Reklama
Reklama

Już nie matcha i kombucha jest w modzie. Teraz pije się kawę z zielonym dodatkiem

Matcha, kombucha i espresso tonic powoli schodzą z pierwszego planu. TikTok promuje nowy trend, który wielu zaskakuje już samym połączeniem smaków. Scallion latte, czyli kawa z zieloną cebulką, szturmem zdobyła media społecznościowe w Chinach, a teraz zaczyna się pojawiać także u nas. Zielony dodatek zmienia nie tylko wygląd napoju, ale i jego właściwości.

Scallion latte to trend, którego na początku nie brano na poważnie... aż do momentu, gdy zyskał dużą popularność. Użytkownicy TikToka zaczęli testować kawę z zieloną cebulką z czystej ciekawości. Połączenie intensywnego espresso z mlekiem i aromatyczną, świeżą zieleniną jest nieoczywiste, ale - jak się okazuje - całkiem do siebie pasujące. Trend przywędrował z Chin i błyskawicznie przyciągnął uwagę fanów nowych smaków i kawowych eksperymentów.

Scallion latte - nowy trend z prosto z Chin

Scallion latte, czyli mrożone latte z cebulką dymką, narodziło się w Chinach jako oryginalne połączenie smaków, które miało być raczej tiktokowym eksperymentem. Trend wystartował w tamtejszych mediach społecznościowych, jednak szybko okazało się, że nietypowy napój nie tylko wygląda ciekawie, ale też znajduje spore grono swoich zwolenników. Wideo błyskawicznie stało się viralem, a użytkownicy zaczęli odtwarzać przepis w domach.

Reklama

Jak robi się ten wyjątkowy napój? Do szklanki wrzuca się trochę pokrojonej zielonej cebulki i delikatnie ją ugniata, żeby puściła swoje olejki eteryczne. Podstawą napoju staje się klasyczne mrożone latte - espresso lub mocna kawa parzona, do której dodaje się zimne mleko i kilka kostek lodu. Na samym końcu, tuż przed podaniem, na wierzch napoju trafia jeszcze dodatkowa porcja świeżej, drobno posiekanej zielonej cebulki. Nie jest ona już miksowana ani gotowana - ma pozostać wyraźnie widoczna i chrupiąca. Dopiero przed wypiciem, kawę miesza się i kosztuje.

Napój można przygotować na mleku krowim lub roślinnym (w Chinach popularne jest np. używanie mleka owsianego lub sojowego). Co ciekawe, część internautów dodaje do scallion latte jeszcze kroplę miodu lub syropu cukrowego, aby złagodzić kontrast między słodyczą mleka a intensywnością zieleniny. 

Kawa z zieloną cebulką szybko stała się kolejnym modnym napojem dla osób lubiących testować nowinki kulinarne. Dziś trend rozprzestrzenia się po całym świecie, trafiając do influencerów i kawiarni. 

Jak smakuje kawa z zieloną cebulką?

Choć kawa z cebulą dymką brzmi jak połączenie niemożliwe, wiele osób podkreśla, że smak scallion latte jest zaskakująco przyjemny - pod warunkiem że lubi się intensywne, świeże aromaty. Dla wielu jednak jest zbyt dziwny i nie do zaakceptowania. Właśnie ze względu na spolaryzowane opinie, trend na napój tak silnie się rozprzestrzenia. Każdy chce przetestować, jak smakuje.

Sama kawa jest kremowa, łagodna (jak klasyczne latte), ale już jej wierzch przełamuje ziołowo-pikantny akcent zieleniny. Cebulka dymka nadaje lekko ostrej nuty, która w połączeniu z mlekiem i kawą daje niespotykany dotychczas efekt. 

Co ciekawe, kawa z dodatkiem orzeźwiającej zieleniny może działać bardziej pobudzająco niż klasyczne latte. Poprawia koncentrację. zmniejsza uczucie zmęczenia i dostarcza wapń oraz białko organizmowi. Niektórzy twierdzą też, że scallion latte rozgrzewa lepiej niż napoje z cynamonem czy imbirem. To zasługa naturalnych olejków eterycznych obecnych w cebulce. Zielenina jest niskokaloryczna, a jednocześnie pełna witamin (C, K). Wspiera odporność, pracę układu krążenia i procesy trawienne. Dodawana do kawy zwiększa jeszcze dawkę antyoksydantów, które hamują stres oksydacyjny i wykazują potencjał antynowotworowy. W rozsądnych ilościach scallion latte może być ciekawym zamiennikiem dla słodzonych napojów kawowych. Nie zawiera dużej ilości cukru, a zielona cebulka może wesprzeć układ trawienny

Modna kawa z Chin to dowód na to, że w kuchni wciąż pojawiają się nowe, niecodzienne połączenia. Napój kryje w sobie łagodną, mleczną kawę i ostrą nutę świeżej zielonej cebulki. To ciekawa propozycja, ale z pewnością nie wszystkim przypadnie do gustu.

Źródło: terazgotuje.pl, beaumag.pl

Zobacz też:

Polecany seniorom, bo dba o stawy, oczy i ciśnienie. Możesz jeść jako suszoną przekąskę lub pastę

Ma soczyste mięso i kremowo-maślany smak. Sporo kosztuje, ale jest wolna od zanieczyszczeń i antybiotyków

Jest tańsza od dorsza, nie ma ości, a mięso soczyste i delikatne. W Biedronce i Lidlu można ją kupić w promocji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | zdrowie | kuchnia azjatycka