Kopalnia żelaza i potasu. Zdrowsze od płatków owsianych, regulują ciśnienie
Płatki jaglane to niedoceniany produkt, który często ignorujemy na sklepowej półce. Warto dać mu szansę, szczególnie kiedy weźmiemy pod uwagę jego właściwości zdrowotne. Przekonaj się, co kryją w sobie płatki jaglane i dlaczego warto włączyć je do swojej diety. Ich delikatny smak i konsystencja sprawią, że śniadanie stanie się twoim ulubionym posiłkiem.
Płatki jaglane to jedne z najbardziej wartościowych produktów, które możemy znaleźć w sklepie. Warto je docenić, szczególnie że w kuchni mogą przydać się na wiele różnych sposobów.
Płatki jaglane to produkt o delikatnym smaku i konsystencji. Uzyskiwany jest z prosa, czyli jednej z najstarszych roślin uprawnych. Najpierw jej ziarna są oczyszczane, a następnie gotowane i prasowane. Płatki jaglane to produkt bezglutenowy, który zachwyca zawartością składników odżywczych.
Płatków nie należy mylić z kaszą jaglaną. Są to dwa odmienne produkty, które różnią się konsystencją oraz zasadami przygotowania. Obydwa to ziarna prosa. W przypadku kaszy są one jedynie oczyszczone z łuski. Przez to ma ona charakterystyczną ziarnistą strukturę. Pod względem wartości odżywczych płatki i kasza nie różnią się mocno. Z tego powodu można wybrać, który produkt bardziej odpowiada naszym potrzebom.
Płatki jaglane kryją w sobie mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Jest to produkt bezglutenowy o sporej zawartości błonnika. Dzięki temu płatki wspomagają trawienie, regulują pracę jelit oraz wspierają zdrowie układu pokarmowego. Są łatwo przyswajalne, przez co są delikatne dla żołądka i mogą być spożywane przez osoby, które cierpią na problemy z trawieniem. Sprawdzą się również w diecie osób, unikających glutenu.
Płatki jaglane mają pozytywny wpływ na zdrowie serca. Dzięki zawartości błonnika rozpuszczalnego pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo zawartość magnezu pomaga w regulacji ciśnienia krwi i wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
W płatkach jaglanych znajdziemy cenną krzemionkę, która stanowi budulec mózgu, trzustki, wątroby czy serca. Dodatkowo odpowiada za piękny wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Jej pozytywne działanie wzmacniają witaminy z grupy B, które nie tylko wspierają zdrowie skóry, ale także pomagają w leczeniu stanów zapalnych.
Ważnym składnikiem jest witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Dzięki niej płatki jaglane chronią przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników. Z kolei potas, którego również jest sporo, wspiera prawidłową pracę mięśni. W składzie płatków znajdziemy też żelazo, które odpowiada za transport tlenu do narządów - docenią je osoby cierpiące na niedobór tego pierwiastka.
Płatki jaglane można stosować w kuchni na wiele różnych sposobów. Najczęściej wybierane są na śniadanie, przez to, że stanowią zdrową alternatywę dla płatków owsianych. Przygotowuje się je praktycznie identycznie. Końcowe danie można wzbogacić ulubionymi owocami, orzechami, nasionami, a nawet przyprawami, jak cynamon czy kurkuma. Płatki jaglane można również wykorzystać do przygotowania domowej granoli. Upieczone z ulubionymi orzechami i miodem czy syropem klonowym stworzą pyszne i zdrowe domowe musli.
Delikatny smak płatków jaglanych nadaje się nie tylko do dań na słodko i deserów. Można śmiało stosować je jako zamiennik mąki czy bułki tartej, kiedy robimy placki czy wegetariańskie burgery. Niektórzy używają ich nawet do zagęszczania zup - po rozgotowaniu tworzą delikatną, kremową konsystencję.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Naukowo dowiedziono, że wystarczy pić 340 ml dziennie. Reguluje się cukier, poprawia pracę jelit
Ma mniej tłuszczu i więcej białka niż kurczak. Najlepsze mięso na odchudzanie
Mamy na pęczki, za darmo, a nie jemy. Szkoda, bo dobrze działa na poziom cukru, serce i kości