Już dojrzewa, zrób sobie zapas i ususz. Nie ma lepszego wspomagacza serca, krążenia i odporności
Owoce głogu możesz wykorzystać do przygotowania przetworów, wyciągów i herbatek. W ten sposób uzyskasz nie tylko smaczny produkt, ale także niosący wiele dobrego dla zdrowia. Owoce głogu wspomagają pracę serca, wątroby, budują odporność i chronią przed chorobami układu krążenia. Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni owoce głogu.
Najlepszym czasem na zbiór owoców jest wrzesień i październik. To wówczas dojrzewają i nadają się do przetworzenia. Jak wyglądają owoce głogu? Mają czerwony lub brunatno-czerwony kolor i kulisty lub elipsoidalny kształt. W środku znajduje się niewielka pestka lub dwie.
Owoce głogu przed wykorzystaniem w kuchni warto ususzyć. Pozwala to przechowywać je znacznie dłużej i zachować ich cenne substancje odżywcze. Jak suszyć owoce głogu? Po zbiorze należy je dobrze umyć i suszyć w temperaturze 30 st. Celsjusza, a następnie w 50 st. Celsjusza. Najlepiej wykorzystać do tego suszarkę do owoców. Suszone owoce głogu przechowuj w suchym i zacienionym miejscu, np. w papierowej torebce.
Głóg jest rośliną powszechnie występującą w Polsce. Dziko rośnie na nizinach, ale często jest sadzona w ogrodach, na skwerach i w parkach ze względu na jej walory dekoracyjne. Należy do rodziny różowatych i może przybierać kształt rozłożystego, ciernistego krzewu o wysokości do 3 m lub drzewa rosnącego nawet do 8 m.
Przeczytaj także: Mały owoc, ogromne wsparcie dla serca, pomoc przy bólach reumatycznych. Zalej wrzątkiem i pij regularnie
Owoce głogu, liście i kwiaty są uznawane za jedne z najstarszych i znanych medycynie ludowej surowców leczniczych. Zapiski o nich są obecne w wielu farmakopeach Europy Zachodniej.
Głóg kwitnie na przełomie maja i czerwca. Wówczas pokrywa się drobnymi białymi lub różowymi kwiatami. Jest to najlepszy czas na zbiór kwiatów głogu, które podobnie jak owoce można ususzyć.
Owoce głogu to cenny surowiec leczniczy. Zawiera on dużą ilość przeciwutleniaczy szczególnie polifenoli, co potwierdzone zostało w badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie w Rzeszowie i Lublinie. Naukowcy stwierdzili wysoką aktywność przeciwutleniającą owoców głogu, a także ich potencjalną skuteczność w hamowaniu rozwoju raka jelita grubego i żołądka.
W owocach głogu znajdują się składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, magnez, fosfor i sód, a także witamina C. Swoje właściwości lecznicze zawdzięczają również obecności procyjanidyn. Jakie właściwości mają owoce głogu?
- Obniżają cholersterol i ciśnienie krwi, przeciwdziałając chorobom układu krążenia w tym miażdżycy.
- Chronią wątrobę, zmniejszając jej stłuszczenie i poprawiając wydzielanie enzymów wątrobowych.
- Wspierają układ pokarmowy, niwelując niestrawności, bóle brzucha i biegunki.
- Wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe - przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zwiększając odporność organizmu.
Przeczytaj także: Zdrowsza od zielonej herbaty, pachnie jak ciasteczka. Wzmacnia naczynia krwionośne, usuwa wodę z organizmu
Właściwości owoców głogu wymagają potwierdzenia w większej liczbie badań naukowych przeprowadzanych na ludziach. Działanie lecznicze wykazują nie tylko owoce głogu, ale także liście i kwiaty rośliny.
Owoce głogu można wykorzystać do przygotowania wielu zdrowych i pysznych przetworów. Najczęściej wykonuje się z nich soki, dżemy, konfitury. Dobrym sposobem na zatrzymanie cennych właściwości jest nalewka z głogu.
W celach medycznych najczęściej stosuje się wyciągi z głogu. Bardzo popularna jest także herbatka z głogu. Wystarczy suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 20 min. Herbatkę z głogu można pić nawet trzy razy dziennie. Przeciwwskazaniami do jej stosowania jest ciąża i karmienie piersią oraz niewydolność serca.
Źródło: terazgotuje.pl, pubmed
Zobacz też:
Śmiało można jeść zamiast ziemniaków. Działają niczym tarcza ochronna dla mózgu i wątroby