Golonka na kapuście. Jak zrobić staropolską potrawę, żeby wyszła idealna?
Golonka na kapuście to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli masz trochę czasu i cierpliwości, przygotuj mięso, które będzie wprost rozpływać się w ustach. Golonka na kapuście jest miękka, dobrze przyprawiona i bardzo sycąca.
Jakie są główne zalety golonki na kapuście? Długi czas pieczenia i dodatek wilgotnej kapusty sprawiają, że mięso staje się miękkie i przesiąka przyprawami. Delikatnie kwaskowa kapusta to naturalny prebiotyk i źródło błonnika, dlatego wspiera odporność i trawienie. Właśnie z tego powodu idealnie balansuje tłustszą golonkę. Z kolei mięso to źródło kolagenu - oddziałuje korzystnie na kondycję stawów i skóry. Klasyczne danie kuchni staropolskiej syci i dostarcza energii na długo. Potrawa wspaniale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa, ziemniaków lub klusek śląskich.
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe (około 1,5 kg),
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- główka czosnku,
- 3 cebule,
- 600 g kiszonej kapusty,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki musztardy Dijon,
- łyżka płynnego miodu,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- 10 goździków,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 4 listki laurowe,
- łyżka majeranku,
- 4 łyżki + 2 łyżeczki soli,
- łyżka masła,
- 3 l wody.
Sposób wykonania:
Oczyść golonkę (opal palnikiem skórę, by pozbyć się resztek sierści). Wlej do garnka 1,5 l zimnej wody. Dodaj połowę rozkrojonych ząbków czosnku, jedną pokrojoną w plastry cebulę, pół łyżeczki ziaren pieprzu, 5 goździków, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 4 łyżki soli. Wymieszaj do rozpuszczenia się soli. Zanurz w solance golonkę, zafoliuj garnek i odstaw na dobę do lodówki.
Na drugi dzień przygotuj taki sam garnek z wodą, cebulą, czosnkiem oraz świeżymi przyprawami, ale dodaj tylko 2 łyżeczki soli. Do garnka włóż też jedną obraną marchewkę i pietruszkę. Włóż do garnka golonkę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Odciśnij nadmiar soku z kapusty. Jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz. Lekko rozdrobnij ją długim nożem.
Posiekaj cebulę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach marchewkę. Podsmaż warzywa na maśle. Dodaj do kapusty (wraz z masłem). Dodaj też koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj wszystkie składniki i umieść na dnie naczynia żaroodpornego. Zalej około 200 ml bulionu z golonki.
Wyjmij golonki z bulionu. Połącz w miseczce musztardę i miód. Dodaj do nich kilka łyżek bulionu. Wymieszaj. Posmaruj sosem golonki (z użyciem silikonowego pędzelka). Ułóż na kapuście.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne
Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy
Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser