Reklama
Reklama

Mało kto wie, że powstaje w procesie fermentacji. Chroni wątrobę jak tarcza, zatrzymuje stany zapalne

Kremowy, słodki i mocno owocowy, z nutami czekolady i orzechów... mało kto zgadłby, że mowa o czosnku, a dokładnie czarnym czosnku. Powstający w procesie fermentacji i reakcji Maillarda czosnek ma cudowny smak i jeszcze lepsze działanie na organizm.

Czarny czosnek ma podobne działanie prozdrowotne do białego czosnku. Jednak w procesie fermentacji zyskuje on dodatkowe właściwości. Jeszcze mocniej chroni nas przed stanami zapalnymi i infekcjami.

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek prawdopodobnie pochodzi z Azji, a dokładnie z Korei i Japonii. To właśnie tam ludzie już w starożytności zamykali zwykły biały czosnek w naczyniach do gotowania ryżu, aby zmienić jego konsystencję. Dziś wraz z postępem technologii i nauki możemy odtworzyć ten proces w bardziej kontrolowanych warunkach i lepiej zrozumieć reakcje, które zachodzą.  

Reklama

Czarny czosnek powstaje w ściśle określonym otoczeniu. Główka zwykłego białego czosnku poddawana jest wysokiej temperaturze między 60 a 90 st. Celsjusza i dużej wilgotności powietrza sięgającej nawet 80-90%. Im wyższa jest temperatura, tym szybciej uzyskuje się czarny czosnek. Jednak w temperaturze 90 st. Celsjusza powstają związki, które wpływają na gorzki i kwaśny smak. Lepiej nieco poczekać i zadać czosnkowi temperaturę ok. 70 st. Celsjusza, a by uzyskać finalny produkt o doskonałym smaku i teksturze.  

W trakcie czterech tygodni produkcji czarnego czosnku zachodzi reakcja Maillarda, czyli przemiana białek i cukrów. Dzięki nim czosnek zyskuje czarny kolor, kremową konsystencję i nowy smak.

Przeczytaj także: Są chrupiące, aromatyczne i mają ogrom witamin. Wybornie smakują podsmażone na patelni na maśle

Choć w kontekście czarnego czosnku często mówi się o fermentacji, naukowcy nie do końca są pewni, czy właśnie ona odpowiada za nowe właściwości czarnego czosnku. Proces fermentacji zachodzi w warunkach beztlenowych z udziałem mikroorganizmów, co nie do końca można stwierdzić podczas produkcji czarnego czosnku, jak pisze Marta Szumiata z blogu “Nauka na talerzu". 

Czarny czosnek a zwykły - jakie są różnice?

Reakcja Maillarda zmienia nie tylko kolor na czarny, ale także smak i konsystencję czosnku. W jego smaku znajdziemy więcej słodyczy, ale także nut czekoladowo-orzechowych czy umami. Czarny czosnek jest znacznie łagodniejszy w smaku i nie pozostawia przykrego zapachu z ust po spożyciu.  

Ząbki czarnego czosnku zmieniają również konsystencję na bardziej żelową. Łatwo rozsmarować je na kanapce. Różnice pomiędzy zwykłym czosnkiem zachodzą także w składzie i właściwościach warzywa.  

Naukowcy z politechniki portugalskiej w badaniach porównujących właściwości czarnego i białego czosnku zauważyli, że czarny czosnek ma mniej białka, ale za to więcej węglowodanów. Zmienia się także skład kwasów organicznych, tłuszczowych i cukrów. W czarnym czosnku przeważa fruktoza, a nie glukoza jak w białym.  

Przeczytaj także: Pierwsza pomoc w walce z jesiennym katarem. Zrób i pij codziennie, zbudujesz żelazną tarczę odporności

Podczas produkcji czarnego czosnku dochodzi także do rozpadu allicyny na związku przeciwutleniające flawonoidy i alkaloidy. Dzięki temu czarny czosnek wykazuje większe działanie przeciwutleniajace. Naukowcy wykazali również, że skuteczniej chroni przed infekcjami wywołanymi przez bakterie i wirusy. Ponadto czarny czosnek: 

  • obniża ciśnienie krwi i cholesterol; 
  • pomaga w trawieniu, stymulując produkcję enzymów; 
  • chroni wątrobę; 
  • zapobiega stanom zapalnym; 
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. 

Czarny czosnek podobnie jak zwykły warto wprowadzić do diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby ustrzec się przed sezonowymi chorobami.  

Co można zrobić z czarnego czosnku?

Czarny czosnek przez swój wyjątkowy smak i konsystencję ma wiele ciekawych zastosowań kulinarnych. Dzięki smakowi umami świetnie pasuje do dań mięsnych, ale także produktów mlecznych jak jogurt czy żółty ser. Możesz urozmaicić nim domowe kanapki z wędliną i żółtym serem, rozsmarowując go na pieczywie zamiast masła.  

Czarny czosnek możesz wykorzystać jako składnik marynat do czerwonego mięsa i ryb. Świetnie smakuje zmiksowany z ziemniakami w formie puree czy z humusem, tworząc słodko-pikantny dip do chrupiących warzyw czy innych przystawek.  

Źródło: terazgotuje.pl, pubmed, naukanatalerzu.pl 

Zobacz też:

Jeśli masz jeść ser żółty, to wybierz ten. Ma delikatny, orzechowy smak, mało sodu, ale sporo białka

Super zdrowa przekąska lub dodatek do wielu dań. Seniorzy powinni jeść je regularnie

Kuzyn selera, ale w naszej kuchni wciąż obcy. Przyspiesza trawienie i metabolizm, doskonały na zgagę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa