Najzdrowszy chleb na świecie. Dziś mało kto o nim pamięta, jest doskonały dla cukrzyków, poprawia trawienie
Ciemny, gęsty, ciężki i bardzo zdrowy chleb. Choć nieco zapomnieliśmy o pumperniklu, to wciąż jest łatwo dostępny na sklepowych półkach. To pieczywo idealne dla cukrzyków i osób, które chcą zdrowo jeść. Co to jest pumpernikiel i dlaczego warto po niego częściej sięgać?
Pumpernikiel uchodzi za jeden z najzdrowszych chlebów, które dostępne są w sklepach. To prawda, cechuje się wartościami odżywczymi, które pomagają w prawidłowej pracy organizmu. Co to jest pumpernikiel i kto szczególnie skorzysta z włączenia go do diety?
Pumpernikiel to ciemny chleb razowy na zakwasie z mąki żytniej, z dodatkiem słodu, soli i melasy, miodu lub ekstraktu z jabłek. Ma ciemnobrązowy, czasem prawie czarny, kolor (najczęściej za sprawą użycia melasy) i słodko-kwaskowo-winny smak. Zapach jest kwasowo-miodowy. Chleb piecze się w formie i - co charakterystyczne - przez długi czas w niskiej temperaturze (ok. 120-150 stopni Celsjusza przez ok. 10-20 godzin). Pieczywo trafia potem na leżakowanie, gdzie dojrzewa. Wychodzi wilgotne i dość ciężkie.
Pumpernikiel można bez problemu odnaleźć w piekarni, a nawet w osiedlowych supermarketach. Co ciekawe, sprzedawany jest nie tylko w folii, ale także w puszce. W takiej formie jest praktyczny i trwalszy - nadaje się do przechowywania i spożywania w trudnych, awaryjnych lub podróżniczych warunkach. Pumpernikiel może zachować świeżość przez długi czas (nawet do 7 dni po dacie przydatności do spożycia), pod warunkiem właściwego przechowywania. Po otwarciu chleba trzeba go zjeść do 4 dni.
Dlaczego warto jeść pumpernikla? Właściwości pieczywa sprawiają, że uznaje się go za jeden z najzdrowszych chlebów. Wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Pumpernikiel to chleb dla cukrzyków. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym (IG = 41-46), dlatego nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi. To istotne również dla wszystkich, którzy dbają o utrzymanie stałego poziomu energii przez cały dzień.
Regularne spożywanie pumpernikla dostarczy do organizmu sporą dawkę błonnika pokarmowego. To substancja, która usprawni pracę układu pokarmowego. Błonnik wesprze perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiegnie uporczywym zaparciom. Dodatkowo nasyci na dłużej, hamując apetyt na podjadanie. Pomoże to w utrzymaniu zdrowej wagi i płaskiego brzucha.
Błonnik obniży też poziom "złego cholesterolu" LDL, jednocześnie podnosząc poziom tego "dobrego", czyli HDL. Zmniejsza więc ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Pumpernikiel może korzystnie wpływać na zdrowie serca.
Wśród wartości odżywczych pumpernikla znajdują się też silne antyoksydanty. To one zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się organizmu. Chleb wykazuje właściwości przeciwzapalne, antystarzeniowe i wspiera układ odpornościowy.
Nie można też zapomnieć, że pieczywo to cenne źródło białek roślinnych, witamin A, E, K i tych z grupy B oraz minerałów (w tym magnezu, żelaza i cynku).
Zakup pumpernikla w sklepie to bardzo zdrowy wybór, szczególnie dla tych, którzy mierzą się z trudnościami z trawieniem. Niestety, ze względu na dużą zawartość błonnika, nie powinni po niego sięgać wszyscy, którzy mają przewlekłe choroby układu pokarmowego (będzie dla nich zbyt ciężkostrawny). Nie mogą go spożywać także osoby chore na celiakię lub z nietolerancją glutenu. Chleb, przyrządzony na mące żytniej, zawiera gluten.
Warto też wiedzieć, że pumpernikiel jest dość kaloryczny (w 100 gramach - ok. 250 kcal). Jedna kromka (ok. 40 g) zawiera więc ok. 100 kcal. Podczas diety odchudzającej warto po prostu kontrolować jego porcję. Niewskazana będzie jednak jego całkowita eliminacja z jadłospisu, bo wspaniale syci i hamuje głód na dłużej.
Kto powinien jeść pumpernikiel? Na pewno diabetycy, którzy nie mogą pozwolić sobie na duże skoki cukru. Będzie świetnym wyborem dla wszystkich aktywnych fizycznie, na diecie redukcyjnej lub z problemami z zaparciami.
Pieczywo ma intensywny smak, ale komponuje się dobrze ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Można je połączyć z chudym nabiałem i chrupiącymi warzywami. Świetnie smakuje z pastami kanapkowymi (hummusem, kremem buraczanym czy z awokado), jajkiem na twardo. Na słodko można go podać z masłem orzechowym i bananem lub powidłami. Pumperniklem możesz przegryzać leczo lub inne potrawki oraz zrobić z niego grzanki do zupy krem. To bardzo uniwersalny produkt w kuchni.
Źródło: terazgotuje.pl, afterfit-catering.pl
Zobacz też:
Delikatna, niezwykle aromatyczna w smaku, pełna witamin. Ta kapusta jest najlepsza na gołąbki
Nie musisz kupować majonezu w sklepie. Zrobisz nie tylko z oleju i jajek
Najzdrowsze warzywo na świecie. Cukrzyk powinien robić z nią kanapki i sałatki