Reklama
Reklama

Ma soczyste mięso i kremowo-maślany smak. Sporo kosztuje, ale jest wolna od zanieczyszczeń i antybiotyków

Seriola jest japońskim gatunkiem ryby występujących w stanie dzikim i hodowlanym. Stanowi prawdziwy rarytas w japońskiej kuchni i ważny element sashimi i sushi. Jej delikatne mięso o kremowo-maślanym smaku jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Ryby stanowią cenne źródło witaminy D, zdrowych tłuszczów i białka. Jednak rzadko po nie sięgamy z obawy o zanieczyszczenie rtęcią czy antybiotykami. Japońska seriola jest przysmakiem w kuchni dalekowschodniej. Do jej hodowli na każdym etapie podchodzi się z dużą uwagą i pieczołowitością. Dorasta bez zanieczyszczeń i antybiotyków. Dostępna jest także w Polsce, choć jej cena jest dość wysoka.

Japońska zdrowa ryba

Seriola quinqueradiata jest gatunkiem ryby morskiej z rodziny ostrobokowatych. Występuje wyłącznie w wodach wokół Japonii i jest dla tego kraju gatunkiem endemicznym. Jest to ryba mięsożerna i żywi się głównie mniejszymi rybami oraz algami. Jak wygląda seriola? Ma niebieski grzbiet, srebrzystobiały brzuch, a jej cechą charakterystyczną jest żółty pasek biegnący od oka do ogona. Rośnie bardzo szybko. W ciągu dwóch lat może osiągnąć 50 cm.  

Reklama

Japońska seriola ma różne nazwy. Po angielsku nazywa się Japanese amberjack lub yellowtail, z kolei sami Japończycy nazywają ją Majako w odniesieniu do młodej ryby do 50 g czy Buri - do osobników powyżej 5 kg.  

Seriola jest gatunkiem występującym w stanie dzikim i nie jest zagrożona wyginięciem. Jednak obecnie 60 proc. spożywanej ryby pochodzi z hodowli, którą Japończycy rozpoczęli w 1927 roku. Ze względu na jej cenne wartości odżywcze i smak mięsa każdy etap jej hodowli jest ściśle kontrolowany i nie używa się podczas niego antybiotyków.

Przeczytaj też: Morska ryba o delikatnym, lekko słodkawym smaku. Ma dużo dobrego białka i kwasów omega-3

Aby zachować delikatność i maślany smak mięsa serioli Japończycy uśmiercają ryby metodą Ikejime. Jest to humanitarny sposób, który opóźnia stężenie pośmiertne i na dłużej pozwala zachować świeżość mięsa.  

Seriolę można kupić także w Polsce. Sprzedawana jest online, bezpośrednio przez dystrybutorów. Jej cena wynosi ok. 228 zł za kg lub 189 zł za sztukę o wadze od 800 do 1,2 kg.  

Czy seriola jest zdrowa?

Seriola jest rybą zdrową, zaliczaną do gatunków chudych. Choć nie zawiera dużej ilości tłuszczów, są to w większości tłuszcze jednonienasycone z grupy omega-3, głównie EPA i DHA o silnych właściwościach przeciwutleniających. Kwasy te wyciszają stany zapalne w organizmie i chronią przed wieloma chorobami przewlekłymi w tym nowotworami. Są również ważnym elementem profilaktyki chorób układu krwionośnego i wspierają pracę mózgu

Japońska ryba seriola jest także bogatym źródłem witaminy D, B12, odpowiedzialnych za odporność organizmu, zdrowe kości i prawidłowo funkcjonujący układ nerwowy.  

Osoby na diecie odchudzającej czy sportowcy z pewnością docenią dużą ilość białka znajdującą się w serioli przy niewielkiej ilości dostarczanych kalorii. W 100 g mięsa tej ryby znajduje się ok. 109 kcal

Jak przyrządzić seriolę?

W japońskiej kuchni seriola odgrywa istotną rolę. Jest podawana na surowo w sashimi z dodatkiem sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru. Używa się jej także w sushi, m.in. nigiri, maki czy uramaki. Seriolę podaje się grillowaną z marynatą z pasty miso czy pieczoną z cytryną i ziołami. Jest również składnikiem bulionów i zup rybnych.  

Seriola jest uniwersalną rybą, którą można podać na wiele sposobów. Aby jednak podkreślić jej delikatny i maślany smak warto przygotować ją na grillu lub piec bez nadmiernej ilości panierki czy ciasta. Przed grillowaniem czy pieczeniem warto zamarynować ją w oliwie z oliwek z dodatkiem miso i soku z cytryny. Szybka i krótka obróbka termiczna sprawi, że mięso dalej będzie soczyste. Seriolę warto podawać z brązowym ryżem, awokado i pomidorem. W ten sposób uzyskasz niskokaloryczny i niezwykle bogaty w wartości odżywcze posiłek.

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jest tańsza od dorsza, nie ma ości, a mięso soczyste i delikatne. W Biedronce i Lidlu można ją kupić w promocji

Mało kto wie, że ta cebula wspiera zdrowie serca, odporność i łagodzi stany zapalne. Warto jeść regularnie

Owoc zjedz jako przekąskę, ze skórki zrób przyprawę. Dodaje energii, dba o serce i lepsze trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | kuchnia azjatycka