Reklama
Reklama

Najzdrowszy chleb na świecie. W sklepie omijamy, bo kojarzy się z PRL-em

Chleb jest wyjątkowo ważnym składnikiem codziennego jadłospisu wielu z nas. Warto więc zwrócić uwagę nie tylko na jego walory smakowe, ale także na skład. Spośród wielu rodzajów pieczywa na półkach sklepowych, ten jeden często bywa pomijany. Jest kojarzony z PRL-em, przez co niewiele osób się na niego decyduje. A szkoda!

Pumpernikiel to ciemny, razowy chleb, który kojarzy się nam głównie z PRL-em. Niewiele osób wie, jak duży błąd popełnia, nie wybierając go na zakupach. Chleb ten uznawany jest za jeden z najzdrowszych chlebów na świecie i cieszy się dużą popularnością w Europie. Dlaczego warto się nim zajadać? Powodów jest wiele.

Przygotowanie tego chleba jest wyjątkowe

Pumpernikiel przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem melasy, miodu, ekstraktu z jabłek, słodu i soli. Jego największy sekret tkwi jednak w sposobie przygotowywania.

Ten ciemny chleb wyróżnia się czasem pieczenia. W piecu spędza on nawet do 24 godzin w niskiej temperaturze. W efekcie zdobywa swój charakterystyczny, ciemny kolor i zyskuje aromat.

W sklepie możemy zakupić pumpernikiel europejski lub amerykański. Pierwszy z nich cechuje się ciemnym kolorem i kwasowością w smaku. Drugi za to ma jeszcze ciemniejszą barwę, a jego aromat jest słodszy. Mimo tych różnic oba są wyjątkowo zdrowe.

Odrzuca się go przez skojarzenia z PRL-em, a jego jedzenie ma wiele zalet

Pumpernikiel sprawdzi się dla osób, które chcą i lubią dbać o swoje zdrowie. To pieczywo jest bogate w minerały takie jak żelazo, magnez, selen, miedź, mangan. Ponadto uzupełni witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Do tego zawiera dużo błonnika. 

Oznacza to, że regularne spożywanie pumperniklu pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego. Uregulowane zostanie funkcjonowanie jelit, poprawiając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Poprawiony zostanie też mikrobiom jelit. 

Wsparcie dostanie też serce. Pumpernikiel pomoże uregulować ciśnienie tętnicze krwi i obniży poziom cholesterolu. Tym samym zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Dodatkowo spożywanie ciemnego chleba zapobiegnie gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi. Jego indeks glikemiczny wynosi 50, a ładunek glikemiczny 8. 100 g pumperniklu dostarczy 250 kcal. Jest więc bezpieczny dla cukrzyków i sprawdzi się przy diecie odchudzającej.

Co więcej, pumpernikiel zadba o właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie wesprze również samopoczucie, zdrowie psychiczne i funkcje poznawcze mózgu.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczywo