Reklama
Reklama

Makaron idealny na odchudzanie. Prawie bez kalorii, z niskim indeksem glikemicznym i z dużą ilością błonnika

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby dań z makaronem. Niestety jedzony w dużych ilościach, może skutecznie utrudniać proces utraty zbędnych kilogramów. Oczywiście nawet na diecie odchudzającej nie trzeba z niego rezygnować, wystarczy zmniejszyć porcje. W niektórych daniach można zastąpić go także makaronem konjac, który niemal zupełnie nie ma kalorii.

Jeśli chcesz schudnąć, bez efektu jojo, musisz wprowadzić do swojej rutyny nawyki, które pozostaną z tobą już zawsze. Dlatego, zamiast katować się dietami głodówkowymi, warto postawić na małe zmiany, które pomogą ci osiągnąć upragniony cel. Podstawą odchudzania jest deficyt kaloryczny, czyli spożywanie mniejszej ilości kalorii, niż wynosi zapotrzebowanie. Pomocne w jego utrzymaniu mogą być produkty, takie jak konjac, czyli makaron bez kalorii. Możesz podać go wraz z ulubioną potrawką z kurczaka lub zupą, dzięki czemu w prosty sposób zmniejszysz kaloryczność posiłku.

Sprawdź także: Japoński sposób na odchudzanie. Schudniesz bez katowania się dietami

Konjac - makaron bez kalorii

Makaron konjac produkowany jest z rośliny należącej do rodziny storczykowatych (Araceae), pochodzącej z Azji Wschodniej. Uprawia się ją głównie w Japonii i Chinach. W składzie konjacu znajduje się błonnik, zwany glucomannanem, który odpowiada za specyficzną konsystencję makaronu. Ten azjatycki produkt od jakiegoś czasu cieszy się coraz większą popularnością wśród osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Prawie nie zawiera on kilokalorii, dlatego jest idealną bazą do stworzenia posiłków na diecie redukcyjnej. Ma neutralny smak, oraz nieco specyficzną, żelową konsystencję. Na rynku znajdziemy różne wersje makaronu konjac, od spaghetti, nuddli, po tę przypominającą ryż.

Czy makaron konjac jest zdrowy?

Spożywanie makaronu konjac jak najbardziej jest korzystne dla naszego zdrowia. Zawiera on błonnik pokarmowy, który przede wszystkim wspiera prawidłowe trawienie, przyczynia się do poprawienia perystaltyki jelit, a tym samym zapobiega zaparciom i wzdęciom. Co więcej, przyczynia się do większej sytości posiłku, oraz podkręca przemianę materii, dlatego warto jeść go na diecie odchudzającej. Regularne spożywanie błonnika pomaga zadbać także o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Taki makaron nie zawiera glutenu, dlatego będzie świetny dla osób, które borykają się z celiakią lub nie za dobrze czują się po spożyciu pszennych produktów. Ma niski indeks glikemiczny, dokładnie wynosi on 0, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie cukrzyków, oraz osób cierpiących na insulinooporność. Niska zawartość węglowodanów sprawia, że mogą jeść go osoby na diecie keto.

Jak przygotować makaron konjac?

Produkt ten doskonale sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj można kupić go w jednoporcjowych opakowaniach. Zanim zabierzesz się za gotowanie, dokładnie opłucz makaron w zimnej wodzie, a następnie ugotuj przez 5-7 minut w osolonej wodzie. Świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, możesz użyć go do przygotowania potrawek, zup i sałatek. Można także podać go również do ulubionego sosu pomidorowego, tym samym przygotowując alternatywę dla spaghetti.

Makaron kojac z kurczakiem po azjatycku

Do dwóch porcji, będziesz potrzebować: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżek oleju, 2-3 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki masła orzechowego, mały kawałek imbiru oraz chili, łyżeczkę miodu, 2 łyżki soku z limonki, 2 opakowań makaronu konjac, 1 papryki czerwonej, 1 marchewki, ½ cukinii, 2 ząbków czosnku, oraz cebulki dymki i sezamu do dekoracji.  

Piersi z kurczaka pokrój w paski, podsmaż na oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, oraz drobno posiekanego imbiru i chili. Dorzuć warzywa pokrojone w słupki. W misce zmieszaj sos sojowy, masło orzechowe, sok z limonki i miód. Wlej całość do pozostałych składników, duś wszystko do miękkości. Na koniec dodaj ugotowany makaron konjac i dokładnie wymieszaj. Podawaj z cebulką dymką i sezamem.

Źródła: marketbio.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najzdrowsze mięso, a my wciąż nie jemy. Sprzedajemy do Niemiec, tam je doceniają

Mistrzowsko oczyszcza jelita i wspomaga odchudzanie. Stosuj do koktajli, sałatek, nawet zup

Naukowo dowiedziono, że wystarczy pić 340 ml dziennie. Reguluje się cukier, poprawia pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makaron