Reklama
Reklama

Łagodny w smaku, przyspiesza spalanie i poprawia trawienie. Powinien być w każdej kuchni

Nie jest najpopularniejszą przyprawą w polskiej kuchni. Mimo to świetnie podkręca smak dań, dlatego doświadczeni kucharze chętnie sięgają po niewielkie ziarenka. Biały pieprz to również cenna dawka składników odżywczych, które można przemycić na talerzu. Czym różni się biały pieprz od czarnego i jak używać go podczas gotowania?

Pieprz może być czarny, biały, zielony albo czerwony. Choć wszystkie odmiany pochodzą z jednej rośliny, to różnią się kolorem. Ma na to wpływ okres zbierania ziaren i ich późniejsza obróbka. Dziś bierzemy na tapet pieprz biały, niezbyt popularną przyprawę w polskiej kuchni. Dowiedz się, jakie ma właściwości, jak smakuje i do czego użyć go podczas gotowania.

Czym różni się biały pieprz od czarnego?

Trzeba przyznać, że niemal w każdej polskiej kuchni można znaleźć czarny pieprz. Ziarna zbierane są z jeszcze niedojrzałych, zielonych owoców. Poddaje się je fermentacji i suszeniu. Wtedy tracą brązowy kolor i stają się czarne, twarde oraz pomarszczone. Ich smak jest bardzo intensywny i ostry.

Biały pieprz to inny rodzaj nasion - zbiera się je, gdy owoce pieprzu czarnego już dojrzeją. Najpierw moczy się je w wodzie, aby usunąć zewnętrzną część owocni. Otrzymane w wyniku tego procesu szare ziarna są poddawane suszeniu, aż staną się białawe. Ich zapach jest bardzo wyrazisty.

Czym różni się więc biały pieprz od czarnego? Oprócz momentu, w którym zbiera się ziarna, przede wszystkim poziomem ostrości. Ze względu na utratę zewnętrznej, ciemnej skorupki biały pieprz jest mniej palący i ma bardziej subtelny smak.

Jakie właściwości ma biały pieprz?

Przyprawę warto stosować również z powodu cennych właściwości. Biały pieprz może korzystnie wpłynąć na organizm. Zawiera witaminy C, K i te z grupy B oraz liczne minerały, w tym magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, selen, sód i mangan. W swoim składzie ma też zbawienny dla jelit błonnik pokarmowy i dobre dla serca zdrowe tłuszcze

Biały pieprz to źródło olejków eterycznych, które działają przeciwzapalnie, łagodząco i detoksykująco. Regularne dodawanie przyprawy do potraw korzystnie wpłynie także na układ pokarmowy. Przyspieszy metabolizm, usprawni procesy trawienne, usunie zalegające resztki i zbędne produkty przemiany materii. Ukoi także w przypadku niestrawności. 

Biały pieprz uchodzi za silny przeciwutleniacz, dlatego opóźnia starzenie się organizmu. Poprawia wygląd skóry i zapobiega wystąpieniu głębokich zmarszczek. Zawartość antyoksydantów oraz witamin wzmacnia odporność, poprawia krążenie krwi i zmniejsza szansę wielu chorób przewlekłych (jak nowotwory czy miażdżyca). 

Witaminy z grupy B oraz magnez, które są również w składzie białego pieprzu, wpływają z kolei na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki temu łagodzą objawy stresu, koją nerwy i redukują zmęczenie.

Do czego używa się białego pieprzu?

Choć zapach białego pieprzu jest intensywny, to już jego smak - zdecydowanie delikatniejszy od czarnej odmiany. Bez problemu można go kupić w supermarketach albo zamówić przez internet - zarówno ten ziarnisty, jak i mielony. Po nabyciu trzeba go jednak przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie zwietrzał. 

Do czego używa się białego pieprzu? Poleca się dodawać go do potraw, które długo się gotują - np. gulaszy czy zup. Wówczas uwalnia cały swój smak. Pieprz biały (najlepiej ziarnisty, który ma najwięcej aromatu) można też dorzucić do marynaty do mięs lub sosu do ryb i owoców morza. Zyskają one nieco ostrości. 

W kuchni przyda się też pieprz biały mielony. Warto doprawić nim sałatki, kanapki, pasztety, pasty kanapkowe czy sosy. Szczypta sprawdzi się też jako dodatek do napojów, który świetnie przyspieszy metabolizm. Wsyp więc odrobinę do herbaty lub soku warzywnego. 

Źródło: terazgotuje.pl, veki.pl

Zobacz też:

Kosztuje kilka złotych i pomaga nie tylko na żołądek. Niezawodna przy migrenach

Duża białka, mało tłuszczu i niepowtarzalny smak. Zdrowa, ale rzadko kupowana ryba

Gdy wprowadzisz do jadłospisu, metabolizm ruszy z kopyta. Jest lekkostrawna, możesz jeść na słodko i na słono

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | zdrowie | dodatki