Reklama
Reklama

Golonka na kapuście. Jak zrobić staropolską potrawę, żeby wyszła idealna?

Golonka na kapuście to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli masz trochę czasu i cierpliwości, przygotuj mięso, które będzie wprost rozpływać się w ustach. Golonka na kapuście jest miękka, dobrze przyprawiona i bardzo sycąca.

Golonka na kapuście

Jakie są główne zalety golonki na kapuście? Długi czas pieczenia i dodatek wilgotnej kapusty sprawiają, że mięso staje się miękkie i przesiąka przyprawami. Delikatnie kwaskowa kapusta to naturalny prebiotyk i źródło błonnika, dlatego wspiera odporność i trawienie. Właśnie z tego powodu idealnie balansuje tłustszą golonkę. Z kolei mięso to źródło kolagenu - oddziałuje korzystnie na kondycję stawów i skóry. Klasyczne danie kuchni staropolskiej syci i dostarcza energii na długo. Potrawa wspaniale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa, ziemniaków lub klusek śląskich.

Golonka na kapuście - przepis

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe (około 1,5 kg), 
  • 2 marchewki, 
  • pietruszka, 
  • główka czosnku, 
  • 3 cebule, 
  • 600 g kiszonej kapusty, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 4 łyżki musztardy Dijon, 
  • łyżka płynnego miodu, 
  • łyżeczka ziaren pieprzu, 
  • 10 goździków, 
  • 8 ziaren ziela angielskiego, 
  • 4 listki laurowe, 
  • łyżka majeranku, 
  • 4 łyżki + 2 łyżeczki soli, 
  • łyżka masła,  
  • 3 l wody. 

Sposób wykonania:

Oczyść golonkę (opal palnikiem skórę, by pozbyć się resztek sierści). Wlej do garnka 1,5 l zimnej wody. Dodaj połowę rozkrojonych ząbków czosnku, jedną pokrojoną w plastry cebulę, pół łyżeczki ziaren pieprzu, 5 goździków, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 4 łyżki soli. Wymieszaj do rozpuszczenia się soli. Zanurz w solance golonkę, zafoliuj garnek i odstaw na dobę do lodówki. 

Na drugi dzień przygotuj taki sam garnek z wodą, cebulą, czosnkiem oraz świeżymi przyprawami, ale dodaj tylko 2 łyżeczki soli. Do garnka włóż też jedną obraną marchewkę i pietruszkę. Włóż do garnka golonkę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. 

Odciśnij nadmiar soku z kapusty. Jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz. Lekko rozdrobnij ją długim nożem.  

Posiekaj cebulę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach marchewkę. Podsmaż warzywa na maśle. Dodaj do kapusty (wraz z masłem). Dodaj też koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj wszystkie składniki i umieść na dnie naczynia żaroodpornego. Zalej około 200 ml bulionu z golonki. 

Wyjmij golonki z bulionu. Połącz w miseczce musztardę i miód. Dodaj do nich kilka łyżek bulionu. Wymieszaj. Posmaruj sosem golonki (z użyciem silikonowego pędzelka). Ułóż na kapuście. 

Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około godzinę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne

Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy

Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | kuchnia polska | dania główne | wieprzowina