest za leczniczą.
Yaupon to gatunek wiecznie zielonego ostrokrzewu, który pochodzi z południowo-wschodniej Ameryki Północnej. Roślina była tradycyjnie wykorzystywana przez Indian i kolonistów euroamerykańskich do przygotowania leczniczego naparu. Już kilka tysięcy lat temu tubylcy parzyli jej liście i łodygi, szczególnie podczas ceremoniałów. Spotkania rytualne często kończyły się jednak nudnościami i wymiotami. Dziś wiadomo, że rdzenni Amerykanie stosowali herbatę yaupon w nadmiarze. Dolegliwości wywoływało picie dużych dawek kofeiny, teobrominy i teofiliny (znajdujących się w naparze) w okresach postu, czyli na pusty żołądek.
W miarę upływu czasu miłośnicy gorącego naparu zaczęli go dawkować i stosować jako środek przeczyszczający. Odkryto też powiązanie rośliny z yerba mate - obie wykazywały działanie pobudzające. Dziś wiadomo już znacznie więcej na temat ostrokrzewu. Jakie właściwości ma herbata yaupon?
Naturalnie występuje w niej kofeina, dlatego usprawnia funkcjonowanie narządów i dodaje energii. Napar zawiera też teobrominę, która również pobudza i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Nie tylko poprawia koncentrację, ale też samopoczucie.
W jej składzie znajdują się również silne antyoksydanty, za które jest szczególnie doceniania. Zwalczają stany zapalne i chronią przed rozwojem chorób przewlekłych (w tym nowotworów, cukrzycy i miażdżycy). Dodatkowo opóźniają procesy starzenia się organizmu. Napar, dzięki przeciwutleniaczom i kofeinie, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, przyspiesza metabolizm i usprawnia trawienie.
Prozdrowotne właściwości herbaty yaupon są liczne, dlatego sięga po nią wiele osób. Wspaniale rozszerzy naczynia krwionośne, poprawiając samopoczucie, obniżając ciśnienie krwi i pobudzając do działania. Wypita z rana doda sił i usprawni koncentrację. Gorący napar przyda się też wszystkim z przewlekłymi chorobami albo stanami zapalnymi. Napój wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, które złagodzi objawy dolegliwości. Nie powinni od niego stronić również ci, którzy cierpią z powodu zaparć i wzdęć.
Choć herbata yaupon jest zdrowa, to nie wszyscy mogą ją pić. Jakie są główne przeciwwskazania? Przede wszystkim muszą na nią uważać osoby wrażliwe na działanie kofeiny - te przyjmujące leki lub chorujące (np. na zaburzenia rytmu serca czy przewlekłe choroby układu pokarmowego). W dużych porcjach napar może tylko zaostrzyć objawy. Przedawkowanie napoju może też doprowadzić do biegunki, dlatego filiżanka lub dwie dziennie w zupełności wystarczą, aby cieszyć się dobroczynnym wpływem amerykańskiego naparu.
Źródło: terazgotuje.pl, riseyaupon.com
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy