Reklama
Reklama

Są chrupiące, aromatyczne i mają ogrom witamin. Wybornie smakują podsmażone na patelni na maśle

Czosnek to jedno z tych warzyw, bez których wiele dań nie smakowałoby tak samo. Pasuje do mięs, ryb, czy dań wegetariańskich, świetnie sprawdza się w kuchni polskiej, włoskiej i azjatyckiej. Zazwyczaj wykorzystujemy jedynie ząbki czosnku, mało kto wie, że równie dobrze smakują jego pędy. W poniższym artykule sprawdzimy, czy pędy czosnku są zdrowe, oraz jak je przygotować, aby smakowały najlepiej.

Jeśli w przydomowym ogrodzie lub na działce uprawisz czosnek, z pewnością wiesz, że druga połowa czerwca jest idealnym momentem na zebranie jego pędów. Te zielone, długie łodygi kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, a w dodatku smakują wyśmienicie. Co zrobić z pędów czosnku? Podpowiadamy.

Kiedy można jeść pędy czosnku?

Pędy kwiatowe, nazywane także strzałkami czosnku, wyrastają wprost z główki, poleca się zbierać je w czerwcu. Możesz urwać je ręcznie, lub użyć do tego nożyczek lub noża. Warto pamiętać, że roślina wydziela intensywny zapach, dlatego dobrym pomysłem będzie zbieranie ich w rękawiczkach. Warto dodać, że pędy obrywa się również w celu zapobiegnięciu kwitnienia i tworzenia nasion, dzięki czemu główki urosną większe i będą mieć więcej substancji odżywczych.

Reklama

Czy pędy czosnku są zdrowe?

W pędach czosnku obecnych jest wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Jedną z nich jest allicyna, która ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga zwalczać infekcje. Chroni organizm przed grypą i przeziębieniami. Warzywa zawierające allicynę, takie jak czosnek czy cebula, bywają nazywane naturalnymi antybiotykami.  

Pędy czosnku zawierają również cenne flawonoidy, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, oraz wspierają neutralizowanie wolnych rodników. Mają również działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, oraz antynowotworowe. Co więcej, flawonoidy wspierają układ sercowo-naczyniowy, oraz pomagają dbać o odporność.

Jedzenie pędów czosnku korzystnie działa na układ krążenia, między innymi przyczynia się do obniżenia zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Dodatkowo ma działanie wspierające pracę wątroby, oraz właściwości detoksykujące. Pędy czosnku poprawiają także pracę układu pokarmowego, a nawet zapobiegają rozwojowi pasożytów w przewodzie trawiennym.

W składzie pędów czosnku można znaleźć również witaminę A, która wspiera zdrowie oczu; witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ krążenia, układ nerwowy, oraz uczestniczą w procesach metabolicznych; witaminę C, która działa antyoksydacyjnie i wspiera odporność. Obecne są tu również minerału, potas, który reguluje ciśnienie; magnez, który wspiera pracę serca i mózgu; wapń, wzmacniający kości, czy chrom, który uczestniczy w przemianach metabolicznych.

Sprawdź także: Poprawia wzrok i elastyczność skóry. Zrób z niego sok, póki jeszcze rośnie

Co zrobić z pędów czosnku?

Pędy czosnku mają nieco łagodniejszy smak niż ząbki. Jak wykorzystać pędy czosnku w kuchni? Jest na to kilka sposobów. Można jeść je na surowo, są chrupiące i mają wyrazisty smak. Wystarczy drobno je pokroić posypać nimi kanapkę, sałatkę, czy dorzucić do twarożku z rzodkiewką. Nadają się również do smażenia, jako zamiennik cebuli i ząbków czosnku, będą pasować do jajecznicy, szakszuki, warzywnych placków, czy potrawek.

Jednym z najprostszych sposobów podania pędów czosnku, jest podsmażenie ich przez kilka minut na oliwie lub maśle.  Możesz również podgotować je w osolonym wrzątku, zajmie to od 5 do 7 minut. Ugotowane pędy można podać z masłem, bułką tartą, posypać sezamem, lub innymi pestkami.

Z pędów czosnku można przygotować także świetna przyprawę, należy drobno je pokroić i ususzyć, a następnie dodawać do zup i sosów.

Możesz także przygotować domowe pesto z pędów czosnku. Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki pędy czosnku zmiksuj z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych, parmezanu, oraz szczypty soli. Powstała masa świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, dań z makaronem, czy mięs z grilla.

Źródła: terazgotuje.pl, odzywianie.wprost.pl

Zobacz też:

Tak rozpoznasz, że miód się zepsuł. Ma specyficzny zapach i smak

Nie potrzebujesz mięsa, ten sos można jeść z makaronem, ryżem, ziemniakami. Główny składnik ma niepowtarzalny smak

Najczystsza polska ryba, a my o niej zapomnieliśmy. Lepsza i tańsza od dorsza, nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa