Reklama
Reklama

Mięsista, niskokaloryczna, pełna białka. Wyjątkowa ryba dla dbających o serce i ciśnienie

Ryby powinny znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, która chce dbać o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo cennych substancji odżywczych, takich jak białko czy zdrowe kwasy tłuszczowe. Warto włączyć do swojej diety między innymi turbota. Co to za ryba, kto powinien ją jeść i w jaki sposób można ją przyrządzić? Wyjaśniamy.

Turbot - co to za ryba?

Turbot, zwany również skarpem, to ryba, którą poławia się w wodach północno-wschodniego Atlantyku. Występuje również w Morzu Północnym, Morzu Bałtyckim, a nawet Morzu Czarnym. Stworzenie przeważnie osiąga kilkadziesiąt centymetrów długości, jednak można spotkać się z większymi osobnikami, które mają nawet metr. Czasami turbot jest mylony z flądrą, ponieważ obie ryby mają podobny kształt

Turbot jest ceniony ze względu na swój smak. Ryba ma delikatne, dość zwarte i soczyste mięso. Można ją smażyć, gotować na parze lub piec. Trzeba wspomnieć, że nie ma zbyt wielu ości, co dla większości osób jest ogromnym atutem. 

Reklama

Jakie właściwości ma turbot?

Turbot zawiera około 100-120 kcal w 100 g. Oczywiście wartość ta może być wyższa, jeśli usmażymy rybę na kalorycznym tłuszczu. W składzie ryby znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe - przede wszystkim omega-3. Odpowiednia podaż rzeczonych związków pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, obniża ciśnienie, a ponadto może redukować poziom złego cholesterolu. Co więcej, turbot zawiera witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, potas, żelazo, fosfor, selen czy magnez.  

Turbot jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. W połączeniu z niedużą kalorycznością stanowi doskonałą propozycję dla osób dbających o linię. Po rybę powinni także sięgać ci, którym zależy na obniżeniu ciśnienia.

Przeczytaj też: Najstarsza ryba wędrowna - wyjątkowo smaczna, prawie nie ma ości. Rzadko jemy, bo jest droga

Jak przyrządzić turbota?

Warto pamiętać o odpowiedniej obróbce termicznej ryby. Smażony na głębokim tłuszczu turbot w panierce może i jest smaczny, ale zawiera więcej kalorii. Wobec tego, w takim wariancie powinien być spożywany jedynie od czasu do czasu. Zdecydowanie lepiej postawić na przygotowanie turbota w wersji pieczonej lub ugotowanej na parze

Jak przyrządzić turbota w piekarniku? Filety z ryby należy umieścić w naczyniu żaroodpornym. Jeśli chodzi o przyprawy - prostota jest kluczem do wydobycia wyjątkowego smaku. Wystarczy sól, pieprz i niewielka ilość soku z cytryny oraz oliwy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Turbota pieczemy przez około 15 minut. Rybę można podawać z ziemniakami oraz zdrową surówką z białej kapusty - takie połączenie smakuje wybornie.

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Najlepsza mąka na babkę. Ciasto pięknie wyrasta, jest puszyste i mokre

Nie jest tanie, ale smakuje jak zerwane prosto z drzewa. Syci, poprawia pracę jelit, ma ogrom witamin

Wciąż za mało doceniany przez Polaków. Sycący, z niskim IG, dobry na serce i wysokie ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | zdrowie | dania główne