Reklama
Reklama

Ma niewiele kalorii, ale białka i witamin więcej od wołowiny. Francuzi uwielbiają, robią nawet specjalną pastę

Wątróbka z kaczki jest jednym z niewielu produktów, który dostarcza bardzo dużo niezbędnych składników pokarmowych. Jedna porcja w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, selen, żelazo, miedź czy witaminę A. Podpowiadamy, co przyrządzić z kaczej wątróbki.

Przysmak Francuzów

W Polsce podroby są dość popularne. Przygotowuje się z nich wiele tradycyjnych dań, w tym gulaszy czy pasztetów. Są to jednak podroby przede wszystkim drobiowe i wieprzowe. Rzadziej sięga się po wołowe, a kacze są najmniej popularne. Warto jednak zmienić tę tendencję, ponieważ wątróbka kacza kryje w sobie bogactwo składników pokarmowych, których próżno szukać w kurzej czy wieprzowej. 

We Francji kacza lub gęsia wątróbka zwana Foie Gras uchodzi za przysmak. Jest droga i podawana w wykwintnych restauracjach. Foie Gras, choć jest ważnym elementem kultury kulinarnej we Francji, w wielu krajach w tym niektórych stanach USA jest zakazana. Wszystko z powodu specjalnej hodowli ptaków, które są przymusowo dokarmiane kukurydzą. W ten sposób gromadzi się tłuszcz w wątrobie i powiększa się jej rozmiar nawet sześciokrotnie. Foie Grass w smaku jest kremowe i delikatne, zawiera także większą ilość tłuszczów jednonienasyconych i nasyconych niż zwykła kacza wątróbka.  

Reklama

Czy wątróbka kacza jest zdrowa?

Istnieje niewiele produktów spożywczych o dużym stężeniu ważnych dla człowieka składników pokarmowych. Nazywa się je superfoods. Pod tym względem kacza wątróbka w pełni zasługuje, aby należeć do grona superżywności. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, z niewielką ilością węglowodanów. Dostarcza przy tym niewielką ilość kalorii - zaledwie 136 w 100 g. Zawiera tłuszcze nasycone i jednonienasycone. Ponadto w 100 g kaczej wątróbki znajdziesz m.in.: 

  • żelazo (30.53 mg) - 30 proc. śr. dziennego zapotrzebowania,
  • miedź (5.96 mg) - 662 proc.,  
  • selen (67.00 mcg) - 121 proc., 
  • Witamina A (11984.00 mcg) - 1331 proc., 
  • Witamina B5 (6.18 mg) - 123 proc.,  
  • Witamina B9 (738.00 mcg) - 184 proc, 
  • Witamina B12 (54.00 mcg) - 2250 proc. 

Warto jeszcze wspomnieć, że witamina A, Witamina B12 czy żelazo występują w kaczej wątróbce w formie łatwo przyswajalnej przez ludzki organizm. Znajdziesz w niej także sporą ilość fosforu, cynku, witamin B1, B2, B3, B6 i foliany. Wszystko to powoduje, że regularne spożywanie tych podrobów pozwala uzupełnić niedobory składników pokarmowych i przeciwdziałać wielu chorobom.  

Przeczytaj także: Mówimy, że nie jemy, tymczasem często goszczą w polskiej kuchni. Dobrze, bo wzmacniają odporność i wpływają na kondycje skóry

Witamina B12 może skutecznie łagodzić objawy depresji czy obniżać ryzyko chorób serca. Z kolei witamina A jako silny przeciwutleniacz chroni wzrok i oczy, pomaga w regeneracji skóry oraz wpływa na metabolizm mózgu. Żelazo odgrywa ważną rolę w budowaniu odporności organizmu, redukuje zmęczenie i jest kluczowe dla pracy wielu organów w tym serca i mięśni.  

Pod względem zawartości składników pokarmowych kacza wątróbka niemal dorównuje wołowej, jednak w smaku jest znacznie delikatniejsza.  

Co przyrządzić z kaczej wątróbki?

Kaczą wątróbkę można przyrządzić tradycyjnie - podobnie jak kurzą czy indyczą. Wystarczy obtoczyć ją w mące i usmażyć z cebulką na patelni. Najlepiej posolić ją dopiero na talerzu. Doskonale smakuje również z jabłkiem.  

Z Foie Gras przyrządza się przede wszystkim pasztet z dodatkiem białego wina. Takie wykorzystanie kaczej wątróbki również jest niezwykle smaczne i pożywne. Pasztet można zjadać z pieczywem czy krakersami.  

Kacza wątróbka z jajkiem, masłem, pietruszką, rodzynkami i bułką tartą stanowi doskonały farsz do nadziewania kaczki, którą następnie piecze się w piekarniku. Z kaczej wątróbki można przygotować również farsz do pierogów.  

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Dla seniora powinien być obowiązkowy. Najlepsze wsparcie dla serca, mózgu i kości

Pij codziennie przed śniadaniem. Jelita wreszcie zaczną dobrze pracować, a tłuszcz z brzucha topnieć

Ta przekąska to balsam dla jelit. Jedz regularnie, metabolizm przyspieszy, serce będzie wdzięczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: podroby | mięso | kuchnia francuska