Mało znana ryba dla seniorów, tańsza od dorsza. Ma dużo kwasów omega-3, poprawia koncentrację i pamięć
Ta ryba jest mało znana, a jest idealna dla seniorów. W małej porcji dostarcza ogrom kwasów omega-3, wpływa na poprawę pamięci i koncentrację. Do tego jest o wiele tańsza od popularnego dorsza czy łososia. Kup na następnych zakupach i ciesz się jej wybitnym smakiem i właściwościami dla zdrowia.
Polacy uwielbiają ryby. Najczęściej na naszych stołach goszczą śledzie. W ostatnich latach dużym powodzeniem cieszą się również dorsze, łososie czy pstrągi. Choć są bardzo zdrowe, to ich cena skutecznie odstrasza. Za to zębacz smugowy to ryba, która łączy dobry smak, działanie na organizm i dobrą cenę.
Zębacz smugowy inaczej nazywany jest zębaczem pasiastym, zębaczem pospolitym lub wilkiem morskim. Jest to ryba słonowodna z rodziny okoniokształtnych. Naturalnie można ją spotkać w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego oraz w Bałtyku.
Osobniki zębacza smugowego mogą osiągać od 50 do 150 cm długości. Ryba odznacza się szaroniebieskim, czarnym lub brązowym zabarwieniem. Jej cechą charakterystyczną są ciemne pasy, które pionowo biegną po jego ciele. To właśnie im zawdzięcza drugi człon swojej nazwy. Pierwszy zaś odnosi się do jego silnej szczęki i wystających zębów.
Zębacz smugowy regularnie pojawia się w ofertach największych sieci dyskontów. Tam filet z tej ryby kupić w przystępnej cenie, bo już od 30 zł za 1 kg. Dla porównania za kilogram fileta z dorsza zapłacimy 40 zł.
Zębacz smugowy jest gatunkiem obfitującym w kwasy omega-3, witaminę A, D, E, witaminy z grupy B (np. B12, B6, B3, B5). Dostarcza również jodu, wapnia, cynku, magnezu, potasu i sodu. Zarazem stanowi źródło wartościowego białka.
Dzięki temu zębacz smugowy ma właściwości wspierające mózg i układ nerwowy. Poprawi pamięć, koncentrację, przywróci zdolność do szybszego uczenia się. Pomoże złagodzić objawy chorób neurologicznych, jak np. choroba Parkinsona, Alzheimera, a także opóźni ich rozwój. Z tego powodu w szczególności zalecana jest dla osób starszych.
Regularne spożywanie zębacza smugowego obniży efekty wysokiego stresu. Ułatwi zrelaksowanie się, wyciszenie. Zmniejszy problemy z zasypianiem i niespokojnym snem. Zredukuje zmęczenie, osłabienie oraz poprawi nastrój. Ponadto będzie przeciwdziałać pojawieniu się stanów depresyjnych i lękowych.
Zawartość kwasów omega-3 i niacyny korzystnie wpłynie na układ krążenia. Zębacz smugowy obniży poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Wykazuje więc właściwości przeciwmiażdżycowe, obniży ryzyko wystąpienia niewydolności serca, nadciśnienia, chorób niedokrwiennych.
Zębaczem smugowym warto zajadać się też, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej. Gatunek ten należy do ryb niskokalorycznych, bo w 100 g dostarcza zaledwie 100 kcal. Do tego dostarcza dużo białka (17g/100 g ryby), które nasyci na długo i zapobiegnie podjadaniu.
Zębacz smugowy jest rybą, która może zostać przyrządzona w bardzo różny sposób. Można ją zapiec w piekarniku, opanierować i usmażyć czy udusić. Zwykle nie wymaga ona długiej obróbki termicznej. Wtedy pozostaje przyjemnie miękka i soczysta. Zbyt długo pieczona lub smażona staje się sucha, twarda.
Do zębacza smugowego świetnie pasują dodatki, takie jak np. ziołowe masło. Jej smak bardzo dobrze dopełni orzeźwiający smak soku z limonki i cytryny. Aby jeszcze lepiej zachować jej soczystość, warto ją zamarynować w oliwie i ziołach takich jak czosnek, rozmaryn.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3
Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki
Jeszcze mało znana, ale super zdrowa ryba. W smaku przypomina tuńczyka, jest dobra na serce i pamięć