Reklama
Reklama

Konsystencją przypomina budyń lub surowe ciasto. "Król owoców" to przysmak, który ratuje serce i kości

Wielkie owoce o kolczastej skórce wyróżniają się spośród dobrze znanych nam produktów. Durian ma charakterystyczny zapach i smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Warto się do niego przekonać, szczególnie jeśli zwrócimy uwagę na prozdrowotne właściwości owocu. Przekonaj się, jakie ma zastosowanie w kuchni.

Durian pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jest doskonale znany i doceniany. Odkryj jego właściwości i włącz do swojej diety.

Sprawdź także: Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby

Durian — śmierdzący owoc tropikalny

Owoce duriana robią wrażenie swoim rozmiarem. Mogą osiągać nawet 40 cm wysokości i ważyć do 4 kg. Rozpoznamy je po charakterystycznej kolczastej skórce, która przybiera żółto-brązowy kolor. Niestety w Polsce nie ma wielu zwolenników. Często nie wiemy, w jaki sposób włączyć go do swojego jadłospisu i do jakich dań pasuje. Dla niektórych problemem może być również jego smak.

Reklama

Jadalny jest miąższ owocu, który ma intensywnie żółtą barwę. Jego konsystencja przypomina budyń lub surowe ciasto. W durianie znajdziemy też pestki, które wielkością są zbliżone do kasztanów. Są jadalne, a ich smak porównywany jest do orzechów.

W Azji sezon na duriana jest dość długi. Trwa od czerwca do sierpnia i od listopada do stycznia. W Polsce możemy spotkać go w sklepach z żywnością azjatycką i w dobrych warzywniakach.

Jakie właściwości ma durian?

Durian podobnie jak inne owoce oferuje nam mnóstwo cennych składników odżywczych. Jako że zawiera ich najwięcej, warto wspomnieć o witaminie C, a także witaminach z grupy Dodatkowo kryją się w nim minerały, jak żelazo, miedź, wapń, mangan, potas i kwas foliowy. Durian nie ma w sobie wielu kalorii - 100 g owocu dostarcza ok. 147 kcal.

Dzięki obecności żelaza oraz miedzi wspiera produkcję czerwonych krwinek i może pomóc osobom, cierpiącym na anemię. W Azji przygotowuje się sok z liści duriana, który uznawany jest za afrodyzjak. Ma działanie rozgrzewające i stosowany jest do walki z gorączką i wzmocnienia układu odpornościowego.  

Spory wpływ na zdrowie ma również zawartość potasu, który działa przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy. Odpowiada za prawidłową pracę mięśni, w tym serca, przez co reguluje jego prawidłowe bicie oraz wpływa na unormowanie ciśnienia krwi. 

Warto docenić owoc ze względu na zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Łagodzi podrażnienia i może zmniejszyć dokuczliwe dolegliwości z jego strony. Z kolei zawartość wapnia oraz manganu wpływa na zdrowie układu kostnego.

Durian — zastosowanie w kuchni

Durian to owoc, który w obróbce może być trudny. Wynika to z jego zapachu, który można porównać do woni zepsutego mięsa połączonej ze starym serem pleśniowym. Pozostawiony w lodówce może sprawić, że wszystkie produkty, które się w niej znajdują, zostaną przesiąknięte intensywnym zapachem.

Duriana można jeść na surowo, a jego smak jest orzeźwiający i lekko owocowy. Można znaleźć w nim nuty malin, orzechów, a nawet wanilii. Niektórzy czują w nim nawet słodki aromat prażonej cebuli.

Owoc idealnie sprawdzi się do deserów i dań na słodko — lodów, koktajlów czy słodkich past. Niektórzy smażą go lub gotują i podają jako dodatek do dań mięsnych. Jako że pestki owocu są również jadalne, można spotkać je w formie deseru. W Azji podaje się je usmażone na oleju w towarzystwie ryżu i cukru.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | dodatki