Najlepsze na zdrowe śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, pomagają schudnąć
Pełnowartościowe śniadanie to podstawa. Dodaje energii i pomaga rozruszać się organizmowi z samego rana. Często na pierwszy posiłek w ciągu dnia wybieramy owsiankę. Choć śniadanie na bazie płatków jest zdrowe, to istnieje jeszcze korzystniejsza opcja. Dowiedz się, jak jeść otręby owsiane i czym różnią się od popularniejszych płatków.
Otręby a płatki owsiane - czym różnią się te dwa produkty? Okazuje się, że na śniadanie warto wybierać pierwsze z nich, mimo że nie są tak popularne jak płatki. Otręby to skarbnica wartości odżywczych. Dowiedz się, na co dobre są otręby owsiane i jak wykorzystywać je w kuchni.
Otręby owsiane to okrywa owocowo-nasienna ziaren owsa, która zawiera dużo składników odżywczych. Choć otręby to produkt wysokokaloryczny (100 gramów zawiera ok. 350 kcal), to wciąż warto stosować je w codziennej diecie. Najlepiej zajadać je na śniadanie, gdy najsprawniej działa metabolizm.
Otręby owsiane to bogate źródło błonnika pokarmowego, ale też cennych witamin i minerałów. Dostarczają witamin z grupy B, żelaza, cynku, manganu i selenu. W swoim składzie posiadają też silne antyoksydanty, dokładnie awenantramidy, które działają przeciwutleniająco.
Otręby i płatki owsiane często są ze sobą mylone, a tymczasem to zupełnie odrębne produkty. Różnią się sposobem obróbki ziarna. Płatki powstają ze sprasowanego ziarna owsu pozbawionego łusek i mają jasnokremowy kolor. Otręby owsiane to właśnie te łuski, które są mielone i przybierają postać proszku. To w nich jednak kryje się najwięcej wartości odżywczych i to właśnie je warto zabrać ze sklepowej półki. Płatki nie dostarczą tylu wartościowych mikroskładników.
Dlaczego warto jeść otręby na śniadanie? Liczne wartościowe składniki odżywcze przynoszą organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki błonnikowi wspaniale sycą na dłużej, a jednocześnie dostarczają witamin i minerałów. W ten sposób wspierają utrzymanie szczupłej sylwetki.
Otręby pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu i cukru, regulują ciśnienie krwi oraz usuwają toksyny. Są szczególnie zalecane osobom, które dbają o zdrowie układu pokarmowego i utrzymanie właściwego stężenia glukozy we krwi. Wspierają oczyszczanie jelit z zalegających resztek pokarmu, przeciwdziałają uporczywym zaparciom, utrzymują prawidłową mikroflorę bakteryjną jelit i chronią przed rozwojem nowotworów.
Obecność antyoksydantów sprawia, że otręby wykazują właściwości przeciwutleniające. Są wskazane profilaktycznie przy schorzeniach układu krążenia. Zmniejszają ryzyko udaru, miażdżycy czy choroby wieńcowej. Łagodzą również stany zapalne.
Dietetycy zgodnie twierdzą, że na śniadanie warto jeść zarówno płatki, jak i otręby owsiane. Płatki nie dostarczą tyle wartości, co otręby, ale te z kolei są wysokokaloryczne. 3 łyżki dziennie otrębów w zupełności wystarczą, żeby dostarczyć organizmowi solidną porcję składników odżywczych i energii. To niejedyny powód, przez który nie mogą być spożywane w nadmiarze. Zawierają fitocyjaniany, które mogą utrudniać wchłanianie niektórych mikroelementów.
Jak jeść otręby owsiane? Jeśli dopiero włączasz je do diety, zrób to ostrożnie, zaczynając od 1-2 łyżek. Duże dawki błonnika mogłyby wywołać niepotrzebne dolegliwości układu pokarmowego. Powolne wdrażanie spowoduje, że organizm przyzwyczai się do nowego produktu.
Trzeba również pamiętać, że do trawienia otrębów niezbędna jest woda. Jeśli regularnie jesz otręby, pij nawet pół litra wody więcej niż jest to zalecane. Można je jeść na surowo, bez dodatku wody czy mleka. Warto używać ich w kuchni w podobny sposób, jak płatki. Świetnie sprawdzą się do owsianki, jogurtu naturalnego, koktajlu czy smoothie. Mogą też posłużyć do zrobienia deseru i ciasta - wspaniale zagęszczą masę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Smakuje jak połączenie ananasa z pomidorem. Dobra dla alergików, ma dużo witaminy C i poprawia wzrok
Dodaj do sałatki lub ulubionej ryby. Reguluje wysoki cukier i zbija "zły cholesterol"