Reklama
Reklama

Mamy ich w bród, a głównie jedzą ptaki. Te owoce działają jak tarcza dla naszej odporności

Z kwiatowych płatków można przygotować przepięknie pachnącą konfiturę. Natomiast owoce zawierają mnóstwo witaminy C i świetnie nadają się na przetwory. Mowa oczywiście o dzikiej róży. Koniec sierpnia to moment, kiedy powoli można zabrać się za ich zbieranie. Jak je wykorzystać, oraz jakie właściwości mają owoce dzikiej róży? Podpowiadamy.

Owoce dzikiej róży kryją w sobie wiele cennych wartości prozdrowotnych. Najczęściej pojawiają się w naszym jadłospisie w formie herbatek i naparów. Można przygotować z nich również przeróżne przetwory. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto jeść owoce dzikiej róży, koniecznie zajrzyj do dalszej części artykułu.

Czy owoce dzikiej róży są jadalne?

Krzewy dzikiej róży osiągają do trzech metrów wysokości, rosną w Europie, Azji, a także w Ameryce Północnej. Kwitnie różowymi kwiatami, natomiast owoce są niewielkie, kuliste, dosyć twarde, o charakterystycznej czerwonawej barwie. Można wykorzystywać je zarówno w celach kulinarnych, jak i w ziołolecznictwie. Owoce dzikiej róży są jadalne na surowo, jednak wymagają odpowiedniego przygotowania. Należy pozbyć się z nich pestek, oraz charakterystycznych włosków.

Reklama

Warto pamiętać, aby owoce dzikiej róży zbierać w miejscach oddalonych od głównych dróg i terenów przemysłowych. W momencie zbioru powinny być czerwone, jędrne i twarde. Przeważnie są gotowe na zerwanie od końcówki sierpnia do października.  

Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży?

Przede wszystkim znane są ze sporej zawartości witaminy C, która nie tylko wspiera odporność, ale i działa antyoksydacyjnie. Ponadto witamina C ma wpływ na prawidłowe wchłanianie żelaza i syntezę kolagenu. Co ciekawe, owoce dzikiej róży mają jej aż dziesięć razy więcej niż porzeczki.

Owoce dzikiej róży uważane są za naturalny antybiotyk, pomagają zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, chroniąc organizm przed infekcjami, a także wzmacniają organizm. Warto włączyć je do diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy dużo bardziej jesteśmy narażeni na przeziębienia i grypę. Przypisuje się jej działanie przeciwwrzodowe, antyseptyczne i przeciwalergiczne. Ponadto, owoce dzikiej róży mają działanie moczopędne, dzięki czemu pomagają w leczenie infekcji układu moczowego.

W składzie owoców dzikiej róży można znaleźć również witaminy z grupy B, które między innymi korzystnie działają na układ nerwowy, krążenia, hormonalny i procesy metaboliczne. Zawarta tu witamina E ma działanie przeciwutleniające, a także poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, natomiast witamina K wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi, oraz układ kostny.

Owoce dzikiej róży są także źródłem przeciwutleniaczy, takich jak karetonoidy i flawonoidy, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, chronią go przed stresem oksydacyjnym, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.

Sprawdź także: W naszym domu babcia miała zapas tego soku. Dziś wiem, że wspomaga serce, jelita i dba o odporność

Co zrobić z owoców dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży rzadko kiedy jedzone są na surowo. Najczęściej poleca się zrobić z nich przetwory. Można wykorzystać je do zrobienia pysznego dżemu, konfitur, soków i nalewek. Przed rozpoczęciem ich przygotowania, warto zamrozić owoce.  

Owoce te nadają się także do suszenia, najlepiej umyć je, je obrać, wydrążyć z nich nasionka, osuszyć, a następnie rozłożyć na blasze i piec w piekarniku przez ok. trzy godziny w 170 stopniach przy otwartych drzwiach. Z takich suszonych owoców zrobisz pyszną i zdrową herbatkę.

Składniki na konfiturę z owoców dzikiej róży:

  • 500 g owoców dzikiej róży,
  • 350 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 1 szklanka woda.

Przygotowanie:

Umyte, osuszone, pozbawione pestek i szypułek owoce wrzuć do garnka. Wlej wodę, dodaj połowę cukru i gotuj przez około kwadrans, aż owoce będą szkliste. Odstaw na dobę. Następnego dnia dodaj resztę cukru, cukier waniliowy i sok z cytryny, gotuj na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Przelej ją do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć je i odstaw do góry dnem.

Źródła: terazgotuje.pl, swiatleku.pl

Zobacz też:

Włochaty owoc ze złotym wnętrzem. Kup, gdy zobaczysz w sklepie, bo to miód na serce

Chrup zamiast chipsów. Obniżają cukier, poprawiają pamięć, pomogą też się odchudzić

Azjaci jedzą ją już od 1,5 tysiąca lat. Opóźnia starzenie, obniża poziom cukru i łagodzi stany zapalne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przetwory