Reklama
Reklama

Najzdrowszy chleb na świecie. W sklepie omijamy, bo kojarzy się z PRL-em

Chleb jest wyjątkowo ważnym składnikiem codziennego jadłospisu wielu z nas. Warto więc zwrócić uwagę nie tylko na jego walory smakowe, ale także na skład. Spośród wielu rodzajów pieczywa na półkach sklepowych, ten jeden często bywa pomijany. Jest kojarzony z PRL-em, przez co niewiele osób się na niego decyduje. A szkoda!

Chleb jest wyjątkowo ważnym składnikiem codziennego jadłospisu wielu z nas. Warto więc zwrócić uwagę nie tylko na jego walory smakowe, ale także na skład. Spośród wielu rodzajów pieczywa na półkach sklepowych, ten jeden często bywa pomijany. Jest kojarzony z PRL-em, przez co niewiele osób się na niego decyduje. A szkoda!
Pumpernikiel uważany jest za najzdrowszy chleb na świecie. /123RF/PICSEL /123RF/PICSEL

Pumpernikiel to ciemny, razowy chleb, który kojarzy się nam głównie z PRL-em. Niewiele osób wie, jak duży błąd popełnia, nie wybierając go na zakupach. Chleb ten uznawany jest za jeden z najzdrowszych chlebów na świecie i cieszy się dużą popularnością w Europie. Dlaczego warto się nim zajadać? Powodów jest wiele.

Przygotowanie tego chleba jest wyjątkowe

Pumpernikiel przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem melasy, miodu, ekstraktu z jabłek, słodu i soli. Jego największy sekret tkwi jednak w sposobie przygotowywania.

Ten ciemny chleb wyróżnia się czasem pieczenia. W piecu spędza on nawet do 24 godzin w niskiej temperaturze. W efekcie zdobywa swój charakterystyczny, ciemny kolor i zyskuje aromat.

W sklepie możemy zakupić pumpernikiel europejski lub amerykański. Pierwszy z nich cechuje się ciemnym kolorem i kwasowością w smaku. Drugi za to ma jeszcze ciemniejszą barwę, a jego aromat jest słodszy. Mimo tych różnic oba są wyjątkowo zdrowe.

Odrzuca się go przez skojarzenia z PRL-em, a jego jedzenie ma wiele zalet

Pumpernikiel sprawdzi się dla osób, które chcą i lubią dbać o swoje zdrowie. To pieczywo jest bogate w minerały takie jak żelazo, magnez, selen, miedź, mangan. Ponadto uzupełni witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Do tego zawiera dużo błonnika. 

Oznacza to, że regularne spożywanie pumperniklu pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego. Uregulowane zostanie funkcjonowanie jelit, poprawiając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Poprawiony zostanie też mikrobiom jelit. 

Wsparcie dostanie też serce. Pumpernikiel pomoże uregulować ciśnienie tętnicze krwi i obniży poziom cholesterolu. Tym samym zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Dodatkowo spożywanie ciemnego chleba zapobiegnie gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi. Jego indeks glikemiczny wynosi 50, a ładunek glikemiczny 8. 100 g pumperniklu dostarczy 250 kcal. Jest więc bezpieczny dla cukrzyków i sprawdzi się przy diecie odchudzającej.

Co więcej, pumpernikiel zadba o właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie wesprze również samopoczucie, zdrowie psychiczne i funkcje poznawcze mózgu.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Znajoma dietetyczka poradziła, żebym więcej go jadła. Wreszcie przestałam być opuchnięta

Ma mniej tłuszczu, ale więcej białka. Sernik wychodzi pierwsza klasa

Celebryci szaleją na jego punkcie. Jedzą albo piją sok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczywo