Reklama
Reklama

Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz codziennie, serce będzie zdrowo pracować, pamięć się poprawi

Te pochodzące z Ameryki Północnej orzechy doceniane są ze względu na swój delikatny słodki smak o karmelowej nucie. Mimo że często dodawane są do wypieków, w naszej diecie znajdą miejsce również w najprostszej formie. Orzechy pekan mogą być zdrową przekąską, dzięki której wzmocnimy nasz organizm oraz dostarczymy mu sporą dawkę energii.

Bogactwo składników odżywczych, delikatna struktura oraz pyszny smak. Orzechy pekan głównie jedzone są przez Amerykanów. Powinny jednak znaleźć się również w naszej diecie. Przekonaj się dlaczego.

Na co pomagają orzechy pekan?

Orzechy pekan to przede wszystkim źródło zdrowych tłuszczy — zajmują one aż 60-75 proc. ich składu. Niestety oznacza to, że są one produktem wysokokalorycznym, a 100 g orzechów dostarcza ok. 691 kcal. Oprócz tego orzechy pekan dostarczają naszemu organizmowi składniki mineralne, jak selen, magnez, wapń, potas czy miedź oraz witaminę E. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego, oraz dużą dawkę flawonoidów, którą wyróżniają się spośród innych orzechów.

Orzechy pekan wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników oraz chronią przed rozwojem wielu chorób, w tym chorób serca oraz nowotworów. Łagodzą stany zapalne oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.

Wysoka ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na zdrowie układu krwionośnego. Wspiera serce oraz pomaga w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają funkcjonowanie mózgu, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.

Dodatkową zaletą jest to, że mają niski indeks glikemiczny oraz sporą porcję błonnika pokarmowego, dzięki któremu chronią przed nagłymi skokami cukru we krwi. Pomagają utrzymać stabilny poziom energii, wspierając tym samym proces odchudzania.

Zawartość witaminy E oraz antyoksydantów sprawia, że pozytywnie wpływają na wygląd oraz zdrowie skóry. Zapobiegają starzeniu się oraz wspierają jej regenerację.

Zobacz także: Smaczne, ale niebezpieczne. To najbardziej trująca roślina roku 2025

Czym różnią się orzechy pekan od włoskich?

Mimo dużego podobieństwa orzechy pekan różnią się od orzechów włoskich nie tylko wyglądem. Orzechy pekan mają delikatniejszy i słodszy smak niż orzechy włoskie. Mają również maślany i karmelowy aromat. Z tego powodu są tak często dodawane do różnych wypieków. Orzechy włoskie są bardziej wyraziste w smaku i mają wyraźną nutę goryczy. Są przez to bardziej uniwersalne w kuchni i nadają się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Mogą być dodawane do sałatek, mięs czy makaronów.

Pod względem zawartości składników odżywczych orzechy pekan wyróżniają się wyższą zawartością tłuszczów jednonienasyconych. Z tego powodu są korzystne dla zdrowia serca. Z kolei orzechy włoskie kryją w sobie więcej kwasów tłuszczowych omega-3, przez co wykazują pozytywny wpływ na funkcje mózgu. Ich właściwości zdrowotne są jednak bardzo podobne.

Ile orzechów pekan można zjeść dziennie?

Orzechy pekan to zdrowy produkt, który wspomaga działanie naszego organizmu na wiele sposobów. Należy jednak pamiętać, że ta zdrowa przekąska kryje w sobie sporo kalorii. Z tego powodu osoby, które są na diecie, powinny pamiętać, że spożycie zbyt dużej ilości orzechów może spowolnić proces odchudzania.

Na orzechy pekan powinny również uważać alergicy. Produkt ma właściwości alergizujące, a jego spożycie może prowadzić do nieprzyjemnych skutków. Objawy alergii mogą pojawić się na skórze, ale także w układzie pokarmowym oraz oddechowym.

Jeśli chcemy włączyć orzechy pekan do diety, już jedna garść dziennie skutecznie poprawi nasze funkcjonowanie oraz dostarczy potrzebną dawkę energii. Warto też zwrócić uwagę na inne produkty z tej grupy. Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim różnorodna. Z tego powodu polecamy łączyć orzechy pekan z innymi rodzajami orzechów oraz różnymi produktami. Będą doskonale smakować w połączeniu z owsianką, jogurtem czy w zdrowych ciastkach.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Owoc o smaku toffi zastąpi sycącą przekąskę. W sam raz dla seniorów, pomaga w bólach reumatycznych i zwyrodnieniowych

Włosi uwielbiają, Polakom kojarzy się z trudnym czasem. W sałatce smakuje pierwsza klasa

Pomaga oczyścić organizm, poprawia pracę mózgu. Zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: orzechy | zdrowie