Jak tylko zobaczę w sklepie, kupuję. Ten owoc to zbawienie dla serca, obniża ciśnienie i cholesterol
Owoce mangostanu chronią przed chorobami układu krwionośnego tak popularnymi w społeczeństwie polskim. Wszystko dzięki licznym substancjom o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Tych w swoim składzie mangostan ma wiele. Nic dziwnego, że Azjaci nazywają go Darem Niebios.
Często omijamy owoce tropikalne z lęku przed nietypowym smakiem. Jak się okazuje, mogą one zawierać wiele cennych substancji zdrowotnych. Doskonałym przykładem są owoce mangostanu, które zachwycają słodkim smakiem i właściwościami leczniczymi. Poznaj te niepozorne owoce i ich wpływ na zdrowie.
Mangostan właściwy (Garcinia mangostana L.) jest drzewem z rodziny Kluzjowatych. Naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym, gdzie dorasta do 25 metrów wysokości. To wiecznie zielone drzewo naturalnie rośnie między innymi w północnej Australii, Brazylii, Birmie, Ameryce Środkowej, na Hawajach, w Indiach i Indonezji.
Drzewa te owocują dopiero po 10 latach od zasadzenia, jednak warto na nie poczekać. Owoce Mangostanu zachwycają nie tylko smakiem, ale także licznymi właściwościami zdrowotnymi. Są okrągłe o wielkości od 4 do 7 cm. Pokrywa je sucha, gruba, ciemnofioletowa skórka. Wewnątrz biały miąższ podzielony jest na segmenty jak w pomarańczy czy mandarynce. W smaku owoce mangostanu są słodkie i niezwykle orzeźwiające, podobne do moreli, pomarańczy a czasami agrestu.
Mangostan wykorzystywany był już setki lat temu w medycynie azjatyckiej. Do leczenia biegunki, kataru, czerwonki, zapaleń pęcherza używano owoców tej rośliny, kory i liści. Przez Azjatów mangostan nazywany jest darem niebios. Według legendy sam Budda pobłogosławił owoc mangostanu podczas swoich wędrówek po tropikalnych dżunglach.
Owoce mangostanu zachwycają nie tylko smakiem. Są doskonałym źródłem witaminy B1, B2, A, E, a także niewielkiej ilości witaminy C. Dostarczają także magnezu, cynku czy potasu. W składzie mangostanu odnaleziono także związki chitynowe oraz liczne przeciwutleniacze z grupy polifenoli, flawonoidów, katechin. Przede wszystkim roślina ta jest źródłem koenzymu Q10 i ksantonów.
Jak to wszystko wpływa na zdrowie człowieka? Magostan uznawany jest za najbogatsze źródło przeciwutleniaczy według autorów artykułu "Działanie lecznicze owoców mangostanu właściwego" opublikowanego w "Postępach Fitoterapii". Według innych badań porównawczych mangostan jest bogatszym źródłem polifenoli niż awokado, durian czy mango.
Jak mangostan działa na serce? W badaniach na szczurach wykazano, że ekstrakt z mangostanu skutecznie obniżał poziom cholesterolu w tym cholesterolu LDL i zapobiegał jego utlenianiu, a także obniżał ciśnienie krwi. Chronił tym samym przed popularnymi chorobami układu krwionośnego, miażdżycą i nadciśnieniem.
Z licznych doniesień naukowych wynika, że owoce te mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Substancje zawarte w owocach mangostanu mogą być wykorzystywane zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób nowotworowych. Chronią organizm przed stanami zapalnymi poprzedzającymi rozwój nowotworów, hamują rozwój białaczki i zmian nowotworowych.
Obecnie owoce mangostanu wykorzystywane są w leczeniu chorób reumatycznych, przewlekłych bólów, cukrzycy, depresji, nadciśnienia tętniczego. Łagodzą objawy menopauzy, bakteryjnego zakażenia jamy ustnej, alergii. Ponadto ich właściwości przeciwutleniające pomagają w odchudzaniu i hamują procesu starzenia się organizmu.
Owoce mangostanu są trudne w przechowywaniu. Swoją świeżość zachowują zaledwie przez kilka dni. W krajach, gdzie rosną naturalnie, są spożywane jako przekąska w formie surowej lub soków. Dodaje się go do sałatek, koktajli, jogurtów, lodów. W Malezji wykonuje się z nich dżemy z dodatkiem goździków, a na Filipinach konserwuje się je w brązowym cukrze. Aby wzbogacić ich smak Filipińczycy po ugotowaniu lub upieczeniu dodają do nich nasiona.
Źródło: dietetycy.org.pl, czytelniamedyczna.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najzdrowsze mięso wieprzowe, ma mało kalorii i tłuszczu. Idealne dla seniorów i dbających o linię
Na zmęczenie i pobudzenie jelit do pracy działa lepiej jak poranna kawa. Wystarczy 30 ml dziennie
Wszyscy dodają do rosołu dla głębokiego smaku i koloru. Kilka chwil za długo i może być trująca